Épülettervek/Középület

Irodaház terve a Lipót telefonközpont helyén

2011.11.03. 10:14

A Váci út elején, az egykori Lipót telefonközpont telkén építendő V17 irodaház terveit az Aspectus Architect csapata készítette. A környezet dinamikájához és léptékéhez igazodó tömeget markáns vonalvezetés foglalja keretbe, finoman és átvitten utalva az egykori épület tagolására.

Előzmények

A Váci út 17. szám alatti ingatlan a Váci út - Bulcsú utca - Dévai utca - Kassák Lajos utca által határolt tömbben helyezkedik el, területe 3524 m2. A régi iratokból megállapítható, hogy az ingatlan korábban lényegesen nagyobb volt. A hatvanas évek elején a Váci út felőli rész előkertjét kiszabályozták, így a  tervezett épület már a Váci úti oldalon is a telekhatáron helyezkedik el.

 

 

 

Az igatlanon korábban álló Posta épület története

Az ingatlanon egy zártsorúan beépített, alápincézett, földszint és kettő-, illetve háromemeletes, magastetős épület állt, amely 1927-29 között épült a Magyar Posta megbízásából, Tichtl György tervei szerint, neobarokk stílusban. Az épület eredetileg a Lipót telefonközpont befogadására készült, a középső részen két körülbelül 5,00 m-es belmagasságú szinttel, az oldalszárnyakon pedig 3 db 3,25 m-es szinttel rendelkezett. A ház a terveknek megfelelően épült meg, de a középszárny Váci úti bejárata nem készül el. 1942-ben Koromzai Vilmos, Magyar Királyi Postaművészeti Tanácsos tervet készített az épület Dévai utcai szárnnyal történő bővítéséről, amelyben a Posta Értékcikk raktárát szándékoztak elhelyezni. 1943-ban kezdődött el a Dévai utcai szárny építése, azonban a munkák a háború miatt 1944-ben abbamaradtak, az új épületrész végül 1946-47 között készült el. 1956-ban belső átalakítást, bővítést végeztek. 1960-62 között az épületre egy teljes szintet építettek, ezáltal a ház a középső géptermi részen F+2, az oldalszárnyakon F+3 szintessé vált.

A telefonközpontnak készült épület magán viselte rendeltetésének szerkezeti jegyeit. A kézi kapcsolású központok az épület középső részén, két szinten helyezkedtek el, mellette két oldalon a kiszolgáló helyiségek és irodák kaptak helyet. Az eltérő szintmagasságok miatt az épület valamennyi szintjén a horizontális közlekedést csak belső lépcsők biztosították, ami bármiféle eltérő alaprajzi kialakítást nagymértékben akadályozott. Az épület hosszfőfalas rendszerű, 60-80 cm vastag függőleges tartófalakkal, illetve a középső részen vasbeton pillérekkel rendelkezett.

Az épületegyütteshez a Bulcsú utca felől egy nagyobb homlokzatmagasságú lakóépület, a Dévai utca felől pedig egy új építésű irodaépület csatlakozott. Mindkettő jelentősen magasabb a volt Posta épületnél. A Fővárosi Polgármesteri Hivatal Tervtárában még fellelhető volt az épület valamennyi (1929-es építésű) szintjének födémterve, amely az acélgerenda-kiosztásokat is tartalmazta. Az épület eredeti funkciójából adódóan a födémrendszerének összetettsége, illetve az évek során ráépült bővítések minősége, rossz architektúrája miatt a beruházó az épület teljes elbontása mellett, új „A” felső kategóriájú irodaépület létrehozása mellett döntött.

 

 

Tervezett épület

Beépítési, alaprajzi koncepció

A tervezett új épület tömege a tömb eklektikus épületeihez igazodva a sarkokon és a Váci úti főbejáratnál hangsúlyos elemekkel építkező keretes szerkezet, amely a metró és a főbejárat felől kétszintes belátást enged a belső kertre. Az irodai funkciót teljes mértékben kiszolgáló, jól osztható belsőt biztosító, ablak-, és parapet-sávokból álló homlokzati rendszert a főbejáratok felett visszaléptetett markáns, a függőlegestől kismértékben eltérő (85 fokos) pillér-vonalak határolt mezőkre osztják, ezzel finoman utalva a meglévő archaikus épületek rizalitjaira, illetve a piac ferde vonalaira. A legfelső két szinten az utcák felől visszaléptetett kétszintes üvegfalak felett árnyékoló keret rendezi a tömeget és annak csatlakozását a szomszédos épületekhez. Az épület előcsarnoka hat szint magas, a belső kertre teljes magasságában üvegfallal megnyitott tér, az épület központja (ütőere), ahonnan a lift előterekből és az irodákból egyaránt lelátni.

Tervezett funkciók

Az épületben „A” kategóriájú iroda kerül kialakításra a hozzá kapcsolódó parkolóval és étteremmel. Az egyes szintek a felmerülő igények szerint 1, 2 vagy 3 bérlő egyidejű elhelyezését engedik meg az elképzelt közlekedőrendszer alapján. A földszinten az üzlethelyiségek mellett a belső udvaron zölddel körülvett teraszokat is terveztünk a kávézó és étterem részére. A metró felőli bejárat (a kerti bevezető út) tengelyében, a lépcsőház lefutó tömör falfelülete előtt képzőművészeti alkotás számára biztosítunk elhelyezést, ezzel is emelve az udvar hangulatát.

