Épülettervek/Lakóépület

Juta3 - a Laag és az Alap Műhely közös apartmanházterve Angyalföldön

2020.10.01. 16:07

Egy ingatlanbefektető meghívásos ötletpályázatot írt ki egy angyalföldi, keskeny, kihívásokkal terhelt telekre. A Laag és az Alap Műhely közös terve a közben aktuálissá váló pandémia árnyékában azt kereste, hogy milyen lehet a jövőben egy lakóépület – irodaház hibrid. A III. díjat nyert tervet a tervezők leírásával mutatjuk be.

2020. márciusában kaptunk meghívást egy magyar ingatlanbefektető csoporttól, hogy tervezzünk egy épületet angyalföldi telkükre. Külön izgalmassá tette a pályázatot, hogy a funkcióra is a tervezőknek kellett javaslatot adni. A telek kihívásait (hosszú de keskeny forma, bonyolult szabályozás) gyorsan feledtette az a sokk, hogy eközben karanténba kellett vonulni és az élet minden terén olyan változások történtek, amelyeket elképzelni sem tudtunk volna korábban. Ez a kihívásos időszak azonban arra is tökéletes volt, hogy realizáljuk: változóban van ahogy dolgozunk, ahogyan lakunk és ahogyan fogyasztunk. A háznak ezért olyan funkciót adtunk, amely válasz lehet ezekre a változó időkre. Ezzel együtt azt is beláttuk, hogy mi sem tudhatjuk biztosan, hogy mit hoz a jövő. Ezért fontos volt, hogy az épület a későbbiek során flexibilisen alkalmazkodni tudjon a változó körülményekhez.

A szándékunk az volt, hogy egy vegyes funkciójú épületet tervezzünk. A kevert funkciójú épületek biztosítják a legjobban a városrészek élhetőségét. Ez fontos szempont volt, hiszen ezt a területet jelenleg főleg kereskedelmi , ipari és irodaépületek dominálják. A jövőben azonban a kormányzati támogatásokkal összhangban várható ezeknek a rozsdaövezeti zónáknak a revitalizációja. A monofunkciós építmények elkerülésével pedig biztosítható a városi terek 24 órás használata.

A tervünk esszenciáját az általános szinteken lévő egységek alkotják. Az egységek egy része apartmanházként funkcionál. Ez átmenet a társasház és a hotel között. Egy olyan hiánypótló funkció, amelynek létjogosultsága már több nyugati országban bizonyított. Itthon kevés ilyen funkciójú épület található. Azért hogy mi is jobban megértsük ezt a funkciót, fiktív perszónákat alkottunk, akik a ház későbbi jövőbeli használói lehetnének. 

A ház további fontos elemei mikroiroda egységek. Ezek kisméretű, flexibilisen összenyitható irodamodulok, amelyek mikro- és kisvállalkozásoknak adnak helyet. Az ilyen méretű irodákból jelenleg Budapesten nagy a kereslet, de kicsi a kínálat. Mivel Magyarországon a mikro- és kisvállalkozások adják a vállalkozások 98.3%- át (KSH, 2017) ezért fontosnak láttuk ezt a felhasználói réteget kiszolgálni.

Az általános szintek fontos elemei a közösségi terek. Ezek az épület két végén található olyan fedett-nyitott terek, amelyek a találkozások helyeként szolgálnak. Az épület fő funkcióit ezen kívül kiegészíti a legfelső szinten található co-working tér.

 

Fontos volt számunkra, hogy az építészei koncepció tükrözze a ház alapelveit, amely ebben az esetben az alkalmazkodóképesség elve. Ezért egy olyan rendszert találtunk ki, amely flexibilisen tud idomulni a jövőbeli elképzelésekhez. Az épület elsődleges szerkezete egy előregyártott vasbeton váz. Ez tartalmazza az elsődleges tartószerkezetet, a gépészetet és a közlekedőmagokat. Ebbe kerül bele a második réteg, a funkcionális modulok. Ezek könnyűszerkezetes egységek, rétegragasztott fa elemekből. Repetitív voltuk miatt könnyen előregyárthatóak.

A ház anyaghasználatánál a cél az volt, hogy egyszerű, őszinte anyagokból épitkezzünk. A fa és beton szerkezetek burkolat nélkül, látszó módon jelennek meg. Karakteres elem továbbá az északi homlokzaton a rozsdamentes acél rácsra felfuttatott futónövények. A drága anyagok hiányát pedig élhető átmeneti terek pótolják.

Az épület kialakításának karakteres eleme az egységek diagonális elhelyezése. Ez az elforgatott raszterhálós rendszer három alapelvre vezethető vissza. A telek kis szélessége miatt így nagyobb traktusmélységű elemeket tudtunk lehelyezni. Emellett ezzel az elfordulással az egységek a dunai panorámára fordulnak rá. Harmadrészt fontosnak gondoljuk a kapcsolatot a környezettel még egy ilyen városi környezetben is. Ilyen módon tudtunk teraszokat és átmeneti tereket biztosítani ennek érdekében.  

Többszintes mélygarázs építése helyett egy egyszintes parkolót terveztünk, amelyet kiegészítenek elektromos autó töltő helyek az épület lábai között.  A földszintes a bejáraton kívül található egy kis közösségi pont, a ház két sarkánál pedig kialakítottunk két apró zöld kertet.

 

Szerk.: Winkler Márk