Design/Belsőépítészet

Indusztriális környezet az átalakuló munkavégzés szolgálatában: a Trenkwalder Hungary irodája

2022.06.07. 16:12

Az Év Irodája versenyének kisvállalati díját elnyerő projekt látványvilágában a fém, a fa és a növények természetes színe dominál. Egyebek mellett szempont volt az is, hogy a felületek olyan kialakításúak legyenek, melyeknek a természetes használódás inkább patinát kölcsönöz, mintsem leértékel.

A Trenkwalder Csoport Közép- és Kelet-Európa egyik vezető személyzeti szolgáltatója, 14 európai országban képviselteti magát, közel 30 éves tapasztalattal. A vállalat új, a Balance irodaház három bérleményében kialakított budapesti irodájának tervezését a PIVOT270 Belsőépítészeti Stúdió végezte. 

Az új iroda lehetőséget biztosított arra, hogy az arculat színei ne csak a logón legyenek hangsúlyosak, hanem az egész bázison. Fontos szempont volt továbbá a nyugodt munkavégzés biztosítása, ezért az open office megbontására paravánokat telepítettek, melyek felfogják a zajt és minimálisan szeparálják a dolgozókat. 

Az irodában megjelenő piros szín akár a vérkeringést is szimbolizálhatná, hiszen egy HR-szolgáltatásokkal foglalkozó munkahelyen folyamatos mozgás van. Az egyedi bútorok terén a rácsos elemek adják meg azt az erőt és kontrasztot, amivel meg tudják törni a bútorok "szürkeségét". A koncepció szerint belépéskor a színek harmóniája komoly vállalati légkört sugároz.

Az iroda berendezéseinek számottevő része egy meghatározott színskálán mozog, de vannak olyan elemek, amelyek egy kis töréssel más légkört teremtenek, ezzel is barátságosabb hangulatot teremtve. A dizájn mellett a kényelmi szempontok nemcsak a lounge részeknél voltak fontosak, hanem a munkaállomásoknál, illetve az akusztikus fülkéknél is. A folyamatos mozgás mellett elengedhetetlen korszerűsítési kiegészítők az akusztikus fülkék, melyek amellett, hogy díszei az irodának, funkciójukban is számottevőek. Több ülőfelületet és közösségi teret is kialakítottak azzal számolva, hogy a szocializálódás nagy részét teszi ki az irodában dolgozók mindennapjainak, illetve kiemelt figyelmet kapott az ergonómia és a többfunkciós terek alkalmazása is. A tervezés során a fenntarthatóság is kritériumként jelent meg, valamint hogy a felületek olyan kialakításúak legyenek, melyeknek a természetes használódás inkább patinát kölcsönöz, mintsem leértékel.

A helyiségkiosztás és a tervezés során a kihívást a három, teljesen eltérő funkciónak való megfelelés jelentette: zárt, bizalmas terület az elmélyülést igénylő, titkos adatokat kezelő vagy a döntéshozó területek számára (management, HR, bérszámfejtés, Pénzügy, jog, IT), a közös munkát igénylő, kreatív pezsgő ügynökségi munka területe (toborzás, sales, marketing), valamint a munkaerőpiaci showroom, ahol mind a jelöltek, mind az ügyfelek irányában prezentálják a munkaerőpiaci lehetőségeket. 

A pedánsan kialakított látszómennyezet, a robosztus anyaghasználat (fém, nyers fa), a gyárakban megismert fémkeretes, osztott táblás üvegfalak, valamint a dán dizájn megjelenése tudatos összehangolás eredményei. Az industrial stílusú kialakítás tükrözi a vállalat kötődését a gyáripari környezethez, ugyanakkor az iroda elhelyezkedése és funkcionális kialakítása megfelel a 21. századi irodai követelményeknek és támogatja az átalakuló munkavégzési szokásokat. A látványvilágban a fém, a fa és a növények természetes színe dominál, melyek jó hátteret adnak és kiemelik a térben pontszerűen elhelyezett, a Trenkwalder-piros színére festett felületeket, kiegészítőket.Szerk.: Nemes D. Nikolett