Épületek/Középület

Intenzív tér- és strandélmény: az új nagyerdei strandfürdő

2020.07.09. 17:19

Határokat feszeget, mégis barátságos: átadták a BORD Építész Stúdió által tervezett debreceni strandfürdőt. A koncepció úgy emeli központi szerepbe az építészetet, hogy közben befogad, szórakoztat és szolgál – 0-tól 100 éves korig. Merész vízió, amelyről immár bebizonyosodott, hogy kellő elszántsággal meg is tud valósulni. Táj, víz és építészet ad találkozót egymásnak az Aquaticum Strandfürdőben.

„Jaj úgy élvezem én a strandot / Ottan annyira szép és jó." – ez a dal jutott eszembe, amikor átléptem az új debreceni Aquaticum Strandfürdő kapuját, 5700 négyzetméter intenzív élmény várt mögötte. Az eredetileg 1932-ben megnyitott Aquaticum Strandfürdő megújítására 2015-ben írtak ki tervpályázatot, amely illeszkedik Debrecen hosszú távú fejlesztési stratégiájába, s melynek célja a Nagyerdei parkerdő rekreációs fejlesztése. A víz, természet, építészet hármasával építkező koncepcióval a pályázatot a BORD Építész Stúdió nyerte el. Már terv fázisban is láthattuk, hogy a különleges, olykor egészen merész elemek mindenekelőtt a felhasználói élményt szolgálják, és szinte hihetetlen, de ezek mindegyike meg is valósult.

A Nagyerdő Debrecen egyik legkedveltebb része, rengetegen költöznek ki ide a városból és a természeti környezet a turisták számára is hívogató. Ezen a védett területen található a strand: lombos, enyhet adó fák veszik körül, a nyugodt külvilág hullámként folyik be a fürdő területére is. A metafora itt nem véletlen: a telekhatár mentén álló földszintes bejárati épület tetejének íve hullámot formáz. Ebben a földsáncban kaptak helyet a kiszolgáló egységek: öltözők, mosdók, üzletek és éttermek. Az épület egybemossa a kinti és benti világot: míg a gyalogos sétány felől nézve a zöld hullám elrejti a strandot, addig bentről nézve beleolvad a mögötte elterülő fás környezetbe. A természet a komplexum minden apró szegletében megjelenik: borostyánnal befuttatott falak, zöld gyep, vízi növények mindenhol. Ezek a növényfalak a strand legkülönlegesebb építészeti elemei, azonban mögöttük komoly technológia húzódik, melyet a Parkertech Kft. tervezett és valósított meg. A természet, a növények egyértelműen koncepció alakító tényezők, ahogy a víz is.

A felejthetetlen strandélményt 15 medence biztosítja. A terepszinten különböző korcsoportoknak kialakított funkciók sorakoznak: hullám-, termálmedence, a gyerekeknek különféle kalandmedencék, melyek egyikében még egy saját tervezésű steampunk csúszda is található. Ez már önmagában markáns elem, és ezt a hatást fokozza a strand központi látványaként megvalósult 12 méter magas téglatest. Ez a 196m x 26m alaprajzi méretű elem amellett, hogy karakteressé teszi a komplexumot, számos funkciót integrál: vízi barlangot, kalandmedencét, csúszdákat és saját tervezésű játékokat, 50 méteres úszómedencét, termálfürdőt, és egy ugrómedencét a sétány felőli részen – ugró tudományunkat így a járókelők is megcsodálhatják. A korábban említett hullám szimbólum a medencéknél és a téglatestnél is visszaköszön: a különböző funkciókat elválasztó falakon a növények és vízfüggönyök váltakozásában, vagy éppen a napozóterasz madártávlati nézetében, de még a domborzati különbségekben is megjelenik.

„Az erdő képi világában nem ritka, hogy egy meghúzódó kis tavacska is a kompozíció része. Ennek a tónak szabálytalan és természetes partfalát növények népesítik be. Oázis az erdő területén. A strand egy tárgyként, egy dobozként jelenik meg. A vízszintes és függőleges vízfelületeket dobozba hajtogatva, kompaktálva képzeltük el. A felhajtogatott függőleges vízfelületek kiterjedt, nagy tömegű és felületű víz érzetét keltik. Egy rejtett, dobozba zárt oázis az erdő mélyén. Az eredmény egy szoborszerű épület, amely helyet ad az erdőnek, sűrített esszenciális kivonata az erdei tó vízfelületének és növényvilágának." – mesélte a bejárás során Bordás Péter.

A téglatest vízfalai" egyébként a látványon túl fontos tartószerkezeti elemek, és közöttük található az épület közlekedőrendszere is. Ez a vizes téglatest élményelemként pozitívan hat a fürdőzőkre: új világot nyit előttük. A napozóteraszon végig sétálva a lombkorona szinten járunk, egészen más perspektívában látjuk a Nagyerdőt, megcsodálható a minket körülvevő természet, a látvány erősen hat. Az új Aquatiqum Strandfürdő az élmények központja, ahol a szórakozást, kikapcsolódást és feltöltődést nemcsak a tematikus medencék, de a természet közelsége és a védett környezet is biztosítja. Szokatlan tereivel, a különleges tömegek és formák együttesével maradandó térélményt nyújt minden látogatónak.

Fürdős Zsanett