Épülettervek/Tervpályázat

Itt vannak a Gellérthegy ötletpályázat győztesei

2016.11.11. 13:00

Sokszínű ötletek érkeztek a november 10-én lezárult Gellérthegy ötletpályázatra. A minden pályázó által a világörökség részének elismert, a természeti értékek megóvására nagy hangsúlyt fektető pályázat eredményét tegnap online eredményhirdetéssel hozta nyilvánosságra a kiíró Miniszterelnökség. Tizennégy pályázó részesült elismerésben, köztük kiemelt megvételben hárman is. 

A vártnál is több, egészen pontosan 68 pályázat érkezett be a Miniszterelnökség által kiírt, teljes tervezési szabadságot biztosító Gellérthegy ötletpályázatra. A nyílt pályázaton bárki beadhatta a Gellérthegy és a Citadella revitalizációjára vonatkozó építészeti, tájépítészeti, vagy képzőművészeti megoldásokat alkalmazó kreatív koncepcióját, figyelembe véve a kiemelt világörökségi szerepkört és a természeti értékek egyensúlyát.

Számos kiváló elképzelés került a Bíráló Bizottság elé, amelyekből a kiíró három pályaművet tartott kiemelt megvételre érdemesnek. További tizenegy pályamunka pedig olyan ötleteket mutatott be, melyek továbbgondolásra érdemesek, ezek 1-1 millió forintos megvételt érdemeltek ki.

A név nélkül, kódolt azonosítóval, titkos formában benyújtott ötleteket a Bíráló Bizottság tagjai – köztük neves, elismert építészek, tájépítészek, történészek, valamint Budapest főépítésze - értékelték. A bizottság elnöke Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, társelnöke Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár volt. A beérkezett koncepciókat a táji környezet, a városképi illeszkedés, a turisztikai jelentőség, valamint az értékőrzés szempontmátrixa szerint vetették össze és értékelték.

Már a pályázat meghirdetésekor is érezhető volt a fokozott érdeklődés a témával kapcsolatban, amely rengeteg inspiráló ötleten tükröződött. A zsűri a Gellérthegy fővárosi és országos jelentőségére, valamint a beérkezett pályázatok sokszínűségére tekintettel egy következő, a megvalósításhoz vezető építészeti ötletpályázat meghirdetését ajánlja a kiírónak.

A november 10-i online eredményhirdetést követően a nyertesek listája  és pályázati anyaguk kivonata már elérhető a pályázat weboldalán. A pályázat zárójelentését szintén a honlapon keresztül, bejelentkezés után érhetik el a regisztrált pályázók.

 

A díjazott pályaművek

Kiemelt megvételben és 3.000.000 Ft díjazásban részesült

 • A 15. sorszámú pályaműBoda István, Iszak Bálint
 • A 40. sorszámú pályaműPalotai Tamás, Varga-Ötvös Béla, Kotsis István, Gőczey András, Csuport Györgyné, Éltető Zsófia
 • A 43. sorszámú pálymű - Hubayné dr. Horváth Nóra, Módosné Bugyi Ildikó, Jákli Eszter, Kovács András, Kovács Dóra, Fentősi Eszter, Hódos Katinka, Major Ivett, Nagy Fanni, Németh Annamária, Tóth Bettina, Vida Sára

 

Megvételben és 1.000.000 Ft díjazásban részesült

 • Az 5. sorszámú pályaműMenczelesz Dániel
 • A 12. sorszámú pályamű - Bodor Péter Aladár
 • A 14. sorszámú pályamű - Majoros Ádám
 • A 21. sorszámú pályamű - Hargitai Bence, Peschka Krisztián
 • A 28. sorszámú pályamű - Horváth Marcell Gergely, Sziráki Zsófia, Kövesdi Andrea
 • A 29. sorszámú pályamű - Dr. Lőke Ferenc
 • A 33. sorszámú pályamű - Hámori Péter, Guba Sándor, Bokányi Imre, Tarr Hajnalka
 • A 38. sorszámú pályamű - Máté Tamás, Vass-Eysen Áron
 • A 39. sorszámú pályaműCÉH Zrt.
 • A 42. sorszámú pályaműNagy-Mercédesz Erika, Szilágyi Norbert, Szloboda Gergő János, Szökő Kristóf István, Kovács Fruzsina
 • A 48. sorszámú pályamű - Viszlai József, Juhász-Nagy Balázs, Viszlai Anita, Halászné Ráczkevi Anna