Épülettervek/Tervpályázat

Józsefváros Palotanegyed városépítészeti és építészeti hallgatói ötletpályázat

2013.09.27. 07:20

A Budapest Józsefváros VIII. Kerületi Önkormányzat, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Városépítészetért Alapítvány összefogásával 2013. május 28. -án írt ki hallgatói ötletpályázatot a Józsefváros Palotanegyedének szívében található két köztér - a Pollack Mihály tér és a Gutenberg tér - és az azokat összekötő útszakasz, a Bródy Sándor utca közterületi megújítására. Az ország valamennyi szakirányú egyetemét megmozgató pályázat lezárult, közzétesszük a végeredményt.

A tervpályázat célja egy olyan mintaprojekten keresztül megfogalmazni a Palotanegyed közterület minőségi és arculati irányelveit, amelyek hozzásegítik a Negyedet a fenntartható városrész kialakulásához, környezeti, társadalmi és gazdasági értelemben. A tervpályázat nem titkolt célja egyben az Európa Belvárosa Program második ütemének és a Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett TÉR_KÖZ pályázati programjának a megalapozása, a tervpályázat eredményének a város-rehabilitációs programokban való felhasználása.

A hallgatói ötletpályázatot a Bíráló Bizottság eredményesnek nyilvánította. A kiíró által kitűzött célhoz, a városrész karakteres tereinek megújításához számos értékes, a megvalósítást elősegítő javaslat érkezett.

Június végén fejeződött be a vizsgaidőszak és kicsit több mint két hétre rá hallgatói ötletpályázat határideje következett. Ki gondolta volna, hogy a nyári pihenő megkezdése helyett ilyen sokan választják a szakmai megmérettetést? Mintegy százan regisztráltatták magukat, 30-an borítékot is küldtek, ami nagy elszántságra utal és végül 28 pályázat érkezett be. Sajnos ezek közül öt megsértette a titkosság előírásait, ami egyrészt a gyakorlatlanság, másrészt a nagy kapkodás számlájára írható. Ki tudja, hány értékelhető pályázatot bírálhatott volna el a Bizottság, ha egy kicsit több idejük van a hallgatóknak, és nincs ez a rövid határidő, ebben az embert próbáló nyári kánikulában? De sajnos a pályázati határidők a kiírókat is sürgették, akik azt szeretnék, hogy a tervpályázati ötletekből minél több meg is valósulhasson, és ehhez nekik is össze kell állítaniuk egy másik pályázatot, ennek az ötletpályázatnak az eredményét felhasználva.

És mégis, az értékelésre került pályázatokat átnézve rögtön látszott, hogy a tervek nagyon alapos kutatómunkára épültek, az ötletek nagyon szerteágazóak, a tervezői javaslatok kifejezetten magas színvonalúak, összességében a pályázat feltétlenül eredményes lesz. A részletes értékelés csak megerősítette ezt az előzetes várakozásunkat, most pedig már nyugodtan elmondhatjuk, hogy a BME Építészmérnöki Kara által kezdeményezett hallgatói tervpályázatok közül ez hozta a legszínvonalasabb végeredményt.

Talán köszönhető ez az érdekes helyszínnek, az érdekes közterületi feladatnak és talán annak is, hogy az ország valamennyi építészképző intézményében egyre nagyobb figyelmet fordítanak a közügyekre, a közterületekre, azok egyre több tervezési tantárgy tematikájában jelennek meg. A vizsgálatok mélysége, a problémafeltárások érzékenysége és a problémákra adott tervezői válaszok talán ennek köszönhetően is egyre profibbak.

Persze a feladat is nagyon izgalmas volt. A Palotanegyed rendkívül gazdag történelme, kulturális hagyományai és építészeti öröksége önmagában is vonzó tervezési terület, de ezen belül a Pollack Mihály tér és a Gutenberg tér, a kettőt összekötő Bródy Sándor utcával nagyon erős gerincét képezik ennek a területnek, ami azt is jelenti, hogy a negyed jövőjét hosszú távon meg fogja határozni a tervpályázattal érintett terület sorsa. És ennek felelősségét valamennyi pályázó érezte, ami valamennyi tervben meg is jelenik. Elsősorban azzal, ami egyébként a pályázati kiírás alapvető elvárása is volt, hogy olyan egységes közterületi arculatokat kaptunk a pályázatoktól, ami ennek a három elemből álló térrendszernek az összetartozását és jelentőségét erős építészeti koncepcióban tudta megjeleníteni.

Kézenfekvő megoldásnak tűnt a hármas térrendszernek valamilyen lineáris rendszerre való felfűzése, amire sok színvonalas ötlet született, és talán nem véletlenül, a díjazott tervpályázatoknak is visszatérő gondolata. A lineáris rendszer néhol csak virtuális, de több pályázatban nagyon markáns épített, vagy zöld elemként jelenik meg. Ezek a lineáris rendszerek akkor lesznek még értékesebbek és használhatóbbak, ha minél több szálon, minél több elem segítségével tudnak kapcsolatot találni szűkebb és tágabb környezetükkel, azaz minél nyitottabbak tudnak lenni térben és időben a már most feltételezhető, de a ma még fel sem mérhető, előre nem látható változások irányában.

Általában véve a közterületeken, de Budapestnek ezen a kiemelt területén különösen fontos kérdés az épített és zöldterületi elemek alkalmazásának a mértéke és a kettő megfelelő aránya. A Palotanegyed egyik szélsőség –azaz a túl sok épített-, vagy zöldterületi elem- megvalósítására sem alkalmas terület, és ez a mértéktartás, a kettő közötti egészséges egyensúly a díjazott pályaműveknek közös erénye volt.

A bíráló bizottság tagjai:
Pálfy Sándor DLA, elnök
Szilágyi Demeter, társelnök
Balogh Péter István PhD, DLA
Czigány Tamás DLA
Csomay Zsófia
Fernezelyi Gergely Sándor DLA
Perényi László
titkár: Fenes Tamás 

A díjazott pályaművek:

I. díjat nyertek a 21. sorszámú, kngkng kódszámú pályázat alkotói;
Baji Hajnalka (Corvinus), Németh Andrea (MOME), Reith Anita (Corvinus), Sipos Andrea (Corvinus)


II. díjat nyertek a 11. sorszámú, 757344 kódszámú pályázat alkotói;
Kovács Károly Lehel (BME), Schvarckopf Csaba (BME), Szilágyi Norbert (BME), Szökő Kristóf István (BME)


II. díjat nyertek a 20. sorszámú, HYQUEA kódszámú pályázat alkotói;
Deichler Tímea (BME), Jakab Dániel (BME)

III. díjat nyertek a 7. sorszámú, 300DPI kódszámú pályázat alkotói;
Salacz Ádám (SZE, Győr), Tóth Balázs (SZE, Győr)

III. díjat nyertek a 14. sorszámú, AAABHP kódszámú pályázat alkotói;
Aradi Anikó (BME), Horváth Balázs (BME) és Pethe Ádám (BME)


III. díjat nyertek a 19. sorszámú, FL665C kódszámú pályázat alkotói;
Kőnig Anna (BME), Amberger Cinnia (BME), Tardos Margaréta Judit (BME), Miklós Zsófia (BME)


Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak!