Épülettervek/Középület

Ívesen folyó vonalak a palicsi tó partján - gyógyfürdő és szálloda terve Palicsfürdőn

2014.05.15. 13:29

Martinovic Goran, budapesti építész és nemzetközi csapatának terve megvételt nyert negyedikként a Palicsi tó gyógyfürdő,- és szállodakomplexum elvi tervek elkészítésére kírt pályázaton.

A Park Palic Kft. (Szabadka, Szerbia) volt annak a nemzetközi, nyílt, egyfordulós pályázatnak a kiírója, amelyik 2013. november 17. és 2014.február 24-ke között zajlott le. Tanulmányterv szinten a Palicsi tó partján kilenc hektár területen kellett megtervezni a következőket: 

  • Aqua Parkot - 9.000 m² zárt, és 15.000 m² külső területen
  • Spa és Wellness Centert - 9.000m² zárt és 10.000m² külső területen
  • egy 250 szobás, négycsillagos szállodát

A kiírás szerint a gyógyiszap és gyógyvíz forrásokon fekvő, a jövőben turisztikai vonzerőt jelentő tervezett funkcióknak, a Palicsi tó partjain kellett lenniük. A 2014. március 28-iki eredményhirdetés nyomán lett nyilvános, hogy a pályázatra 46 tervet adtak be, és ebből kettő jött külföldről. A Martinovic Goran, budapesti építész által összeállított nemzetközi csapat által készített terv megvételt nyert, ez volt a negyedikként felsorolt díjazott terv.

A Terv

Első pillanatra, az üres építési helyszín nem kelt különösebben meghatározó benyomást, kivéve hogy, ez a tóparti szakasz – a Palicsi és az Ifjúsági tó között – a legattraktívabb tópartja egész Palicsfürdőnek!

A tervezési program tanulmányozását követően, azt a következtetést vontunk le hogy, a bizonyos kiírások, és feltételek nem illeszkednek bele az adott térbe. Itt mindenekelőtt a szálloda kapacitásra gondolunk (250 szoba lett kiírva).

Az általunk kitalált rendezési terv koncepció alapján, északról dél felé a következő, egymásban illő komplexumok helyezkednek el:

  • A1: Relax Strand
  • A2: Wellness & Spa
  • B: négycsillagos szálloda
  • C: Aqua park

Az építészeti koncepció a következő elveken alapult:

  • „a helyszín, a helyszín és csak a helyszín formázza az építészetet”
  • az épület homlokzata képezze le az épület „rendetlenség tükrét”,
  • követni a 21. század kortárs építészet elveit

Szerintünk nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a tárgyi helyszín szűz az építészeti örökségtől, és bármilyen stílusbeli „nehezéktől”. Bármennyire is tiszteljük a palicsi fürdőt és parkot létrehozó Jakab Dezső és Komor Marcell múlt század eleji munkáját, úgy gondoljuk, hogy továbbléphetünk ezen. Adott tehát a lehetőség, hogy a helyszínen új építészeti folyamatot indítsunk el. A kortárs építészet formavilágával, amelyet a tervünk is képvisel, ez megvalósulhat.

A tervezett formavilág a kiírás egy jól megfogalmazott feltételéből jött létre: „a csúszdák színükkel és méretükkel nem válhatnak az épület és tóparti panoráma alapvetően meghatározó elemévé”. Emiatt, a két nagy csúszdát az Aqua Park épületének zöld tetején helyeztük el. A csúszdák lejtése megadta egyben a tetősík lejtését is, és e motívumot továbbvittük a többi épületre is.

A pályatervvel egyértelműen beléphetünk volna a 21. századi építészet világába, formáival, melyeket barátom, a Dubrovnikban élő író, Stjepo Martinovic a terv láttán így jellemzett: „Te tudod, hogy én perfekcionista vagyok. De ezek a lágy, ívesen folyó vonalak, amelyek a vízre felelnek, megérintik a lelkemet. Akárhol is, de ez valahol életre fog kelni!

Goran Martinovic

A teljes pályázati anyagot itt lehet megtekinteni