Épületek/Középület

In vino veritas - Prímás Pince Borkulturális Központ

2010.10.01. 12:56

Az Esztergomban frissen átadott Prímás Pince Borkulturális Központ négy különböző funkciót is magába foglal. Kialakítása, hangulata visszafogottan szolgálja a borok élvezetét és a borkultúra terjesztésének nemes feladatát. Az építészet a Kima Stúdió, a belsőépítészet a TAAT csoport munkáját dicséri.

A hatalmas belmagasságú, impozáns terekkel rendelkező boltíves pincerendszert a Bazilika építésekor hozták létre a 19. század első felében. A helyreállítás célja a vendéglátás, a borkóstolás helyének megteremtése, a bor készítését bemutató múzeum kialakítása, valamint a helyi turisztikai látnivalók megismertetése volt. A 3700 négyzetméteres pince négy térben és funkciójában elkülönülő egységből áll.

  

 

 

1.Prímás Pince Étterem

A nagyvonalú, kilencosztatú, 100+80 férőhelyes teret érdekes léptékváltásokkal játszó megoldások teszik izgalmassá. A fogyasztótér fölé befüggesztett, üveggyöngysorokkal díszített hatalmas lámpatestek felfelé irányított fényeitől a hatás olyan, mintha a boltozatok mint lámpaburák, fednék a teret. A galériára vezető lépcső és lift a ruhatár mellett kapott helyet, ez a tér az étterem fogadótere, előcsarnoka, így kialakítása is kényelmes. A lépcsőn felérve újabb fogyasztóteret találunk, a lenti térhez hasonló hangulattal.  Az eredetileg is meglévő galéria belső tengely feletti szakaszán a boltív kibontásával letekintés nyílik a Barkóczy-alagútra.

 

 

2. Barkóczy-alagút, Borkóstoló

A hosszú, nagy belmagasságú boltozott tér a borospincék hangulatát idézi. Bútorozása is ennek megfelelően vaskos egyedi tölgyfa asztalokból, padokból áll. A folyosó két oldalán sorakozó hat-hat falfülke a borvidékeket bemutató kiállítás világító installációinak ad helyet. A Barkóczy-alagút étteremmel való összenyitása eredményeként annak galériájáról rálátás nyílik a borfolyosóra.

3. Turisztikai Központ

Az utólagos befalazások és galériák elbontásával egy csarnoktér alakult ki.  A beérkezőt a recepciós pult fogadja. Továbbhaladva kávézót, ajándékboltot, különtermet, irodát és mellékhelyiségeket találunk a helyiségcsoportban. Innen indul a Bazilika bejárata elé érkező panorámalift. A turisztikai központ funkcionális tereinek szervezése a hagyományos értelemben vett falak mellőzésével, kizárólag belsőépítészeti elemekkel lett kialakítva.

  

4. Bormúzeum

A Sötétkapu Bazilika felőli oldalán található különálló pince egy körbejáró útvonalra felfűzött szőlészeti- és borászattörténeti kiállítást rejt magában, melynek témájában külön hangsúlyt kap az egyházi borászat.  A hatalmas, 5 méter hosszúságú egyedi tárlók a gyűjtemény kiállítási igényeihez igazíthatóak, üvegezett, polcos, vízszintes és nyitott vitrinrészei tetszés szerint alakíthatóak. A bútorok szerkezeti kialakítása a paraszti gépek anyagaival és kapcsolati kialakításával megegyezően fa és acél. Egyházi szőlő- és borkultúrát bemutató múzeumi séta utolsó állomásának lezárásaként egy apszist formázó paravánfalat terveztünk, utalva ezzel a szőlő átváltozási folyamatának lezárására, a bor megszentelésére. A paravánfalra a gelencei templomban látható középkori freskósáv utolsó vacsora stációképének reprodukált másolata kerül.

  

 

Zatykó Krisztina

A projekt kapcsán lásd az Építészfórum korábbi cikkét.

Prímás Pince Borkulturális Központ

vezető tervező: Németh Tamás - KIMA Studio Kft
építész munkatársak: Csepely-Knorr Kristóf, Kapcsos Éva, Rónai Piroska - KIMA Studio Kft.
belsőépítészet: Zatykó Krisztina, Kamarás Bálint, Bende AttilaTAAT csoport
világítás tervező: Haász Ferenc
Statikus tervező: Besey László - Besey Kft.
Gépész tervező: Bajor Ervin, Komáromi Dániel - BARA Bt.
Elektromos tervező: Petkovics János - Sollenau Kft
Konyhatechnológia: Straub Ágnes - Szigmavill Kft
Gasztronómiai tanácsadó:  Jakabffy László
Szigetelés tervező: Seidl Ágoston
Külső közmű tervező: Széher László, Széher Péter - NOVUM Kft.
kivitelezés éve: 2009-2010
építtető/megbízó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
generálkivitelező: Confector Kft.
bonyolító: Merkel Tamás - BAU-RAT Kft. 
fotó: Kamarás Bálint, Zatykó Krisztina, Klemm Gabriella, Molnos Attila