Épületek/Irodaépület

Kálvin, Kálvin*

2007.04.03. 11:38

Közel négy évig állt üresen a nagyobbik Kálvin téri üveg-irodaház. Áprilistól beköltözhetnek a bérlők.

Építész: Virág Csaba, munkatársa Fehér Zoltán.

Az elmúlt héten ünnepélyesen átadták a Kálvin Center irodaházat. Tervezője Virág Csaba, munkatársa Fehér Zoltán. A tervekben Kc 12-13-nak jelölték, a korábban elkészült a Kc 11-nél Z. Halmágyi Judit működött közre.

Az együttes építése 2000-ben kezdődött, a második épület alapkőletételéről 2001. júniusában számoltunk be. Virág Csaba még 2001. áprilisában írta: "Tervezés közben az Üllői út és Baross utca közti telek, a Kálvin tér 11. beruházója az Elefántcsonttorony Kft. lett. Az 'adminisztratív zavarások' miatt ez az épület előbb készült el, és így jelen formájában kissé érthetetlenül áll a helyén. Szerencsére ez év február 24-én végre elkezdődhetett a nagyobb épület kivitelezése is, így remélhető, hogy a teljes koncepció megvalósul."

A nagyobbik épület 2003-ra elkészült, de azóta üresen állt, mert a sajtóanyag megfogalmazása szerint "az irodaház kivitelezésével a beruházó elégedetlen volt, és nem vette át a projektet a fővállalkozó cégtől. A problémákat jogi útra terelték, az eljárás Ausztriában jelenleg is folyik. 2006 tavaszára a felmerült minőségi problémákkal kapcsolatos bizonyítási eljárás lezárult, így hozzá lehetett kezdeni a hibák kijavításához, és a jelenlegi legkorszerűbb technikának megfelelő átalakításokhoz."

Az átalakítások során a Múzeum utcai, újraépített eklektikus homlokzat neoreneszánszos vakolását teljesen leverték és ismét fölrakták. Az irodaházban 2006. júniusában kezdődő munkálatok mostanra elkészültek, már csak a bérlők egyedi igényei szerinti irodabelsők kialakítása folyik. Az építészi feladatokat Wissnyi-Hoffmann Zsolt és Marton Géza látta el egy ingatlanos cég megbízásából, Virág Csaba építészirodájával 'egyetértésben'. A Kálvin Center irodaház tulajdonosa a Kálvin Center Kft., mely az osztrák Volksbank Csoport tulajdonában áll. Az irodaház már 3 éve rendelkezik az üzemeléshez szükséges összes hatósági engedéllyel.

Két szárnyból áll, amit a hídszerű középső rész kapcsol egymáshoz. Mindkét szárnyban első osztályú irodatereket alakítottak ki nyolc emeleten, melyek a földszinti átriumból két-két külön felvonóval, illetőleg a lépcsőházon keresztül érhetők el. Az irodaház 8600 négyzetméter, földszintjén 686 m2 terület áll rendelkezésre szolgáltató egységek kialakításához. Itt hamarosan bankfiók nyílik, valamint étterem és kávézó. Az épület alatti 4 szintes mélygarázsban 115 gépkocsi parkolhat. Az épület átadásával egyidőben elkészült a Múzeum utca új burkolata az Ötpacsirta utcáig.

Kálvin, Kálvin.*

vm (képek: vm és sajtóanyag)

* A kritikus megjegyzése: eddigi pályám első komoly sikere, hogy a bejárati üvegtetőt nyitás előtt átalakították, leszedték róla a hajborotvát. Az ÉS-ben írtam közel 4 éve: "...az irodaház-komplexum mégis nyújt valamit, például a nagyobb tömeg széthasításával. De már itt bekövetkezett a katasztrófa. Az eredeti terv szerint csupán hidak jártak volna át a két szárny között, most éppenhogy elszakad egy vízszintes résben az előcsarnok ferde üvegteteje és fölötte öt beszuszakolt irodaszint. Hogy a bejáratot és az előcsarnokot fedő üvegtető alulfeszítéseinek ormótlanságáról már ne is beszéljünk. Hajborotva."

Nos, az alulfeszítések ma már csak az előcsarnokban láthatók.

Vargha Mihály

 


Kc 11 és a Kálvin Center épületegyüttes 
Budapest, VIII., a Múzeum utca, Baross utca, Üllői út torkolata a Kálvin téren.
Az épületegyüttes tervezője: Virág Csaba építész, aki
a Kc 11-et: Halmágyi Judittal,
a Kc 12-13-at Fehér Zoltánnal tervezte.
A Kc 11-es épületnél közreműködött: Karácsony Ilona és
Fehér Zoltán
Homlokzati szerkezetek: Göcsei Sándor