Programok

Jössz-MÉSZ a Palotanegyedben - építészettörténeti séta

2018.07.10. 06:26

Kovács Dóra vezetésével, a MÉSZ székháztól indul a következő építészettörténeti séta, mely során a Palotnegyedet lehet megismerni július 13-án.

A Nemzeti Múzeum megépülte, majd az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc után új divat hódított Budapesten, arisztokrata és nagypolgári családok a kor neves építőművészeivel terveztették meg elegáns főúri, fővárosi rezidenciájukat. A palotákat dekoratív külső- és belső kiképzés jellemezte, némelyiknek csodálatos kertje, díszkútjai, imponáló, öntöttvas oszlopos belső udvara volt.

Főként Ybl Miklósnak, a pályája közepén járó, tehetséges építésznek adatott meg a lehetőség, hogy saját elképzelései szerint formálja meg a kialakuló Mágnásfertályt, de más neves mesterek, mint például Gottgeb Antal, Szkalnitzky Antal, Weber Antal, a Fellner és Helmer építésziroda, P. Tóth Sándor is megcsillogtathatták tehetségüket.

A józsefvárosi Palotanegyedben igazi építészeti stíluskavalkádot figyelhetünk meg. A sétát egy kedves kis mediterrán palotában, Almássy Kálmán gróf egykori városi rezidenciáján kezdik, melynek ritkán látogatható belső tereit is meg lehet ismerni. Majd ellátogatnak Festetics György gróf palotájába, melynek fényűző belső termeit szintén bejárhatjuk az idegenvezetés keretein belül. Ezután a Régi Képviselőház dísztermét tekintik meg, melyben 1866-tól 1902-ig az Országgyűlés alsóháza ülésezett.

A séta tervezett ideje másfél óra, és minimum öt fővel indul. Itt lehet regisztrálni a részvételhez (3000 Ft).

Időpont: 2018. július 13., 13:30
Találkozási pont: MÉSZ Székház előtti udvar