Nézőpontok/Vélemény

Innovatív Megoldások Seregszemléje / A vegyipar a tervező építész szemével

2008.07.10. 09:30

A XXI. században a modern, innovatív technológiák nem csupán a vállalatok, de talán az emberiség jövőjét is biztosíthatják. A mindennapi életünket átformáló innovációkból ad ízelítőt a BASF bécsi „Marketplace of Innovations", más néven az Innovatív Megoldások Seregszemléje című rendezvénye. (június 18.)
Schreck Ákos beszámolója

A XXI. században a modern, innovatív technológiák nem csupán a vállalatok, de talán az emberiség jövőjét is biztosíthatják. A mindennapi életünket éveken belül átformáló innovációkból ad ízelítőt a BASF bécsi „Marketplace of Innovations", más néven az Innovatív Megoldások Seregszemléje című rendezvénye. A bemutatott fejlesztések a jövő technológiai lehetőségeibe engednek bepillantást az üzemanyagcellák, a nanotechnológia, a környezetvédelem, az energiahatékonyság, az építő- illetve az autóipar területén.
A nyolc témára osztott bemutatóterem átfogó képet nyújtott az egyes területekhez és termékekhez kapcsolódó újításokról, illetve jövőbeli lehetőségekről. A rendezvényen hozzáértő, innovációk iránt elkötelezett szakértők részletes tájékoztatást adtak az egyes témakörökről.
„A bécsi rendezvény az Innovatív Megoldások Seregszemléje európai körútjának lezárása és egyben megkoronázása is. A kiállítás világszerte több ezer dolgozónkat, üzleti és újságíró partnerünket nyűgözte le", mondta Herbert Frankenstein a BASF bécsi székhelyű Közép-Európai Business Center vezetője. “A nyolc stand csupán egy szeletét mutatja be a BASF innovatív fejlesztéseinek, melyek nem csak külön termékkínálatunkban, hanem összetett megoldásainkban is jelen vannak. Valamennyi stand hűen tükrözi a BASF innováció területén elért sikereit és erejét."

 

A vegyipar a tervező építész szemével

A BASF által szervezett Innovatív Megoldások Seregszemléje című rendezvényen az Építészfórum képviseletében vehettem részt. Sok lap és internetes portál újságírója között, gyakorló építészként más megközelítésből próbáltam vizsgálni a látottakat, hallottakat. Környezetemben első hallásra a BASF-ről mindenkinek a magnókazetták jutnak az eszébe a nyolcvanas évek végéről. De mit takar ma ez a név?
Az esemény előtt, és persze utána is leginkább az a kérdés foglalkoztatott, hogy egy tervező számára mit nyújthat egy vegyipari cég.

Elsőre egyszerűnek tűnik a válasz: az építőipar lépten nyomon kapcsolatba kerül mindenféle vegyianyaggal, ilyen-olyan komponensekkel, ragasztókkal, higítókkal, lágyítókkal, keményítőkkel, késleltetőkkel, gyorsítókkal. Alapesetben az építésben használt eljárások fejlődése keretében értelmezhető, ez a technológia maga, az építéstechnológiával foglalkozó szakemberek területe. Mit jelenthet azonban egy tervező építész számára a vegyipar, tud-e befolyással lenni már a koncepció-alkotásnál?


Alapvetően máshogy kell elképzelünk el egy házat, vagy egy tervezési folyamatot. Együttműködésen, közös fejlesztésen kell alapulnia a tervezésnek. Olyan esetekben tud ez hasznos lenni, amikor az építészeti koncepcióban már megjelenik az igény arra, hogy valami máshogy történjen, mint általában szokott.

Új anyagokat lehet és kell kitalálni, nem pusztán abban az értelemben, hogy egyes technológiai folyamatokban jobb tulajdonságúra cserélünk egy elemet. Sokkal inkább arról van szó, hogy egészében új építőanyagok jöjjenek létre. Például nem fából vagy fémből csinálunk meg valamit, ami korábban mindig fából vagy fémből volt, hanem kifejlesztünk egy olyan anyagot, amiben megvannak a fa szükséges tulajdonságai és kiküszöbölhetőek a rossz tulajdonságai. Akkor tud a fejlesztés különösen hasznos és érdekes lenni, ha az építészeti koncepció eljut egy olyan pontra, amikor saját maganak, és a vele szorosan együtt dolgozó ipar számára is definiálni tudja a szükséges, új anyagokat.


A vegyipar által hagyományosan gyártott műanyagok, melyek az idő múlásával egyre jobbak lesznek, egyre több szempontnak felelnek meg, már a koncepció-alkotásba is be tudnak kapcsolódni. Erre példa a Konstantin Grcic által tervezett MYTO szék, amelyet a BASF-fel szoros együttműködésben a cég által kifejlesztett Ultradur® High Speed műanyagból konstruált. A nanotechnológia révén különleges terülő képességű és szilárdulással rendelkező műanyag, tulajdonságai miatt olyan arányok kialakítását és formálást tesz lehetővé ami a hagyományos anyagokból nem képzelhető el.

 

A koncepcióalkotás indulhat egy környezettudatos alapfelvetésből is, sőt talán ez a legfontosabb közös platform a vegyipar és az építészeti tervezés között, ahol nem pusztán a terméknek önmagában, hanem az egész folyamatnak szoros együttműködésen kell alapulnia: az ötlettől, a koncepción át, a tervezés, a gyártás, a felhasználás, és a hulladékkezelés tekintetében egyaránt. Az innovációnak nem pusztán a termék előállításában kell jelen lennie, hanem a fenntarthatóság szem előtt tartásával, az egész ciklusban. Ebben a kérdésben a tervezői és az ipari oldalnak is kulcsfontosságú szerepe és felelőssége van.

Schreck Ákos építész
minusplus architects