Közélet, hírek

Interface modulszőnyegek tervezői szemmel

2014.12.15. 11:37

A FitOut és az Europa Design meghívásában építészek és belsőépítészek beszélgettek az Interface modulszőnyegek alkalmazási lehetőségeiről.

A világ vezető modulszőnyeg gyártója, az Interface magyarországi forgalmazója, a FitOut Kft., és az irodaberendezésekkel foglalkozó Europa Design szakmai beszélgetés sorozatának  második rendezvényén 11 tervező osztotta meg a szőnyegezéskor felmerült eddigi tapasztalatait. A résztvevők, Kamarás Borbála, Szigethy Katalin, Paczona Márta, Borsay Attila, György Hunor, Ebedli Gyula, Hajdú Csongor, Klapcsik Gábor, Kovács Zoltán, Ottlik György, Tóth Róbert, mindegyike örömmel fogadta a hírt, hogy az Interface modulszőnyegek néhány év kihagyás után ismét elérhetőek a magyar piacon. A tervezők közül Ottlik György, Tóth Róbert, Szigethy Katalin, Borsay Attila korábban már dolgozott az Interface szőnyegekkel.

A bemutatkozás során a vendéglátók részéről Dömse Dávid, a FitOut Kft. értékesítési menedzsere és Feuertag Ottó, az Europa Design ügyvezetője kiemelte, hogy ez alkalommal a modulszőnyeg tervezési lehetőségeiről, előnyeiről lesz szó, összekapcsolódva a bútorozási kérdésekkel a 21. századi irodai környezet kialakításában.

Dömse Dávid: Felteszem a szokásos nyitókérdést: tudják-e a tervezők, hogy ki találta fel a modulszőnyeget? A válasz a cég múltjában keresendő, amikor a Heuga szőnyeggyártó család atyja az akkor még tekercses szőnyegeket szállítmányozási, raktározási problémák miatt elkezdte feldarabolni és „modulonként" használni. A hőskorban a padlószőnyeg szálakat a disznó szőréből készítették, majd azokat ültették be bitumenbe. Kezdetben magán felhasználásra gyártották a szőnyegeket, majd a hollandok találták ki az irodai alkalmazást. Az eredetileg Hollandiából indult amerikai Interface 1973-ban vásárolta meg a Heugát, amelynek nevét tovább őrzik a termékcsaládok. Az Interface amerikai központú cég, jelenleg a világ több mint 100 országában van jelen, Magyarországon 20 éves múltra tekint vissza. A FitOut Kft. 2009 óta működik, és a modulszőnyegek forgalmazása mellett komplett kivitelezéssel is foglalkozik, a gipszkarton falaktól az álpadlóig. Cseh anyacégük a Pro Interier, amely hazánkon kívül Csehországban és Szlovákiában képviseli az Interface szőnyegeket. Mivel az Interface néhány éve elhunyt vezetője, Ray Anderson a LEED minősítés egyik alapítója, és Obama elnök tanácsadója is volt, a cég már évtizedekkel ezelőtt nagy hangsúlyt helyezett a környezetvédelemre.

Tóth Róbert: A LEED minősítés sokszor a design hátrányára válik, hiszen a bútoroknál vagy a világításnál például a távolságok miatt kiesnek olyan termékek, amelyeket szívesen beterveznénk.

Dömse Dávid: A magyar piacra a holland gyárból szállítják az Interface szőnyegeket, részben a kilométer korlátok betartása miatt is. Milyen trendek érvényesülnek ma színekben, mintákban Magyarországon?

Tóth Róbert: A szőnyegek kb. 70 százaléka szürke Magyarországon, ahol nem bíznak meg belsőépítészt, ott biztosan, mivel ezen a színen látszik legkevésbé a kosz.

Dömse Dávid: A statisztikák szerint is 70 százaléka szürke a világon eladott szőnyegeknek. Mi ennél nagyobb arányban adunk el színes szőnyeget Magyarországon, az a tapasztalat, hogy a belsőépítészek szeretnek játszani a színekkel.

Ottlik György: Az irodaházakban többnyire van egy sztenderd kialakítás, például a világítás vagy az árnyékolás területén, és a tervezőknek kevés eszköze van, amellyel egyedi hangulatot teremthetnek. Ezek egyike a szőnyeg, amelyhez társulhatnak a színek vagy minták a falakon. Én szeretek játszani a színekkel, struktúrákkal, kreativitásra serkent a modulszőnyeg használata.

