Design/Formatervezés

Inspiráló munkakörnyezet – nem csak első blikkre

2011.03.17. 12:46

A Ringier Magyarország lapkiadó-csoport új irodaháza a Corvin Towers épületében került kialakításra. A belsőépítészeti megjelenést jegyző tervezők, Sárosdi-Mádi Krisztina és Láncos Áron munkájának sikeréhez hozzájárult a megbízó által létrehozott dizájcsapattal, magukkal az újságírókkal, a beruházóval és a kivitelezőkkel való szoros és hatékony kapcsolat.

A Ringier Magyarország lapkiadó-csoport az egyik legjelentősebb itthoni médiacég, számos napilapot, magazint és online terméket forgalmaz, és több száz embert foglalkoztat. A költözés ötlete már régebb óta érlelődött a vezetőségben, ugyanakkor a döntés csak hosszas előkészítés, szinte az egész ingatlanpiacot megmozgató egyeztetési folyamat és természetesen az anyacég jóváhagyása után született meg. Vállalatunk már a folyamat elejétől részt vett a tárgyalásokon a Ringier oldalán és a CBRE mellett a megfelelőnek tűnő irodaházak és azok műszaki adottságainak kiértékelésében. A választás végül a Futureál fejlesztésében épülő Corvin Towers házra esett, ahol 6500 négyzetméterre szerződtek 2008-2009 fordulóján. Az egész épületegyüttest, a tornyokat összekötő bevásárlóközponttal a Mérték Stúdió tervezte. A Ringier részéről feltétel volt, hogy a bérbeadótól kapott költségkeretet a beruházás nem lépheti túl, és ennek betartásáért mi voltunk felelősek. A tervezésre és kivitelezésre megállapított ütemezés feszített tempót diktált. A tervezés 2009 koratavasztól nyár végéig futott, folyamatos adatszolgáltatással. A kivitelezés nyár elején indult december végi átadással zárult.

 

 

 

A tervezési munka a szervezeti egységek elhelyezésével kezdődött. A Ringier a négy toronyból egy teljes hatemeletes tornyot bérel, ebből a földszint és az első emelet a bevásárlóközponthoz tartozik, a többi irodaszint. A földszinten mind a Vajdahunyad, mind a Futó utca felől rendelkezik a torony egy-egy kis bejárattal és recepcióval. A második emeleten a magazinokat helyeztük el, a harmadikon a Nemzeti Sport szerkesztőségét és az archívumot, a negyediken a Blikket, az ötödiken a központi recepciót, a fotóstúdiót és a kiszolgáló, üzemeltető funkciókat, a kisebb alapterületű hatodik emeleten a konferencia termeket és a management irodákat. A terveink egyeztetésére a Ringier egy közel tízfős dizájn csapatot alakított, ami a tervezés kezdetétől a beköltözésig nagyon aktívan részt vett a munkában, a tervek véleményezésében és a vállalaton belüli ismertetésében, népszerűsítésében, illetve a többi kolléga bevonásában.

 

 

 

Az elfogadott alaprajzi vázaltok alapján kezdtünk hozzá a koncepciótervekhez, a valódi dizájnhoz, amit sorozatos prezentációkon mutattunk be. Az egyterű irodák előnye a rugalmasság és mobilitás, ami egy organikusan fejlődő szervezetnél létfontosságú. Kihívás az akusztikai problémák kezelése, a megfelelő világítás, az egyéni komfort és változatos munkakörülmények, vagy a félrevonulás lehetőségének megteremtése. Erről szóló megoldások bemutatásával kezdtük a munkát – mobil térelválasztók, paravánok, hangelnyelő felületek, bench rendszerek, break-outok, informális tárgyalók. Az elfogadott megoldásokat beépítettük a következő prezentációkba.

 

 

 

A dizájn koncepciónk egyszerű volt – a monoton ablakkiosztású, sematikus irodaterekből egy élő, mozgó, természetközeli, kreatív embereket inspiráló környezetet létrehozni. Innen jött a mennyezet organikus hullámzása, amit a szőnyeg kiosztása is követ, illetve a kifele dőlő, lekerekített falak. Erre épült a grafikai koncepciónk - a falfelületeken plasztikusan, helyenként tapéta formájában vagy mozgatható térelválasztóként is megjelennek absztrakt fa motívumok. Ugyanez az üvegfalakon színes fóliával lett kialakítva – praktikus oldala, hogy a belátás ellen is véd. A fali tapéta a mennyezeti hullámok réseiben is megjelenik, inverzben nyomtatva. A grafikákon megjelenő idézetekre a Ringier házi pályázatot írt ki, így a dizájnban az újságírók is részt vehettek. Az egyes szerkesztőségek bejáratát jelölő nagy grafikákat a csapatok a saját képarchívumukból választották ki, amit mi továbbdolgoztunk. A grafikai koncepcióhoz illesztve jelennek meg színes csíkok a szőnyegben. A színkoncepciónk egy semleges földszínű alapra építkezett, barnás, szürkés tónusú szőnyegpadlóval és falszínekkel, amit a Ringier színeivel (magenta, cyan, sárga) dobtunk fel, ezek jelennek meg a grafikákban és a szőnyegcsíkokban.

 

 

 

Térelválasztóként újrahasznosított papírhengereket használtunk, bizonyos falakon és bútorokon öntapadó mágneses fóliát alkalmaztunk, amin készülő lapok mintáit lehet bemutatni. A tapéta mellett, elsősorban a break-outokban zöld műfű és egyedileg vágott szőnyeg falburkolatokat használtunk. A Blikk break-outjában egy hullámzó, ülő-fekvő padot terveztünk, ahol dolgozni, pihenni, beszélgetni egyaránt lehet. Több irodában és a recepción is megjelennek a mennyezetre függesztett hinták.

A grafikai munkák és egyedi bútorok versenyeztetésén túl az irodabútorok tendereztetését is vállalatunk végezte, szigorú és részletes kritériumrendszer alapján. A közel tucatnyi indulóból végül a jó ár-érték arányt képviselő Steelcase Kalidro asztala és a Think széke lett a befutó.

 

 

 

Csapatunk a tervezés mellett a kivitelezés folyamatát is végigkövette, a helyszínen és a koordinációkon biztosítva a minőségi megvalósulást. Szerencsére ebben a beruházó Futureal és a kivitelezők Strabag, Pedrano is partnerek voltak, a szoros határidő ellenére is. A projekt sikeréhez nagyban hozzájárult a Ringier csapattal kialakult szoros és jó munkaviszony, valamint a kölcsönös bizalom és a többi szereplő elkötelezettsége.


Ringier Kiadó Kft. irodája

vezető tervezők: Sárosdi-Mádi Krisztina, Láncos Áron - MádiLáncos Studio Kft.
belsőépítész munkatársak: Matheidesz Sára, Kató Kata, Fischer Gabriella, Döbrössy Anna, Korompay Enikő, Szuna Anita, Szabó Attila, Eke Zsolt, Kasznár Bence, Békefi Zsóka
építész generáltervező: Vámossy István - Mérték Stúdió

tervezés éve: 2009
kivitelezés éve: 2009
bruttó szintterület: 6500 m2
bruttó beruházási költség: 150.000.000
építtető: Futureal, Ringier Kiadó Kft.
generálkivitelező: Strabag Zrt., Pedrano