Közélet, hírek

Javában épül a ferencvárosi szakrendelő új szárnya

2023.01.05. 16:57

Az építkezés tavaly januárban kezdődött a Mester utca 49. alatti földszintes ház bontásával. A tervek szerint 2024 tavaszára készülhet el az ötemeletes új szárny; a fő cél, hogy a IX. kerület több, ezidáig földrajzilag széttagolt egészségügyi szolgáltatása egy helyen legyen elérhető a jövőben. 

Végéhez ért az alaplemez lerakása a ferencvárosi szakrendelő épülő új épületszárnyánál, és már elindultak a falazási munkálatok - tudatta közösségi oldalán a IX. kerületi önkormányzat december végén. 

A Mester utca 45. alatti szakrendelő fejlesztése egy, az önkormányzat és a kormány között 2019-ben kötött megállapodás keretében valósulhat meg, amelynek apropója az idén Budapesten rendezendő atlétikai világbajnokság volt. Ennek révén a FESZ új, hatszintes, háromezer négyzetméteres épületére és megújítására összesen 5,6 milliárd forint támogatást kap a kerület a központi költségvetésből; maga az új épület tartalékkerettel együtt bruttó 5 milliárd 52 millió forint. A tervezésre kiírt közbeszerzésenB3 Építész Stúdiót hirdették ki győztesként. 

A tervek szerint a meglévő épület egy ötemeletes szárnnyal egészül ki, ami közvetlenül a szomszédos telken kap helyet. A koncepció célja, hogy a bővítéssel a kerület több, földrajzilag eddig szétszórt egészségügyi szolgáltatása egy helyen legyen elérhető. "A szakorvosi rendelő szolgáltatási köre helyben kibővül majd az alapellátási feladatokkal: kilenc háziorvos költözik át a környékről az új épületbe - ezek a praxisok látták el eddig is a kerület lakosságának egyharmadát. Korszerű egynapos sebészeti ellátás is lesz a rendelőben, több műtővel, és sok vadonatúj, modern orvosi műszer mellett CT-berendezést is kap a megújult FESZ", írták a projektről korábban, a tervezés 2020-as kezdetekor. Később azzal az információval egészítették ki mindezt, hogy az új épületbe költözik az angiológia, az ortopédiai rendelő, a szemészet, az urológia, az ultrahang, a nőgyógyászat, a diabetologia, a bőrgyógyászat, a fül-orr gégészet és az egynapos sebészeti műtő.

Az építkezés 2022 januárjában kezdődött a Mester utca 49. alatti földszintes ház bontásával. A munkaterületet augusztusában adta át az önkormányzat a kivitelezőnek, az ünnepélyes alapkőletételre pedig december elsején került sor. A leendő szárny korszerű technikai megoldásokkal épül, zöldtetőt kap, fűtését hőszivattyú biztosítja majd; a tervek szerint 2024 tavaszán készül el, és a szükséges engedélyek megszerzését követően azon az őszön vehetik birtokba a IX. kerület lakói.