Épülettervek/Lakóépület

Karimás kalap alatt - szabadon formált családi ház terve, Nagykovácsi

2012.06.04. 14:01

Portik Adorján erdélyi származású építész és munkatársai nevéhez fűződik a közelmúltban kifejlesztett „Free Form Buildings / Szabad Formájú Épületek” építési eljárás szabadalma, amellyel különleges megjelenésű és egyben energiahatékony épületek készíthetők. Nagykovácsi egyik panorámás telkén épül fel a második bemutató ház, amelynek érdekességét a kiselemes tartószerkezetet burkoló látszóbeton héj adja – a jellegzetes vonalvezetés a telek többi épített elemében is megjelenik.

2009-ben fejlesztettük ki és szabadalmaztattuk a „Free Form Buildings / Szabad Formájú Épületek” építési eljárást, amelynek a piaci bevezetéséhez két bemutató házat szándékozunk felépíteni. Célunk az energiahatékonyság biztosítása és a környezet épségének megőrzése az épület teljes életciklusán keresztül. Ennek eléréséhez kortárs anyagokat és technológiákat használunk mind a tervezés, mind a kivitelezés során, megalkotva egy új építési koncepciót. A módszer eredményeként épületünk megfelelően reagál a vele szemben támasztott főbb igényekre: jól alkalmazkodik a modern technológiákhoz és anyagokhoz, valamint kiemelten figyelembe veszi a természeti, épített és kulturális környezet adottságait.

 

Családi ház Nagykovácsiban - vezető tervező: Portik Adorján
 

Az új építési eljárás harmadik alkalmazása - a második bemutató ház - egy négytagú család számára készül. A Nagykovácsiban található, 20 %-os lejtésű telek épített elemei az utcaszinten található gépkocsi beálló, egy külső tároló és esővíz-gyűjtő; a négy egységbe rendezett külső lépcsők, maga a lakóépület, valamint a házról összegyűjtött esővízzel táplált növénymedence.

Az épületbelső kialakításakor különválasztottuk a nappali és éjszakai tereket. A nappali részben kapott helyet az előtér, a társalgó, az ebédlő és a konyha, valamint a nappali tér fölé függesztettük a restaurátor műtermet. A hálószobák, a kiszolgáló helyiségek és a gépészet az épület második felében találhatóak, generációnként külön szinteken.

 

 

Családi ház Nagykovácsiban - vezető tervező: Portik Adorján
 

A szabad formájú kupolaszerkezet külső burkolata anyagában színezett látszóbeton, amelyet lőttbetonként viszünk fel a héjra, majd simítjuk és kötés után részben csiszoljuk. A szerkezet lépcsőzött alaplemezre és részben támfalra támaszkodik. A kiselemes nyújtott kupolaszerkezetnél nem alkalmazunk más szerkezeti elemet (például pilléreket vagy gerendákat). A vasbeton héjat az északnyugati oldalon a talajszint fölé emeljük, kifejezve ezzel „könnyed”, burkolati jellegét, peremének ívelésével pedig egy csapadékvíz-elvezető csatornát képezünk, amelynek segítségével a tető 80 százalékáról az esővizet a terasz előtti növénymedencébe és az esővíz-gyűjtőbe tudjuk vezetni.

A kupola alkalmazása - a gazdaságos kivitelezési költségek mellett - csökkenti az épület energiaigényét, az íves külső héj felülete kisebb, mintha sík felületekből készülne, így a külső és belső terek közötti hőcsere is lassúbb. A forma tervezése során figyelembe vettük a tájolási, benapozási és árnyékolási feltételeket. A fűtési energiaigény döntő részét a hővisszanyerővel és talajhőcserélővel ellátott szellőzési rendszer biztosítja.

Az építési eljárás szabadalmi címe: „Poliéder felületű, belső cellás, térelválasztó szerkezet”, amellyel több síkban ívelhető, kiselemes szerkezet építhető, ami az épület külső burkának vázát alkotja. Alkotóelemei OSB lapok, fenyő lécezés és a rögzítést biztosító csavarszegek, a szerkezet belső celláit hőszigeteléssel fújják ki. A szerkezet bármely hagyományos anyaggal burkolható. A kivitelezés alacsony technológiai igényű, a műhelyben kivágott elemek összeszereléshez sem magas fokú szakmai képzettségre, sem erős gépekre nincs szükség.

 

Családi ház Nagykovácsiban - vezető tervező: Portik Adorján
 

A szerkezet tartószerkezeti szempontból többhéjú kupola, nem használunk fa, acél vagy vasbeton alapanyagú gerendákat, pilléreket vagy koszorúkat. Az alkalmazott anyagok tartószerkezeti szempontból igen hatékonyan viselkednek, mivel az irányított szálelrendezésű lemezek kitűnően átveszik a felületi feszültségeket. A fejlett 3D-s építészeti modellező programoknak köszönhetően bármilyen szabadon formált felület megvalósítható.

A tervről készült video itt nézhető meg.


Vezető tervező: Portik Adorján - 3AR Műterem Kft.
Építész munkatársak: Portik Adorján, Békesi Tamás, Nagy Gábor, Laklia Eszter
Szakági tervező: Árva Péter

Tervezés éve: 2012
Kivitelezés éve: 2012-2013
Bruttó szintterület: 170 m2
Helyszín: Nagykovácsi, Magyarország

Építtető/Megbízó/Fejlesztő neve: Zsiros Ágnes, Portik Adorján
Projektvezető: Portik Adorján