Épületek/Középület

Izzó tudomány: a Kopernikusz Tudományos Központ

2016.01.07. 13:17

A népszerű, interaktív tudományos intézmény Varsó központjában, a Visztula partján áll. A hagyományos múzeumi hangulattól eltérő, kreatív légkörben igazi lélegzetelállító élményben lehet része az idelátogatóknak. Jan Kubec és Ruda Slaska, akik az egyedi hangulatú oktatási központot szokatlan tervezési koncepcióval álmodták meg.

Az épületben a rendhagyó kiállítások, műhelyek, laboratóriumok mellett egy étterem és konferenciaközpont is működik, valamint a világ egyik legkorszerűbb planetáriuma is itt található.

A 15.000 m2 alapterületű, kétszintes épület tervezői az RAr-2 Laboratorium Architektury Gilner & Kubec iroda fiatal lengyel építészei: Jan Kubec és Ruda Slaska, akik az egyedi hangulatú oktatási központot szokatlan tervezési koncepcióval álmodták meg. A külső határoló szerkezeteket egy óriási kirakósként kezelték – nagy hangsúlyt fektetve a természetes színek megjelenésére a homlokzat kialakítása során. Így a ház progresszív megjelenése mellett kapcsolatot teremt a természettel is.Az épületet körülvevő Discovery Parkban kültéri experimentárium, művészeti kiállítás és amfiteátrum is helyet kapott. A belső terekre a sok átlátható kapcsolat, a változatos síkok, az üvegfelületek és a színek játéka a jellemző.

A nagy üvegfelületek tartószerkezete szinte láthatatlanná válik a filigrán acél profiloknak köszönhetően. A homlokzaton és tetőn a Jansen VISS SG strukturális függönyfal-rendszert és a Jansen VISS TVS üvegtető-rendszer elemeit alkalmazták, illetve ez utóbbi tűzgátló változatát is a szükséges helyeken (Jansen VISS Fire TVS).

A közönségforgalom kiszolgálását az egyedi strukturális lengőajtók teszik lehetővé a homlokzaton, míg a belső tűzszakaszok elhatárolásánál Jansen Janisol 2 EI30 tűzgátló ajtókat építettek be.

Alukönigstahl Kft. 


Alkalmazott rendszerek: 

Jansen Janisol 2 EI30 tűzgátló ajtók
Jansen VISS SG strukturális függönyfal-rendszer
Jansen VISS TVS üvegtető-rendszer
Jansen VISS Fire TVS tűzgátló üvegtető-rendszer