Közélet, hírek

Kaesz Gyula nagy értékű bútoregyüttesét vásárolta meg a MÉM MDK

2023.03.17. 12:08

A Magyar Művészeti Akadémia fenntartásában működő MÉM MDK a Kárpát-medence legnagyobb építészeti és örökségvédelmi gyűjteményével rendelkezik, amelynek gyarapítása folyamatos és kiemelt feladat az intézménynél. A hazai lakáskultúra egyik megteremtőjének, Kaesz Gyulának saját tervezésű és használatú bútorai belső építészeti kuriózumok, amelyeket a közeljövőben egy kiállítás keretében is bemutatnak a hazai nagyközönségnek.

Kaesz Gyula (1897–1967) a huszadik század egyik legjelentősebb magyar belsőépítésze, bútortervezője volt. A számottevő grafikai megbízás mellett családi házakat, üzletportálokat, kiállítási pavilonokat és lakások, középületek, üzletek belső berendezését tervezte, valamint bútortervezőként is jelentős alkotónak számított. Az Iparművészeti Iskola (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) tanáraként tervezők több generációját tanította. Felesége, Lukáts Kató (1900–1990) a harmincas években főként képeslapokat, plakátokat, csomagolásokat tervezett, a háború után pedig mesekönyveket illusztrált (Gőgös Gúnár Gedeon, Mesebolt, Zengő Ábécé).

A házaspár 1951 márciusában költözött be a Budapest, V. Petőfi tér 3. szám alatti lakásba. Új otthonuk berendezésének nagy részét a korábbi, Krisztina körúti és Fejér György utcai lakásuk, illetve szentendrei nyaralójuk bútorzatának felhasználásával oldották meg. Szinte valamennyi bútordarab és világítótest Kaesz Gyula tervei alapján született az 1930–1940-es években, és több darabról tudható, hogy a korszak jeles iparosainak kivitelezésében készültek. A házaspár otthona gondosan megőrzött, intakt módon maradt fenn Budapest belvárosában.

A lakás a közelmúltig szinte teljes egészében érintetlenül őrizte azt az állapotot, amelyet a házaspár az 1950-es évek elején kialakított. Ez a körülmény, illetve az, hogy a bútorzat jóformán valamennyi darabja a 20. század legnagyobb hatású bútortervező-iparművészének, Kaesz Gyulának eredeti és egyedi tervezésű alkotása, kiemelkedő muzeális értékké emeli a teljes berendezést és a magyar enteriőrművészet kivételes emlékének tekinthető.

2022–2023 folyamán a MÉM MDK Kaesz egykori lakásából egy több mint 60 tárgyból álló tárgyegyüttest vásárolt az örökösöktől. Bútorokon kívül eredeti tapéta- és textildarabok, valamint könyvek is kerültek intézményünk gyűjteményébe. A műtárgyvásárlás mellett intézményünk fotósai a lakás eredeti állapotát is dokumentálták a bútorok elszállítása előtt.

A közeljövőben egy időszaki kiállítás erejéig a nagyközönségnek is bemutatjuk a bútoregyüttest a már korábban intézményünkbe került, papír alapú Kaesz Gyula-hagyatékkal együtt.

Magyaróvári Fanni
MÉM MDK