Programok

Jössz-MÉSZ - Nádori kertből királyi várkert

2021.07.05. 10:56

A Magyar Építőművészek Szövetsége által szervezett művészettörténeti séta keretében Kovács Dóra idegenvezető mutatja be, hogyan alakult át a királyi várkert az 1700-as évek végétől a II. világháborút követő területrendezésig.

„Felmehetünk siklón is, bár fölösleges, minthogy mi gondolatban utazunk. (…)Mikor kicsi voltam, vasárnap délelőtt be lehetett menni a Várkertbe. Ilyenkor mindig meg voltam rendülve, úgy éreztem, a király lát vendégül bennünket, gyermekeit. Azután, az ország két szörnyű, apokaliptikus hónapjában, kiírták a kapura: Minden a miénk. Vagyis hogy semmi senkié. Nagy harmincad volt a város, ebek számára. De ez ma már mindegy. Az egyetlen jó az volt, hogy be lehetett menni a Várkertbe, a nap bármely szakában. Be is mentünk, ott is voltunk egész nap. Itt nem volt szociális termelés, a fák termeltek, szigorúan individuális alapon, nádori emlékű jóillatokat." (Szerb Antal: Budapesti kalauz marslakók számára)

A budai királyi palota kertje a múlt század fordulóján az Osztrák-Magyar Monarchia tizennégy híres királyi kertjéhez tartozott, hirdetve az uralkodói hatalmat, szolgálva a reprezentációt és az elvonulást.

Sétánkon elmeséljük, hogy alakult át a királyi várkert az 1700-as évek végétől a II. világháborút követő területrendezésig. Milyen kerti építmények, díszkutak díszítették valaha a királyi lak kertjeit? Milyen növényekkel ültették be Erzsébet királyné alpesi kertjét? Kik voltak azok a fejedelmi látogatók, akik valaha sétálgattak a várhegy déli lejtőjének kanyargós útjain?
Megmutatjuk, hol álltak a palota üvegházai, hol tartotta Horthy Miklós kormányzó szokásos nagy tavaszi garden partyjait.

Találkozási pont: A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum előtt, I. ker., Apród u.1-3.

Részvételi díj: 3.000 Ft/fő (MÉSZ tagoknak ingyenes)

Regisztrációs link: https://forms.gle/4HdJU46WRXTzr9ZZ6 (A séta regisztrációhoz kötött. Amennyiben több részvevőt szeretne regisztrálni, kérjük, külön-külön töltse ki az űrlapokat!)
Kreditpont igényüket a regisztrációnál jelezzék. (A továbbképzési igazolás ügyintézési díja 1000 Ft.) Továbbképzési pont értéke: 1 pont

A séta időtartama: 2 óra

A sétát vezeti: Kovács Dóra, idegenvezető