Design/Formatervezés

Installációkat épített a Hello Wood a csopaki strandon

2015.07.09. 10:17

A Balatoni Hekk névre keresztelt Hello Wood táborban olyan installációkat építettek az egyetemisták, melyeket az érdeklődők elkészültük után rögtön birtokukba vettek. Interaktív színpad, árnyékoló-kocka, statikus vízibicikli, és pihenőhelyként szolgáló patakduzzasztó is készült. 

A Balaton északi partján, Csopakon szervezett alkotóhetet a független építészeti oktatási szervezetként is ismert Hello Wood, amely a személyes részvételt és tapasztalatot helyezi előtérbe. A hagyományos építészképzésben erre nagyon kevés lehetőség van, pedig az építés rengeteg olyan tudást igényel, amelyet csak a gyakorlatból lehet megszerezni. A Hello Woodon egy rövid tervezési folyamat után intenzív csapatmunka következik, amelyben mindenki személyes felelősségget dolgozik.

A Balatoni Hekk névre keresztelt tábor keretében a hazai építészeti egyetemekről érkező diákok négy installációt építettek: interaktív színpadot, árnyékoló-kockát, statikus vízibiciklit, valamint egy pihenőhelyként szolgáló patakduzzasztót. Az alkotók és a tábort támogató csopaki önkormányzat szándéka szerint a munkák szerves részeivé válnak a balatoni látványvilágnak, a Balatoni Hekk pedig olyan nyári alkotóhétté tud válni, ahol a magyarországi építészeti oktatás résztvevői évről évre maradandó, a helyi igényekhez igazított installációkkal gazdagíthatják a környezetet. Az alkotóhét az Építészfórum által szervezett építészeti konferenciával ért véget.
Fontos volt számunkra, hogy az installációk illeszkedjenek a Balaton-felvidék kulturális kontextusába, és a helyiek, illetve az idelátógatók valóban személyes viszonyba kerüljenek velük.” - mondja a tábor céljáról Huszár András, a Hello Wood egyik alapítója. A Balatoni Hekken résztvevő diákok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemről, a győri Széchenyi István Egyetemről, a Debreceni Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, a Budapesti Kommunikációs Főiskoláról és a Budapesti Corvinus Egyetemről érkeztek.
Az interaktív színpadot, amely árnyékolóként, mozivászonként, illetve pihenőhelyként is szolgálhat, a Getto Tamás és Sztranyák Gergő vezette csapat tervezte és kivitelezte. A Balaton felőli oldalán a “Hello Csopak” felirattal díszített installációt elölről a nádas, hátulról pedig egy fűzfa védi a nap elől, miközben a rajta ülők az északi partról nyíló, balatoni kilátásban gyönyörködhetnek.

A Ferencz Marcel, Nyúl Dávid és Gazdag Zoltán által vezetett csapat 118 lamellából épített köztéri szobrot; a Hekkszaéder a csapattagok és a csapatvezető építészek szerint Csopak egyik jelképévé válhat a közeljövőben.
Hasonló szándék vezette Élő József és Tátrai Ádám csapatát, akik megalkották a Balatonpart első statikus Vízibiciklijét: a partról két méteres palló vezet a vízbe, melynek végén egy forgódobot hajthatnak az arra járók - így egyszerre napozhatnak a parton, nézhetik a tájat, miközben lehetőségük van lehűteni magukat.
Vass-Eysen Áron csapata a csopaki református templom kertjében állított fel egy patakduzzasztó-pavilont, a Hello Wood által 2013-ban felépített Malomkerék helyén, melyet idén februárban egy autós szándékosan letarolt. Míg a malomkerék tengelyét az építészek a vízibicikli installáció forgódobjába építették bele, a patakparti pavilon, más néven Csopakoló nem csupán emlékműként szolgál, hanem pihenőhelyként is, ahol az installáción keresztülcsobogó víz hűsítő hatását élvezhetik az arrajárók.
A tábor az Építészfórum által szervezett Praxismodellek: Okos építészet címet viselő konferenciával zárult, melynek központi témája a különféle építész életpályák alkalmazkodása volt a kortárs gazdasági és társadalmi trendekhez. Így az alkotóhéten korábban előadó Czigány Tamás, Janesch Péter és Kovács Csaba építészek után a konferencia keretében a diákok meghallgathatták többek között a sporaarchitects, a Tűzcsap-projekt, a Szövetség ‘39 képviselőit, a hetet pedig a Design Terminált vezető Böszörményi-Nagy Gergely előadása zárta.
A Hello Wood következő eseménye, a Falu Projekt július 11-én indul Csórompusztán, 32 neves nemzetközi építész és 120 diák részvételével. A FALU PROJEKT keretében elkészült munkákat a Művészetek Völgyében tekinthetik meg az érdeklődők a HELLO WOOD fesztivál helyszínén, Vigántpeteden, július 24 és augusztus 2 között.

További információ: www.hellowood.eu


forrás: sajtóközlemény 

Csapatok

1. CSOPAKOLÓ

Csapatvezető: Vass-Eysen Áron / Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest

Csapattagok: Cseszlai Barnabás, Gencsi Katalin, Jankovics Petra, Makai Luca, Pancsa Emese, Pécs Nóra, Santana Cadena Diána, Szili Hanna


2.VIZIBICIKLI

Csapatvezetők: Élő József, Tátrai Ádám / Széchenyi István Egyetem, Győr

Csapattagok: Brosch Barbara, Fényes Kitti, Fülöp Tamás, Horváth Rebeka, Keresztes Bianka Nóra, Ritter Zsanett, Roznár Rita, Varga Tímea

 

3. HELLO CSOPAK

Csapatvezetők: Getto Tamás, Sztranyák Gergő / Pécsi Tudományegyetem

Csapattagok: Arany Anett, Biró Anikó, Fehér Anna Ditta, Iván Edit, Molnár Luca Anna, Németh Krisztina, Rácz Noémi, Szász Tamás

4. HEKKSZAÉDER

Csapatvezetők: Ferencz Marcel, Gazdag Zoltán, Nyúl Dávid / Debreceni Egyetem

Csapattagok: Albert Alex, Fábián Zsófia Eszter, Imhoff Zsófia, Király Edina, Sághegyi Adél Laura, Sánta Dóra, Simon Zsófia, Vass Dorottya


Szervező: Hello Wood Kft. / Pozsár Péter építész, társalapító, Huszár András építész, társalapító, Ráday Dávid media designer, társalapító, Janota Orsi projektmanager, Lakatos Niki projektmanager, Farkas Anita projektmanager

Főszponzor: Jaf Holz Ungarn Ltd., Synaps, Bosch, Remmers, Csopaki Önkormányzat