Épületek/Irodaépület

Iroda a malomban

2018.02.19. 16:04

Találkoztunk már remízből átalakított vagy konténerekből kialakított irodával, most mutatunk egy volt malomépületet, amelyben a loft-lakások mellett iroda is létesült. A Betsson Budapest Offices elnyerte az idei Év Irodája díját. A tervezők: Pyxis Nautica Építésziroda - Tótszabó Tamás, Tóth Dávid, Monori László.

Az 1880-as években épült Gizella Gőzmalom a IX. kerület malmokról elnevezett negyedének volt az egyik fontos és jellegzetes épülete, a környéken működő öt malom egyike. Az épület 1963-ig üzemelt magántulajdonú, később államosított malomként. A kétezres évek elejéig raktárként működött, majd 2007 és 2009 között építették át loft-társasházzá földszinti irodákkal, illetve üzlethelyiségekkel. A projekt a válság idején befejeződött, de a válság hazai hatásának is köszönhetően visszakerült a hitelező bank tulajdonába.

Az épület nagy része 2016-ban került az ingatlanfejlesztő OPTINVEST Zrt. tulajdonába, aki a lakásokat továbbértékesítette, a földszinti irodahelyiségeket azonban – felismerve azok egyediségét és megismételhetetlenségét – megtartotta és azok hosszú távú hasznosítását tűzte ki célul. A legnagyobb (540m2-es) földszinti iroda bérbevételére a svéd-máltai online sportfogadással foglalkozó fejlesztő cég, a Betsson Group jelentkezett. A külföldi bérlőnek elképzelései voltak (alaprajzi elrendezés, arculati színek, stb.) a kialakítást illetően, amiket figyelembe véve, a bérbeadó közreműködésével készítettük el az iroda belsőépítészeti kiviteli terveit és egyedi bútorterveit.


 

A kisméretű téglából épített vastag téglafal szerkezetű ipari épületben adott volt a loft hangulat felerősítésének vágya belsőépítészeti eszközökkel. A helyenként foltos, rusztikus, az épület eredeti funkcióját sejtető, kisméretű téglafalakat megtartottuk. A monolit vasbeton álmennyezet és a gépészeti vezetékek, berendezések is látszanak, melyeket a természetes megvilágítás felerősítése végett fehérre festettünk. Az irodatérben az asztali világítást is ipari függesztékek mintájára megtervezett, nagy, modern lámpatestek adják. Az irodatereket elválasztó üvegfalak feketére festett fa nyílászárók, melyek szintén ipari hangulatúak. A további belsőépítészeti felületek és bútorok a cég arculatában jelentkező fekete-fehér-türkiz és tölgy színek és anyagok formájában épültek be a térbe. A színes hexagon padlószőnyeghez szürke és kék szövésű típusokat kevertünk, a hat féle színből kettőt egyedileg ehhez a helyszínhez gyártattunk. Az egyedi bútorok fehér és tölgy lapokból készültek, a recepció mögötti-fölötti robosztus fa „kapu” tömör tölgy lamellákból áll és megközelítőleg egy tonna tömegű.

A megrendelő bérlőnek fontos volt, hogy az 50 fős irodához viszonylag nagyméretű étkező és lounge tartozzon, hogy a nem munkával töltött percek is kényelmesen teljenek, vagy éppen a munkát lehessen kicsit más típusú térben és pozícióban végezni, mint az egyébként ergonomikus irodai székek és állítható magasságú asztalok segítségével az office spaceben.


 

A magas belmagasság lehetővé tette a galériázott hátsó kuckó kialakítását, amelyben alul egy kis tárgyaló, felül pedig három elvonulós, beülős kis fülke található. A felső szintről kis csúszdán tudnak a fejlesztők távozni, melyet egy törökországi aquapark-csúszda gyártó cég szintén egyedileg készített a terveink alapján. A projektben a kiviteli tervezésen túl az idő előrehaladtával egyre több menedzsment feladatot is elvállaltunk. Az OPTINVEST Zrt.–vel együttműködve szerveztük a világítótestek, a padlószőnyeg, a mobil- és egyedi bútorok beszerzését, beépíttetését. Megszerveztük a növények, a feliratok, fali grafikák és dekorációk kialakítását. A projekt végén a kávéfőzőgéptől az elektronikai eszközökön keresztül a kiskanálig már szinte minden eszköz beszerzésében segítettünk. Az iroda hivatalos megnyitója előtt egyetlen órával a kollégákkal csavartuk be a galéria tolóajtaján azt a bizonyos csavart is. A fejlesztő OPTINVEST Zrt. a kivitelezés nagy részét a saját kivitelező csapatával végeztette el, azonban számos csapat közreműködött a projektben, akiknek a segítségét ezúton is köszönjük.


 

A Budapest Betsson Office a fejlesztő első elkészült irodaprojektje, az Eklektic Office Collection nevű portfóliójának első eleme. A fejlesztő és a tervező első sikeres közös munkáját 2018-2019-ben további izgalmas és egyedi irodaprojektek fogják követni. A Budapest Betsson Office projekt elnyerte a 2017-es Év Irodája Kisvállalati Iroda díját.

Tótszabó Tamás