Közélet, hírek

Ilyen lett a Dubaji Világkiállítás magyar pavilonja

2021.10.01. 12:52

A pavilon a koncepció szerint Makovecz Imre szellemiségét tükrözi, egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervei alapján valósult meg. Az egyetlen faszerkezetű épület az egész térségben, belső kupolából és az azt körülölelő külső burokból áll.

Nagyszabású megnyitóünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette Dubajban a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott világkiállítás csütörtökön. A péntek reggeltől látogatható expónak három meghatározó témája van: a lehetőség, a mobilitás és a fenntarthatóság. 1851 óta ez a 35. világkiállítás, és az első, amelyet a közel-keleti, afrikai és dél-ázsiai térségben és az arab világban rendeznek meg. A rendezvény keretében 438 hektáron 192 ország mutatkozik be.

A Mobilitás kerületben található magyar pavilon a tíz éve elhunyt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész, a magyar organikus építészet megteremtője szellemiségét tükrözi. Makovecz egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezte, belső kupolából és az azt körülölelő külső burokból áll, és azért is különleges, mert ez az egyetlen faszerkezetű épület az egész térségben. 17 magyar ács állította össze hónapokon keresztül, az építés során pedig egyetlen csepp vizet sem használtak fel, így kapcsolódva a fenntarthatóság-tematikához - olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség oldalán. Központi témája Magyarország gyógy- és termálvízkincsei és jótékony hatásuk bemutatása, így állandó kiállításának fókuszában a balneológia áll. A 24 hét alatt várhatóan több mint 35 kulturális rendezvénynek ad majd otthont, és a látogatók több száz magyar kézműves gasztrotermékkel is megismerkedhetnek a helyszínen. Az épületet az expó 15 legizgalmasabbja közé választották újságírók a Time Out Dubai című, online elérhető városkalauzban. A listán többek között élő esőerdőt, "hósátrat" és kiterjesztett valóságot is felvonultató országpavilonok kaptak helyet. A városkalauz cikkében szerepel, hogy Magyarországon több termálvizes forrás található, mint Európa bármely más országában, és ez alkotja az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt pavilon fő tematikáját.

A dubaji világkiállítás 2022. március 31-én zár, előzetes becslések alapján addig 25 millió látogatója lehet. A magyar szervezők szerint a magyar pavilonra csaknem egymillióan lehetnek kíváncsiak a következő fél évben. Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt nyilatkozta a megnyitó előtt: "megtettünk mindent, hogy megnyissuk a magyar pavilont itt, Dubajban a világkiállításon, és hogy egy olyan épületet hozzunk létre, amely megfelel Magyarország képviseletének a világ legnagyobb show-ján". Azt is mondta, hogy az expón Magyarország a természeti szépségeit, a turisztikai vonzerejét mutatja be.