Közélet, hírek

Ingatlanfejlesztési nívódíjat nyert a Királyegyházi Cementgyár

2016.11.28. 10:26

Budapesten adták át november 25-én a nemzetközi ingatlanfejlesztési szövetség, a FIABCI hazai tagozatának ingatlanfejlesztési nívódíjait. A pályázaton a Magyar Ingatlanszövetség Különdíjával ismerték el a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárát. A gyár nemcsak hatékony és környezetbarát működése, hanem építészeti megformálása miatt is figyelemre méltó.

A legnagyobb nemzetközi ingatlanszakmai szövetség, a FIABCI Magyar Tagozata Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatán különdíjjal ismerte el a Királyegyházi Cementgyárat (építészek: M Mérnöki Iroda, Építész Kör). A FIABCI Magyar Tagozata 1997-ben rendezte meg először a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot azzal a céllal, hogy elismerje a magyarországi ingatlanfejlesztők kiváló teljesítményét, megismertesse a hazai szakmai és a szélesebb közönséggel a fejlesztők által létrehozott épületeket. A Magyar Ingatlanfejlesztési Pályázat kiírása és lebonyolítása igazodik a nemzetközi pályázat kritériumaihoz és menetrendjéhez.

2016-ban 13 kategóriában adhatták le a nevezők pályázataikat. Az értékelés során olyan szempontokat vettek figyelembe, mint az ingatlanok tervezésekor és kivitelezésekor követett környezettudatosság, az energiafelhasználás korszerűsége, vagy az egészséges környezet és az egyedi megoldások.

A pályázaton a Magyar Ingatlanszövetség Különdíjával ismerték el a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárát. Az építőanyag-üzem 2011-ben kezdte meg működését a Pécshez közeli Királyegyházán. Az évi 1 millió tonna cement és 750 ezer tonna klinker előállítására alkalmas gyár építészeti megoldásaiban is kivételes. Rendkívül környezetbarát, modern technológiát felvonultató ipari létesítmény, a környező mezőgazdasági területekből kompaktságával a lehető legkisebb területet veszi el. Külső megjelenése túlmutat egy szokványos cementgyáron, hangsúlyozza a beruházó elkötelezettségét a minőség és az innováció mellett, a technológiai beltartalom és az épületek külsejének összhangja révén.

Az ingatlan hasznosítása során a LafargeHolcim Csoport fenntarthatósági stratégiáját követve keresi és alkalmazza a legjobb elérhető technológiákat a körkörös gazdaság megvalósítása, a környezetre nézve semleges működés érdekében. Így kezdte meg 2014-ben másodlagos tüzelőanyagok alkalmazását is.

A gyár vezetése az ISO 14001 Környezetirányítási rendszerével összhangban büszke arra, hogy a meghatározott környezeti célokat sikeresen eléri, példát mutatva az iparág szereplőinek. Előremutató megoldásokat fejleszt ki és működési gyakorlatában meghatározó az ipari ökológia gondolatisága.

Az elismerés azért is jelentős, mert a pályázat nyertesei jogosultak hazánkat képviselni a FIABCI World Prix d`Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíj pályázaton. A kiíró minden támogatást megad a magyarországi pályázóknak a nemzetközi pályázaton való részvételhez.

forrás: sajtóközlemény