Szigethy Katalin: Az irodabútorokban is egyre több színes felület van, szeretem, ha mozgalmas egy tér.

Tóth Róbert: A nagy egyterű irodákban a legmeghatározóbb elem a szőnyeg, de jó ötlet, hogy mondjuk az asztallapok is színesek legyenek.

Dömse Dávid: Ray Anderson miután az európai piacot is meghódította, feltette a kérdést, hogyan lehetne az energiát és az alapanyagokat újra felhasználni? Kitűzte a Mission Zero tervét, ami szerint az Interface 2020-ig vállalja a modulszőnyegek károsanyagmentes előállítását. Bár Ray Anderson 2011-ben elhunyt, szellemiségét folytatva a gyár törekszik a környezetvédelmi vállalás teljesítésére. A legutolsó újítás, hogy a halak levágott fejét egy komposztálóba teszik, ami energiát gerjeszt és ez működteti a gépet. A másik, hogy a tengerből összegyűjtött halászhálókat dolgozzák fel újra a Net Effect családnál.

Ottlik György: A halászhálók nem természetes anyagból, hanem műszálból készülnek..

Dömse Dávid: Sajnos a műanyagot nem lehet kihagyni a szőnyegből, mert az a kopásállóság és a tűzállóság rovására menne. Viszont az Interface összegyűjti a kidobott anyagokat, így a halászhálókat is a természetből. A Biosfera termékcsalád eredetével összefüggésben kapta a nevét, ez volt az első modulszőnyeg, amely 100 százalékban újrahasznosított nylon segítségével készül. A „zöld szőnyegek" gyártása a Biosfera családdal kezdődött, ami kezdetben csak szürkében létezett, ma már több színben is kapható. Az Urban Retreat családot a természet szeretete inspirálta, három különböző stílusban létezik, színei a kő, az erdő és a szavanna növényzetét idézik fel. A Net Effect kollekció csodálatos kék színét a tengerek és óceánok hullámzó ereje inspirálta.

A tervezőknek új szabadságot ad a modulszőnyegek 25 x 100 cm-es méretének a megjelenése a hagyományos 50 x 50 cm-es modulok mellett. A legújabb termékcsalád a Human Nature, ez adja vissza leginkább a természetet és ezt már kizárólag 25 x 100 cm-es modulokban gyártja a cég.

Milyen felhasználási lehetőségei vannak a modul szőnyegnek az irodán kívül? Felveszi a versenyt a tekercses buklé szőnyegekkel a szállodákban?

Tóth Róbert: Én csak oda tervezek tekercses szőnyeget, ahol nincs modul alternatíva, ilyen például a nagyon süppedős szőnyeg a szállodákban. Még magánházakba is gyakran a modul szőnyeget választjuk.

Ottlik György: A tisztíthatóság és a könnyű cserélhetőség miatt meggyőzzük a megrendelőt a modul szőnyeg előnyeiről, ugyanis ha maradandó szennyeződés éri a szőnyeget, csak azt az egy modult kell kicserélni.

Feuertag Ottó: Az első kerekasztal beszélgetésen elhangzott, hogy a modul nem elég szép a szállodában.

Ottlik György: Ez nekem soha nem jutott eszembe. Ha nem kell egy klasszikus világot tervezni, frízzel, szegéllyel vagy tradicionális motívumokkal, akkor előnyei miatt a modulszőnyeget választom.

Tóth Róbert: Ha igazi süppedős világ kell, akkor lehet használni a tekercses szőnyeget, bár modulban is van 3D-s szőnyeg, vagy 80x 80 cm-es modul süppedősben. A lépcsőfutó szőnyeget viszont nem lehet modulban megoldani.

Feuertag Ottó: Hogyan érvényesül a „répa-retek" hasonlat az Inteface szőnyeg esetében?

