Közélet, hírek

KÉK-nyitás a Szervita téren

2008.06.03. 12:02

Nagy érdeklődés kísérte a KÉK új, provizórikus épületének nyitását hétfőn este

Nagy érdeklődés mellett nyitották meg a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) új "székházát" abban a Szervita téri irodaházban, amely korábban a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH), még előbb az OMFB székháza volt, ám öt éve üresen áll.

A hetvenes évekbeli irodaépület helyén tervek szerint egy új, prémium kategóriájú irodaház építkezései és a Szervita tér rehabilitációja kezdődik meg 2009-ben. Az építkezés, azaz a bontás megkezdése előtt az ingatlan tulajdonosa (ORCO Property Group) a KÉK-nek felajánlotta támogatását: az épület ingyenes használatát és a közüzemi díjak kiegyenlítését, amikor a közelmúltban a korábbi, Nefelejcs utcai udvari épületének használata lehetetlenné vált.

A nyitó est alkalmából előbb Pedro Colón az FAM ARCHITECTOS - madridi építésziroda - nevében mutatta be az iroda díjnyertes tervét a 2004-es madridi terrortámadás áldozatainak emlékművére. A fiatal építész végigvezette a hallgatóságot az emlékmű komplikált üvegszerkezetének felépítésén és annak izgalmas mozzanatain, végül pedig bemutatta az iroda egy aktuális, szintén tervpályázaton nyert, szociális lakásokra szóló madridi megbízását.

Ezután következett a bejárat előtti, szabadtéri megnyitó – beszédet mondott Finta Sándor (KÉK), Kalapács Kornél (ORCO, fejlesztési és kivitelezési igazgató) és Jan Kennis (Holland Királyság Nagykövetsége). Majd Lynne Jackson a brit Architectural Review építészeti magazin szerkesztősége képviseletében megnyitotta az AR Awards kiállítást, az egyik legjelentősebb nemzetközi díj legutóbbi pályázatára beérkezett munkákból. A díj célja, hogy a tehetséges új építészgenerációk számára szélesebb körű nemzetközi elismerést szerezzen. A sikeres, közel 10 éves díjfolyam ott tart, hogy már több mint 80 országból, minden lakott kontinensről érkeztek pályázatok elkészült épületekre, design munkákra, tájtervekre, városi terek tervére, bútorokra. (Az első, 1999. évi kiírás alkalmával Balázs Mihály elnyerte a díjat a MATÁV - ma T-Com - Igazgatási Központ tervezéséért.)

A számos érdeklődő a kiállítás megtekintése után a 8. emeleti tetőteraszon, a város felett vehetett részt az avatási szeánszon.

A kiállítás június 21-ig látható csütörtök, péntek és szombat 19-22 óra között.

vm