Közélet, hírek

Júniusban adják át a felújított borsi Rákóczi-kastélyt

2021.05.25. 12:20

Június 19-én adják át a felújított Rákóczi-kastélyt Borsiban. A Sátoraljaújhelytől alig öt kilométerre álló épület II. Rákóczi Ferenc szülőháza, amely a magyar reneszánsz építészet egyik jelentős alkotásának számít.

Az 1200 lelkes, többségében magyarok lakta borsi Rákóczi-várkastély felújítása a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektje. A kastély az 1563 és 1638 közötti időszakban épült és számos eredeti részlete maradt fenn. Míg a sárospataki Rákóczi-vár jellemzően inkább reprezentatív helyszín volt, a meghittebb, kisebb borsi kastély a család kedvelt lakóhelyének számított. 1676. március 27-én itt született II. Rákóczi Ferenc.

Örökségvédelmi szempontból ez a felvidéki magyar reneszánsz építészet egyik legjelentősebb emléke. Felújítása az 1990-es évektől kezdve többször megindult, ám anyagi és egyéb okok miatt nem fejeződhetett be. Végül 2013-ban a magyar köztársasági elnök megállapodott akkori szlovák partnerével, Ivan Gašparovič államfővel, hogy a két ország együttműködik az épület felújításában.

2018-ban kezdte felújítani a rossz állapotú kastélyt a budapesti Teleki László Alapítvány és a Borsi község önkormányzata által e célra létrehozott, szlovákiai bejegyzésű II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet. A kormány támogatásából megvalósított projekt összesen hárommilliárd forintba került.

A felújított kastélyban állandó kiállítás, szálloda, étterem és más turisztikai látványosságok mellett szabadulószoba, virtuálisvalóság-szoba, valamint körpanoráma-vetítő is helyet kapott. Így amellett, hogy az épület továbbra is a Rákóczit tisztelő közép-európaiak zarándokhelye marad, a turisztikai térképre is felkerülhet, növelve a zempléni régió vonzerejét a magyarországi és a szlovákiai turisták körében.

A megújított kastélyt 2021. június 19-én adja át Zuzana Čaputová szlovák és Áder János magyar köztársasági elnök. A délelőtt 11 órakor kezdődő eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak, ám a járványhelyzet miatt várhatóan korlátozott számban lehetnek jelen résztvevők. A részvétel ezért regisztrációhoz kötött, melynek részleteiről folyamatosan tájékozódhatnak a kastély Facebook-oldalán.

Forrás: Teleki László Alapítvány