Pályázatok

Japán ösztöndíj pályázat a BME építészhallgatói részére

2012.10.11. 10:23

Ötödször nyílik lehetőség arra, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának egy végzett - vagy 2013 augusztusa előtt végző - hallgatója elnyerje a Tokyo Institue of Technology két éves ösztöndíját. Magas szintű, igazolt angol nyelvtudás szükséges. Jelentkezési határidő: 2012. november 5., 12:00

Immáron ötödször nyílik lehetőség rá, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának egy végzett - vagy 2013 augusztusa előtt végző -  hallgatója elnyerje a Tokyo Institue of Technology két éves ösztöndíját. Az ösztöndíjas hallgató az egyetem Nemzetközi Graduate Programjára nyer felvételt. A program résztvevői kétéves építészeti képzésben vesznek részt, amelynek sikeres elvégzése után a „Master of Architecture” címet nyerik el. Az előadások és a gyakorlatok angol nyelvűek, ezért a japán nyelvtudás NEM feltétel. A képzés ideje alatt a hallgatók – neves professzorok irányításával – megismerkedhetnek a legújabb japán építészeti irányzatokkal és szakmai gyakorlaton vesznek részt egy – a későbbiekben kiválasztandó - neves japán építész irodájában. A képzés ideje alatt a hallgatók japán állami ösztöndíjban részesülnek, amely elegendő a tandíj és a megélhetés költségeinek fedezésére és az egyszeri oda- és visszautazást is biztosítják.

 

 

 

A jelentkezés feltételei:

  • A BME Építészmérnöki Karán nem régebben, mint 2009-ban megszerzett diploma vagy 2013-re tervezett diplomavédés;
  • Magas szintű angol nyelvtudás (amit legkésőbb 2012. december 1-ig TOEFL, TOEIC vagy IELTS vizsgaeredménnyel is igazolni kell) és jó kommunikációs készség;
  • Magas szintű tervezői tudás;
  • Nyitott, befogadó attitűd más kultúrák iránt;

A jelentkezéshez portfólió (PDF formátumban) és egy angol nyelvű, maximum 400 szavas motivációs levél szükséges. A jelentkezés határideje 2012. november 5., 12:00 óra. Több pályázó esetén a jelentkezők közötti rangsorról és a Tokyo Institue of Technology felé egy ajánlott jelölt kiválasztásáról a Tokyo Institue of Technology által kijelölt kétfős bizottság (Kissfazekas Kornélia és Kovács Bence) fog dönteni.

A jelentkezéseket Kissfazekas Kornélia PhD nevére (BME Urbanisztika Tanszék), a kissfazekas[kukac]gmail.com e-mail címre kell eljuttatni, kizárólag elektronikus formában.

Fontos megjegyzés! Az angol nyelvvizsga megléte KRITIKUS fontosságú (ha az ezt bizonyító papírok nem érkeznek meg a jelentkezési lapokkal egyidejűleg (dec. 14-ig) a tokiói egyetemre, az kizáró ok). Nem az elért pontszám a lényeges, hanem a vizsgapapír megléte. Ezért ha a jelentkezni szándékozók között valakinek még nincs a kiírásban elfogadott nyelvvizsgája, akkor még a jelentkezési határidő előtt, lehetőleg HALADÉKTALANUL foglaljon le időpontot, mert könnyen ezen múlhat a jelentkezés sikere!

Végezetül néhány ajánló sor a most végzett és „félidős” ösztöndíjasoktól:

Bessenyei Krisztina, aki most tart a felénél:

„Két év Tokióban elsőre hosszúnak tűnik. De félidőben kezd aggasztó lenni, hogy már csak egy év van hátra. Az idő pedig egyre gyorsabban telik, egyetem, workshopok, utazás és szakmai gyakorlat mellett még mindig annyi mindent kellene megnézni, megkóstolni, meghallgatni, kipróbálni….talán bele sem fér ebbe az egy évbe.”

Besenyei Balázs, aki idén szeptemberben végzett:

„Elszállt... s hogy milyen volt? Tartalmas. Tömény. Tanultam... sokat... építészetről, életről. Új szemléleteket, más megközelítéseket. Egy nagybetűs Hely, tele lehetőségekkel! Mindezt átélni talán sehol máshol nem lehetett volna.”

További részletek