 

 

 

Étterem, konyha: Az épület földszintjén kialakításra kerül egy 400 adagos főzőkonyha étteremmel. Az étterem alapvetően az irodaházi dolgozók számára került betervezésre, de külső vendégeket is fogad. A 400 fő étkeztetése 3 turnusban - háromszori leültetéssel - lett kalkulálva. A fogyasztótérhez a belső udvarban zölddel övezett teraszhelyiség kapcsolódik. Megközelítése az épület főbejáratán, a recepción keresztül lehetséges; önálló vizesblokkal rendelkezik.

Vizesblokkok: A bérlői igények követhetőségének és a szintenként több bérlemény kialakíthatóságának érdekében az irodaszinteken (1-7. em.) 3-3 db vizesblokk lett betervezve. Ebből kettő az alapkiépítéssel készül el, a Dévai utcai szárny lépcsőháza melletti pedig opcionális. A vizesblokkok a várható létszám figyelembevételével kerültek méretezésre, a két fixen kiépülő egység kapacitása (245 fő/szint) is több, mint a várható létszám maximuma.

 

 

 

Hulladékkezelés: A kommunális hulladékot és az iratmegsemmisítésből származó papírhulladékot a földszinten kialakított szeméttárolóban helyezzük el, amelyet - az igényeknek megfelelő gyakorisággal - szállítással ürítenek. Ezen kívül itt kapott helyet a konyhaüzemben keletkezett állati eredetű szerves hulladékok tárolását biztosító, szagmentesen záródó gyűjtőkonténer is. A hulladékok szelektív gyűjtése megoldható. A kommunális hulladéktároló közelében található az irodai nyomtató tonerek, elemek stb. tárolására szolgáló veszélyes hulladéktároló is.

 

 

 

Gépészet: Az épületgépészet tervezésekor alapvető célként szerepelt a gépek, vezetékek elrejtése, azok diszkrét megjelenése. Ennek érdekében a gépek egy része a -1. pinceszinten kapott helyet, ugyanakkor a tetőre kerülő berendezések és a kazánház számára a Dévai utcai szárny 7. emeletén gépészeti udvart alakítottunk ki.

Szerkezeti kialakítás, anyagok

Az épület szerkezeti rendszere monolit vasbeton pillérváz monolit vasbeton lépcsőházi blokkal. A területen a pinceszinteken talajvíz van, így a térszín alatt vízzáró vasbeton szerkezetet alakítunk ki (résfal, szivárgólemez, bélésfal), a gépészeti helyiségeknél, öltözőknél talajvíznyomás elleni szigeteléssel. A 20 cm vastag külső monolit vasbeton. falakra 15 cm-es ásványi szálas hőszigetelés kerül, az udvar felőli oldalon nemesvakolattal, a reprezentatívabb Váci-Dévai-Bulcsú utcai frontokon fémlemez burkolati rendszerrel. A kereskedelmi és irodaterületek válaszfalai, valamint a vizesblokkok belső falai gipszkartonból készülnek. A konyha falai 10 cm vtg. falazott szerkezetek, a tűzszakasz-határokon 15 cm vtg. pórusbeton falazat készül. Az épületet műanyaglemez csapadékvíz elleni szigeteléssel és 25 cm vtg. hőszigeteléssel kialakított lapostetővel terveztük.

 

 

 

Az épület homlokzatát a belső udvarnál ásványi szálas hőszigetelésre készített világosszürke nemesvakolati rendszer, az utcai homlokzatoknál szerelt, szellőztetett homlokzatburkolat adja. Az alumínium hátszerkezetre rögzített homlokzatburkolati rendszer bronz és szürke megjelenést kap.

Az irodaterületeken az álpadlóra lángmentes padlószőnyeg, a kiszolgáló helyiségekben és a vizesblokkban úsztatott aljzaton greslap burkolat készül. A kereskedelmi bérleményekben úsztatott beton aljzat készül, a későbbi bérlő igényeinek megfelelően alakítja ki a bérlemény padlóburkolatát. Az irodákban 2,70 m-es belmagassággal gipszkarton álmennyezet készül. A mellékhelyiségekben és zuhanyzóban 2,50 m-es belmagassággal impregnált gipszkarton vagy fém optikai álmennyezet készül. Az épület külső felületére a homlokzatburkolattal megegyező anyagú álmennyezetet terveztünk. A tervezett szerkezeti megoldások biztosítják az épület BREEAM Excellent, valamint „A” energiaosztályú besorolását.


V17 irodaház
építész tervezők: Szerdahelyi László, Gulácsi Norbert, Hőnich István
generáltervező: Aspectus Architect Zrt.
tartószerkezetek: Szántó László, Hajtó Zoltán - Exon200 Kft.
belsőépítész: Szokolyai Gábor - MCXVI Építészműterem Kft
látványtervek: Répás Ferenc -Dűne Stúdió
épületgépészet: Áy János, Szakál Norbert - Körös Consult Kft.
élektromosság: Üveges Zoltán, Beharka Zsolt - Kelevill-FZ Kft.
kerttervezés: Tarcsányi Judit - Gardenworks Kft.
környezetvédelem: Kámány Roland, Rogács István - Epsylon-Natura Kft.
tűzvédelem: Szaladják László - Fire Break Kft.
konyhatechnológia: Gauland András - Teco-Gastro Bt.
felvonó: Soha Rudolf - KONE Felvonó Kft.
talajmechanika: Áment András - Petik és Társai Kft.
geodézia: Csatár András - Frank City Bt.
út-, közlekedéstervezés: Ötvös Zsuzsanna - Újlak Mérnökiroda Kft.
metró védelmi zóna: Juhász Imre - Uvaterv Zrt.
akusztika: Wittner Kálmán - Palladio Bt.
megrendelő/építtető: Dr. Árendás Gergely, Polivka László, Benedek Istán - V17 Kft.