Épületek/Lakóépület

Őszinte archetípus – Családi ház Debrecenben

2020.11.17. 08:42

Nagy Béla mátészalkai építész háza hivalkodás nélkül állítja szilárdan, hogy egy lakóépület tervezésekor az első és legfontosabb szempont mindig a felhasználó. Az otthon lakói és fenntartható jövőjük jelenti a célt a külsőségek előtt, mely attitűd elnyerte az idei Wienergberger Építészeti Nívódíj Új építésű épület kategóriájának első helyezését is. A projekt alaprajzait és fotóit a győztest méltató, Wienerberger által kiadott leírással mutatjuk be. 

Az építész saját családja számára tervezett architektúra egy négyzetbe rajzolt, középfőfalas, két oromfallal szegélyezett, magastetős épület. Az alapképlet nem más, mint a lakóházak archetípusa. Méretezése feszes, területhasznosítása tökéletes. Nincsenek felesleges gesztusok, nincs reprezentáció, az élet szolgálata a cél. Kertvárosi környezetben álló, szomszédsági viszonylatban is szerény léptékű családi házat díjazott ily módon a zsűri. 

Az utcafronti beépítés vonalától kissé hátrébb húzva, a telek középtengelyére illesztett gerincvonallal pozícionált épület már helyszínrajzi konfigurációjában is rendezettséget mutat. Az oldalkertből feltárt, egyszerű formájú alaprajzának kert felé néző felén a nappali tartózkodás helyiség-csoportja, az egyterű konyha-étkező-nappali található, míg az utca felé eső oldalra a kiszolgáló helyiségek, a belső lépcső, valamint a szülői hálószoba kerültek. Az emeleten két hálószoba helyezkedik el.

A kétszintes lakás belső tereinek összesített alapterülete 92 m2, bútorozási szempontból is átgondolt elrendezésének köszönhetően minden egyes négyzetméter ki van belőle optimálisan használva. Tömegképzésében, anyaghasználatában és külső megjelenítésében is racionalitás jellemzi a házat. Lyukarchitektúrával szerkesztett, megnyugtató arányú homlokfalain árnyalt módon alkalmazott aritmia jelzi építésének korát. A kétszintes családi ház falazata Porotherm 30 nútféderes tégla felhasználásával épült, a tetőn pedig a Tondach Figaro DELUXE FusionProtect cserepeket használták fel.

Váncza László, zsűritag így vallott a győztes épületekről: „Családi ház építészetünk értelmetlenül túlfűtött világában megnyugvást jelentett számunkra ezzel az épülettel találkozni. Üzenetét aktuálisnak, megfontolni valónak tartjuk." 

 

Szerk.: Pleskovics Viola