Nézőpontok/Kritika

Istvánfi Gyula - Az építészet története I. Őskori építészet Népi Építészet

2012.01.12. 12:12

2012. január 11-én tartották a MÉSZ-ben Istvánfi Gyula Az építészet története I. Őskori építészet Népi Építészet című könyvének bemutatóját.

Az építészet története I. Őskori építészet Népi Építészet

 

 

 

A szerző előszava

Könyvünk Az építészet története I. Őskori építészet Népi Építészet első kiadása óta eltelt tizennégy év. Ez azt jelenti, hogy csak a Budapesti Műszaki Egyetem Építész Karán négyezer hallgató tanult (vagy tanulhatott volna!) belőle. És közben nagyot változott a világ. Az ismeretszerzés vezető műfajává lett az internet. Szóba is jött, hogy a könyv majd a virtuális térben élje jövőjét. Divat lett, hogy mindent ”felrakunk” a világhálóra, a brutális jelenetektől a tudományos értekezésekig. Az őskori és a népi építészetről is hatalmas anyagok találhatók a megfoghatatlan térben. De talán nem merev konzervatizmus azt állítani, hogy a könyv alapú információ napja azért még nem áldozott le. Elektronikus globális katasztrófa vagy a hekkerek támadása ma is veszélyezteti a kibernetikus világot. És még valami. Alkotó művészi pályára készülő hallgatók ma még nem nélkülözhetik a papír és a kéz együttműködésével elsajátítható valóságos tér birtokbavételét. Térbeli alkotópályára felkészülni csak a képernyőn nem lehet. Ezért örvendünk a könyv újrakiadásának.

 

 

 

Az elmúlt tizennégy év alatt sok ismeret és elképzelés született a világról, az őstörténettel kapcsolatban, és a vernakuláris, illetve népi építészettel kapcsolatban is. Ezredforduló is volt, vagyis a könyvbeli ”múlt század” a XIX-ediket jelenti, s nem a XX-adikat. Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy nem változtatunk a könyv tartalmán, de kiegészítjük egy, a magyar falu építészeti hagyományát hangsúlyozó fejezettel. A könyvben többször utalunk rá, hogy a népi építészetünk egy elmúlt világ kerete volt, ám arra is figyelmeztetünk több helyen, hogy eltűnésük kulturális veszteség. Az első kiadás óta viszont ordító a felismerés: falvaink környezeti, települési és építészeti arculata oly mértékben roncsolttá, zűrzavarossá vált, hogy ez már hazánk vidéki arculatának, történelmi jegyeinek teljes elvesztését jelentheti. Ugyanezen idő alatt hallgatóinknak több száz faluban elvégzett, táji, települési és építészeti értékelemzése bizonyította a falukép további rombolását - amire például nyugati szomszédaink oly gondosan vigyáznak és alapoznak - és azt is, hogy számos községünk történelmi központja, központjának hagyományos arculata még menthető lenne. Erre próbál figyelmeztetni az összefoglaló utolsó fejezet.

Istvánfi Gyula
2011. június

A tartalomból:

Az őskor építészete

 

 

 

Földrészek népi építészete

Magyar népi építészet

  • A falu

 

  • Népi építészetünk anyagi eszközei

 

 

 

  • A ház

 

 

 

  • Gazdasági épületek és építmények

 

 

 

  • A falusi ipar épületei
  • A falusi kereskedelem épületei
  • Vallási és közösségi épületek

 

 

 

  • Parasztház, cselédház, polgárház
  • A népi építészetből következő hagyományérték 

 

 

 

Listaár: 4800 Ft

Megrendelhető a Terc kiadótól.