Közélet, hírek

Kazi Zsolt terve a Hebei-i borászati és kulturális központ pályázatának legjobbjai között

2022.03.03. 14:40

A Créa Talents 2020 őszén írt ki nemzetközi építészeti pályázatot egy olyan borászati és kulturális központ megtervezésére, mely a Peking városát körülölelő, Hebei tartományban fekvő Huailai régiójának meghatározó központjává képes válni. A földterület alapján a világ legnagyobb szőlőtermő vidéke nagy történelmi múltra tekint vissza, a terület virágzása a mai napig töretlen. Kazi Zsolt egyedüli magyarként 1012 pályázó közül jutott a legjobb 9 döntős közé.
 

A versenyre 79 országból összesen 1012 pályázati terv érkezett be, melyekből Kazi Zsolt tervének egyedüli magyarként sikerült a legjobb 9 közé kerülni. A döntéshozók a továbbdolgozott második forduló során választják ki a megépítésre terjesztendő tervet. A pályázatot röviden a tervező mutatja be:

A kiírás egy 100 ezer négyzetméteres komplexumot vetített előre, melyben szerteágazó szolgáltatások biztosítják a látogatóknak megtapasztalni a kulinaritás világát. A kicsivel több, mint 6,5 hektáros tervezési terület célkeresztjében a régió és borvidékének turisztikai fellendítése áll. A főváros közelsége és a széleskörű nemzetközi exporttevékenységből származó érdeklődés megnyitotta a régió számára a gasztro-és üzletiturizmus lehetőségét. A program fő eleme a borászati múzeum és kiállítótér. Emellett igényként szerepelt vendéglátó helyek, kereskedelmi és expo területek, közösségi és irodaterek valamint egy szálloda kialakítása is.

A cél egy olyan széleskörűen hasznosítható épület létrehozása volt, mely – szűken vett értelemben – magába tömöríti a kívánt funkciókat miközben jelként viselkedik a térben. Tágabb kontextusban pedig egyfajta kiindulópontként szolgál a környező vidékek felfedezéséhez, a hely és a kínai borkultúra megismertetéséhez. A multifunkciós épületre a kiírók egy innovatív és egyben fenntartható tervet kerestek.

A terv alapvetése a környezettel való kapcsolat és együttműködés megteremtése. A helyszín önmagában is különleges – a Peking városát három irányból határoló, hegyekkel sűrűn borított terület zárt völgyeiben mintha egy külön világba csöppennénk. A számos őshonos szőlőfajtából több, mint 7000 éve állítanak elő itt bort. A koncepció a szőlőszemek természetes formájára épül, melyből kialakulnak a fő tömegek és irányok.

A tervezés során fontos szempont – és egyben elvárás is – volt a hosszútávú fenntarthatóság, a természetes zöld és a víz beemelése a tervbe. Az épület kialakításában és működésében szoros kölcsönhatásban áll a környező tájjal. A már már térformaként megjelenő fő tömegek által kijelölt közösségi átriumtérben a kint és bent határmezsgyéje elmosódik. Kialakul egy bensőségesebb, védett; de mégis természetes szabadon bejárható tér, ami mentén az egyes funkciók felfűzésre kerültek. Az épület kiterjedt függőleges és vízszintes irányú külső és belső zöldfelületekkel, vízfelületekkel rendelkezik, melyek nem csupán rekreációs szempontból lényegesek, hanem a működésben is aktív szerepet játszanak.

A tervezési folyamatot tekintve érdekes volt egy ilyen nagy múltú kultúra távoli vidékére tervezni, emellett mindig izgalmas feladat és egyben kihívás is nemzetközi mezőnyben versenyezni. Kíváncsian várom az eredményt.

Kazi Zsolt

 

Szerk.: Pleskovics Viola