Programok

Istvánfi Gyula: Az építészet mellékvágányain – könyvbemutató

2021.06.14. 16:45

Az MMA Kiadónál újonnan induló Generációk – Építőművészeti sorozat olyan magyar építész egyéniségeket mutat be, akiknek életpályáját jelentős elméleti, oktatói munkásság fémjelzi, amelyek szemléletformáló ereje máig kihat. A sorozatot Istvánfi Gyula nyitja.

Istvánfi Gyula építészhallgatók generációit oktatta a magyar népi építészet és az ókori építészettörténet tudományára, tankönyvei hiánypótló, máig elévülhetetlen alapművek. A szakma doyenje ebben a könyvében bepillantást ad a diplomáig vezető évekbe és egyúttal a tanszék hősi történetébe, mindeközben felfedi a mindent megalapozó építészettörténet oktatás titkait, a szakma szépségeit és nehézségeit. Bevezeti az olvasót a manapság kétértelmű, mégis nélkülözhetetlen rekonstrukció fogalmába, majd a rekonstuktőr szerepébe bújik, és a legalapvetőbb összefüggések feltárása mellett saját akvarelljein teszi újra átélhetővé rég letűnt korok meghatározó építészeti emlékei.Számba véve a legfontosabb önálló munkákat, a kötetből egy iskolateremtő tanár- és alkotóegyéniség képe bontakozik ki. Szemléletformáló közéleti jelenléte eredményeként a népi építészeti hagyomány, a falukép, valamint az építészeti emlékeink megőrzésének új fejezete nyílt meg, melynek látható és biztató eredményei – az olykor mindent elhomályosító reménytelenség ellenére – magukért beszélnek.

A könyvbemutató időpontja: 2021. június 15. (kedd) 10 óra

Helyszín: Magyar Művészeti Akadémia irodaháza, Rendezvényterem (1062 Budapest, Andrássy út 101. Bejárat a Bajza utca felől, A épület 2A szint)

Résztvevők:

dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára,

Istvánfi Gyula, az MMA rendes tagja, a kötet szerzője,

Turi Attila, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője,

Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó vezetője

A könyvbemutatón védettségi igazolvány felmutatásával lehet részt venni, az épületben maszk viselése kötelező.