Épületek/Lakóépület

Kecskemét, Kölcsey utcai polgárház felújítása

2009.05.14. 13:38

 A felújítás során az volt a cél, hogy a nagy család részére való átalakítás során az épület ne veszítse el nagypolgári jellegét, sem térszervezésében, sem megjelenésében, részleteiben. A több mint száz éves épület maximálisan eleget tesz a megrendelő igényeinek.
A ”Helyi Építészeti Örökség” építészeti nívódíj nyertese 2009-ben; tervező: Szép Tivadar

Építtető: Magyar Beáta, Strupka József
Tervező: Szép Tivadar
Kivitelező: Czakó Imre

 

 

A ”Helyi Építészeti Örökség” építészeti nívódíj nyertese 2009-ben

Indoklás
A Kecskemét belvárosához közel fekvő lakóházat tehetős polgárcsalád építtette 1896-ban. Az épület az akkor legkorszerűbbnek számító anyagokkal, jó minőségben készült. Jelen felújításig nagy mértékű szerkezeti, funkcionális beavatkozás az épületen nem történt. A fa szerkezetű veranda beüvegezése későbbi, ez feltehetően az 1910-es években készült. Az épület szerkezete nagyméretű tégla falazat csapos gerenda födémmel, fa tetőszerkezettel, cserépfedéssel. Jellegzetessége, hogy három oldalról tűzfal határolja, vagyis csak a kert felé van homlokzata.

A felújítás során az volt a cél, hogy a nagy család részére való átalakítás során az épület ne veszítse el nagypolgári jellegét, sem térszervezésében, sem megjelenésében, részleteiben. Elbontásra került az egykori melléképület, ezáltal a hosszú homlokzat egységében látszik. Megújult a boltozatos pincetér, padozatát a helyszínen bontott, bélyeges téglával rakták ki. A ház kertjét is gondosan, az épülettel összhangban alakították ki.

Az épület homlokzatát a veranda széles, osztott üveg felületei uralják. Miután a nyílászárókat cserélni kellett, hőszigetelésű szerkezetet építettek be. A profilok vastagodása miatt az üvegosztások arányai változtak, ez kissé módosítja a homlokzat összképét. A homlokzati tagozatok szépen helyreállítottak, pasztell színei szépek, bár a színezés nem követi a klasszikus, történeti mintát.

A belső terek nagyvonalúan kialakítottak, a megmaradó elemekkel harmonizálva – fa gerendás födém – mégis modern lakásbelsőt adva. Az épület gépészeti megoldásai, mint például a belső nappali kiszellőztetése bravúrosan, nem látható módon megoldottak.

A több mint száz éves épület maximálisan eleget tesz a megrendelő igényeinek, a mai kor követelményeit befogadja a hajdanvolt térkapcsolatok megőrzése, és a terek minimális változtatása mellett.