Közélet, hírek

Inspirált dizájnerek gyülekezete

2007.02.19. 15:38

Lehúzták a redőnyt, illetve a reluxát, majd csilingelő MC-ként Martinkó Jóska átröpített minket a KÉK hétvégi dizájn termékbemutatóján.

Lehúzták a redőnyt, illetve a reluxát, majd csilingelő MC-ként Martinkó Jóska átröpített minket a KÉK hétvégi termékbemutatóján.

Sötétbe burkolózva gyülekezett az érdeklődő ifjúság a péntek délutáni heppeningre, ahol a folytatásos dizájn fórum újabb állomása szerveződött, immár valóban szervezettebb, összetettebb formában, mint az első állomáson a Pontonban. (lásd korábbi beszámolónkat)

Fónagy Dórának köszönhetően ihletet kapott fiú és lány, miként szerveződhet össze egy valóban tenni és kutatni vágyó csapat, mely elsősorban a design fogalmát és annak friss értelmezését, hazai gyakorlatát hivatott közelebb hozni a tudatlan közönséghez. Az energia, keringés, víz, rendszer és áramlás fogalmakkal fejezte ki mindazt a kavart, mely sokunk fejében zubog erről az életérzésről, melyet maguk a design művelői sem feltétlenül jól alkalmaznak, használnak, s értenek. Ez az energia, ez a spirál minden bizonnyal könnyedén magával ragadja a hallgatóságot, s beszippant, ahogy minket is.
A szervezők érezhető tapogatózása a beavatás és a mélység megismertetése között jól sült el végül. Elsődleges céljuk a közösségi szemlélet kialakítása a design területén, s ennek érthető kommunikálása, - ebben akadt némi hiba még - oktatása a befogadó közösségekben. Kérdés ezer is akadna, hosszú sorozat vette kezdetét, úgy érzem.


[imagelist|imgid=|name=P1000749.JPG|title=-][imagelist|imgid=|name=P1000751.JPG|title=-]


Dávidházy Anna jelenléte a szervező csapat nemzetközi vonalát képviselve igazi felfrissülést hozhat a kérdésekkel teli fiatal dizájnerek tudásában, s a defo (design focus) sorozat következő állomásán talán még izgalmasabb előadóként léphet majd színpadra. (az Emri Bélával megsépkelt textilmárka bemutató remek volt; életemben nem láttam még interaktív foteleket, fiókos szekrényt, bezzeg az intelligens textilekről most nem volt szó, érdemes arról korábbi cikkünket elolvasni)
A korábbi rendezvény kikerekített változata a KÉK-ben újra csak azt bizonyította, hogy lenne még miről és még bővebben beszélgetni, érdekel minket ez a furcsa szemléletmód. Kár hogy hipergyors előadásához képest még így sem láthattuk, hallhattuk végig Wesselényi-Garay Andor építészeti termékcsináló prezentációját az amerikai sztárcsinálók meséjéről, Richard Meier és az imázsformálók tevékenységéről.

A szintén -kényszeredetten- rövidre szabott remek interjú is olyan nyomokat hagyott a jelen lévőkben, mely egyértelműen jelezte a szervezőknek, ”the show must go on!”
Szentpéteri Marci a The Room-os Tóth Alival és a KÉK-es Szemerey Samuval próbálta feltárni röviden a két terület közti összhangot, a kapcsolati pontokat, az építészet és design-divat nem is olyan érthetetlen kölcsönhatását.
Jókat vigyorogtunk japán másolatcentrikus, de eredetiséget hangsúlyozó mesevilágán, s a másolók királyán, a kínai ötletgyárosok találékonyságán, mikor Bujdosó Attila végigszáguldott velünk prezentációján, melyet maga is láthatóan nagyon élvezett.

Össze-vissza remekbeszabott este volt a KÉK-es, érezhető hiányosságokkal, de hatalmas lelkesedéssel... folytköv a Műcsarnokban márciusban!

Abonyi Anita