Dömse Dávid: A retekhez hasonlítjuk azokat a szőnyegeket, ahol a szálakat színezik, répának pedig amikor magát a szálat anyagában festik meg a gyártás során, ahogy az Interface szőnyegek esetében is történik. A „répának" jobb a kopásállósága és a színét sem tudja a fény kiszívni. Ugyanez érvényes az antisztatikusság kérdésében is. Az Interface újrafeldolgozható Graphlex® hátlapjának különleges tulajdonsága lehetővé teszi az elektrosztatikus feltöltődés levezetését, azaz a kilincset, számítógépet vagy telefont érintve nem ráz a szőnyeg. Ez az IBM-vel közös fejlesztésnek, a szőnyegszálakba integrált karbonszálaknak, és egy elektromosan vezető latexrétegnek köszönhető. A hátlap által biztosított ≤109 ohmos levezető ellenállással a szőnyeg megfelel az európai és világszabványoknak. Az Interface szőnyegnek ez a tulajdonsága a termékélettartam végéig megmarad, míg a csupán felületkezelt szőnyegeknek a takarítással elkopik az antisztatikus képessége.

Mire szoktatok figyelni a folyosók tervezésénél?

Ottlik György: Próbálok optikailag játszani a térrel, szakaszolni, megtörni a hosszanti irányokat vagy néha pont ellenkezőleg a hosszanti irányt hangsúlyozni. Izgalmas lehet, ha van egy egybefüggő folyosó a térben. Előfordul, hogy ugyanazon a szakaszon többfajta szőnyeget is alkalmazok.

Feuertag Ottó: Tolerálják-e a magasságkülönbséget a szőnyegek között a megrendelők?

Ottlik György: Most tervezem egy francia cég irodáját, ahol több karakterű szőnyeg találkozik. Itt a francia ügyvezető kérésére lett magas szálú szőnyeg-sziget az egyik leülős részen.

Dömse Dávid: Az Avis referenciája jól mutatja a lehetséges szőnyeg alkalmazásokat, illetve a berendezés és a modulszőnyeg kapcsolódását.

Feuertag Ottó: Az Avis irodáiban az általános munkahelyeket kommunikációs, „break out" szigetek tagolják, akár a városokban a parkok. Az egybefüggő irodaterek szürke monotonitását nemcsak a harsány pihenő bútorok, hanem a színes szőnyegek használata is megtöri a kollaborációs részeken, egyben felhívja rájuk a dolgozók figyelmét. A folyosókon a padlóburkolat mintája felfut a falra is, a tapéták a szőnyegek folytatásaként borítják a falakat.

Az Avis irodáiban a bútorok és a szőnyegezés teljesen összehangolódott, és 2013-ban elnyerte az Év irodája díjat. Az Avis egy hagyományos irodatérből költözött át egy nyitott terű irodába, ami új szervezeti működéssel, többek között a desk sharing munkahelyek bevezetésével is együtt járt. A szőnyeg minták, valamint a feltűnő formájú és színű ülőbútorok magukhoz vonzzák a munkatársakat, ahol a hagyományos tárgyalókhoz képest gyorsabban és informálisabban tudnak megoldásokat hozni.

Most végeztük el a beköltözés után egy évvel az ergonómiai felmérést, amely alátámasztja az új munkahelyi struktúra eredményességét, hiszen a munkatársak már alig használják a zárt tárgyalókat, megszerették a színes pöttyökkel jelölt kollaborációs tereket. A külső vendégeket és nemzetközi dolgozókat befogadó vip lounge terület külön lett kialakítva, mobilfalak segítségével egy nagy konferenciaterületté nyitható. Ebbe a részbe magasabb szálú, jobb minőségű süppedősebb szőnyeg került. Itt fontos szempont volt, hogy a székek lába ne nyomódjon be a szőnyegbe.

Dömse Dávid: Az Interface-nek több mint 150 nemzetközi céggel van globális szerződése, zárásként néhány referenciát mutatunk be, amelyek az Europa Designnal végzett közös munka eredményeként születtek meg. A padló- és a falburkolat összehangolására szép példa a BCCH, a Brit Kereskedelmi Kamara irodája, ahol az angol zászló motívumai jelennek meg a szőnyegen és a tapétán. Az Urban Retreat szőnyeg kiválóan alkalmas a természet megidézésére és kis szigetek képzésére az irodatérben.

A referenciák megtekintése után Döme Dávid és Feuertag Ottó megköszönte az építészek részvételét a beszélgetésen.

A cikk a FitOut Budapest Kft. szponzorálásával készült.

forrás: www.design.hu, FitOut Budapest Kft.
látványterv: Bejczi András
bútor: Europa Design