Technológia

Jeges Disney hősök a Frisomat csarnokában

2015.05.06. 13:07

Walt Disney számos klasszikus mesehőse elevenedett meg idén télen a Belgiumban megrendezett Jégszobor Fesztiválon. A különleges esemény számára a városközpontban felépített Frisomat újra alkalmazható, előregyártott csarnoka biztosította a közel sem mindennapi körülményeket.

Az Európában egyedülálló Jégszobor Fesztivál a franciaországi homokos tengerpartról indult, ahol minden nyáron, a legapróbb részletekig kidolgozott homokszobrok népesítik be 10 000 km²-en a homokos tengerpartot. A nyári homokszobrászati fesztivál idén télen, Walt Disney kedvelt mesehőseinek témája köré épülő jégszobor fesztivállal folytatódott. A 12 országból érkező 70 jégszobrász 5 hét alatt 150 gyerekkorunkat idéző, bájos mesefigura kompozícióját készítette el a belgiumi Liége és Antwerpen városában.


A művészi alkotások védelme érdekében a szervezők olyan épületet kerestek, ahol nem okoz gondot az állandó -6 ˚C hőmérséklet biztosítása, elegendő tér áll rendelkezésre az akár 6 méter magasra faragott mesehősök számára, ami gyorsan kivitelezhető, ellenáll az akár nagy súlyú havas csapadéknak, és a fesztivál végét követően könnyen elbontható, majd egy év múlva újra felépíthető. Mindemellett az épülettel szemben támasztott feltétel volt az is, hogy számos technológiai berendezés energiaszegény működtetését is biztosítsa. A komplex megrendelői igényekre minőségi és környezetbarát alapanyagaival, az előgyártott szerkezeti típusrendszerének köszönhetően gyors, modern és energia hatékony építési megoldást kínált a Frisomat csarnokrendszere.


Mesebirodalom a csúcstechnológiával felszerelt csarnok védelmében

A Frisomat saját gyártású és előre legyártott elemeinek köszönhetően a belgiumi mesevilág számára kivételesen rövid idő alatt, egy hét alatt alakot öltött a hidegen hengerelt acélszerkezet, amit a helyszínre szállítást követően már csak összecsavarozni szükséges. Az időtakarékos kivitelezési munkafolyamat mellé a kis önsúllyal rendelkező panelek gazdaságos gyártási és szállítási költsége párosul. Az összesen 750 tonna súlyú, 8000 darab jégtömbből készülő meseszobor számára lényeges, tartós -6 ˚C hőmérséklet biztosításáról a hűtőházaknál is gyakran használt, extra vastagságú szendvicspanelekkel kivitelezett hőszigetelés, valamint a panelek felszerelési módja, rögzítése és tömítése gondoskodott. A vizuális élményt fokozta a bűbájos jéghősökön túl a Frisomat jégcsarnokaiba beépített színes világítás és felszerelt tévé képernyők.

Az acélszerkezetek gyártásában és fejlesztésében 37 év tapasztalattal rendelkező Frisomat erőteljes, mégis meglepően könnyed acélcsarnokainak rugalmasságát, mi sem bizonyítja jobban, mint a Jégszobor kiállítás által is igényelt újraalkalmazási lehetőség, ami a környezetterhelést is jelentősen csökkenti.


Különleges látvány: csarnok a városközpontban

Ipari területen, vagy gazdaságokban megszokott csarnokok látványával ellentétben a két belgiumi nagyvárosban nemhogy a központban, de a legforgalmasabb csomópontban építették meg a két mesebirodalmat. Az egyedülálló fesztivál számára a szervezők mindkét nagyvárosban egy-egy központi helyszínt választottak. Hamupipőkét és híres tökhintóját, Csipkerózsikát és az elvarázsolt kastélyt, a Toy Story és az Oroszlánkirály mesehőseit védő Frisomat csarnok Liége városközpontjában, a híres spanyol építész, Santiago Calatrava által tervezett, Liège-Guillemins vasútállomás szomszédságában kapott helyett.

A naponta 15 000 utas által használt ultra-modern, acél-üveg pályaudvar szomszédságában ideiglenesen megépült acélcsarnok naponta 4500 látogató előtt nyitotta meg kapuit. A fesztivált hasonlóan nagy érdeklődés kísérte az antwerpeni állomáson is. Belgium második legnagyobb városának történelmi központjában, népszerű szórakozási lehetőséget kínáló környéken építették meg az 1250 m2 alapterületű Frisomat csarnokot. Mindkét csarnoképület a Frisomat Sigma csarnoktípusából készült. Az antwerpeni kiállítást a Frisomat Tervezői Hálózatának magyar tagjai is megtekinthették a tavaly év végi belgiumi tanulmányút keretében.

Csatlakozzon Ön is a Frisomat Tervezői Hálózatához, amiről további információt talál: http://www.buildrendezvenyek.hu/node/110 és olvasson tovább a Frisomat csarnokmegoldásokról: www.frisomat.hu oldalon.