Épületek/Középület

Izmos kubus

2011.06.01. 14:13

Berlin központjában olyan ház épült a közelmúltban, amelynek nemcsak formálása, hanem funkciója is különleges. Az Otto Bock Healthcare GmbH orvostechnológiai kiállító központja Rolf Gnädinger tervei alapján készült el. A lendületes vonalvezetésű, az emberi izomrostok hálózatát idéző absztrakt homlokzat már messziről feltűnik a szigorú geometrikus kubusok között.

Berlin központjában, a Potsdamer Platz és a Brandenburgi Kapu között új épület hívja fel magára a figyelmet, az 1919-ben alapított Otto Bock Healthcare GmbH orvostechnológiai eszközöket gyártó cég reprezentatív központja. A berlini Gnädinger Architekten az Art+Com média dizájner céggel karöltve különleges technológiai színpadot hozott létre, amely a maga nemében első a világon. A nem mindennapi kiállítás arra hívja a látogatókat, hogy "fedezzük fel, mi mozgat minket." A különféle média installációk az egészségmegőrzés és az ortopédia legújabb termékeit, eszközeit és jövőbeli terveit mutatják be.

 

 

 

Koncepció
Az emberi izomrostok formájából kiindulva az építészek olyan amorf jellegű, absztrakt homlokzatot alkottak, amely dinamikusan burkolja körbe az ötemeletes monolit vasbeton vázat. Az építészeti koncepció célja a csúcstechnika és a természet harmonikus összekapcsolása volt. A ház felépítéséhez az emberi test adott inspirációt, a csontváz, az izmok-rostok és a bőr rétegeinek feleltethetők meg az egyes szerkezeti elemek. Az organikus módon formált, fehér alumínium burkolat meghajlított sávjai - a rostokhoz és a bőrhöz hasonlóan - összefogják és beborítják az épület teherhordó szerkezetét.

 

 
 

 

A különleges formálású homlokzat alumínium-, és üvegfelületeinek együttese szokatlan Berlin ezen városrészében, ahol a hagyományos lyukarchitektúra, a szigorú geometrikus formák, a kőburkolat  és a tiszta üvegfelületekkel operáló internacionális modern van jelen. A ház közvetlen közelében többek között Richard Rogers, Renzo Piano, Helmut Jahn és Hans Kolhoff épületei találhatók. Az Orvostechnológiai Tudományos Központ reagál a városszövet meglévő összefüggéseire, az üveg-kő burkolatú épületek ismétlődő formakincsével szemben egy új, érzéki, egyéni minőséget képezve. A szabálytalan alakú telken álló ház a környező épületektől minden irányban tisztes távolságot tart, ezáltal lehetőséget biztosít önmaga mind teljesebb feltárulására. A szabadon formált görbékből álló, áramló formák új rezonanciát teremtenek, amely messze túlmutat az unalomig ismert, bevett stílusbeli fordulatokon. Az épület ezért egy konceptuális kísérlet arra, hogyan lehet megvalósítani az innovatív ornamentikát a kortárs építészetben.

 

 

 

Belső
Az extravagáns külső konvex és konkáv, távolodó és összetartó vonalai mögött több mint 500 m2-nyi kiállítótér található, összesen három szinten, amelyeket elegáns átrium kapcsol össze. A negyedik szinten továbbképzések és konferenciák számára alkalmas helyiségek találhatók, a legfelső szint pedig az interdiszciplináris kommunikáció helye, ahol orvosok, betegek, terapeuták, ortopédiai és gyártók találkozhatnak egymással. A funkcionális egységek egy belső közlekedő-, és kiszolgáló mag köré csoportosulnak, szintenként különféle zónákra osztva. Az irodák, rendelők, konferenciatermek mellett a közösségi-, és közlekedőterek diszpozíciójukból adódóan   rendelkeznek külső homlokzati felülettel is, így a természetes fény minden fontos helyre bejuthat a házban, ideális tartózkodó-, és munkahelyet teremtve.

 

 

 

Az enteriőr következetesen minimalista kialakítású. A falak fehérek, a padlók burkolatát ezüstszürke színű természetes kő vagy padlószőnyeg alkotja. Még a bútorok és az installációk is túlnyomórészt fehérek. A központi közlekedő mag falfelületein viszont színes üvegpanelek találhatók, integrált információközlő monitorokkal. A lift és néhány kijelölt hely téri hangsúlyait sötét keményfa betétek erősítik. A világítást szabadon elrendezett, különféle méretű és magasságú, ún. "fény-cellák" biztosítják. A kiállítótér három szintjét összekötő acéllépcsőt egy óriási, ám könnyed hatású, szoborszerű tárgyként tervezték meg. Ez az expresszív hatású kiállítóépület a tökéletesen tükrözi a megrendelő profilját, a színvonalas ipari tervezés esztétikáját az orvostechnológia követelményeivel szerencsésen ötvözve. Az épületet és a kiállítást a megnyitás utáni két hónapban mintegy 20.000 látogató kereste fel - a ház azóta is ingyenesen látogatható, bizonyos napokon vezetett túrákat is szerveznek.


Science Center Medizintechnik Otto Bock Healthcare

vezető tervező: Rolf Gnädinger
projekt építész: Christoph Claus
építész munkatársak: Ayfer Zeissig, Babette Drilling
media design: Art+Com, Exhibition Design
generáltervező: Gnädinger Architekten
fotók: diephotodesigner.de, Brückenstraße 1 10179 Berlin, contact/kukac/diephotodesigner.de

tervezés éve: 2006-2007
kivitelezés éve: 2009
bruttó szintterület: 1845 m2
telekterület: 849 m2
beépített terület: 493 m2
építtető: Otto Bock Healthcare GmbH