Technológia

Kemény, mint a kő; hajlik, mint a fa - a kőfurnér

2015.03.12. 10:53

Az építészet történetének két legősibb anyaga a és a fa. Mindkét elem megtalálható a természetben, évszázados építészeti tradíciók alapulnak használatukra - a fa kapcsán elég a Skandináv országok vagy az Alpok régiójának hagyományos építészetét említeni, míg a kőépítészet a mediterrán régiókban bír nagy hagyományokkal. 

A kő ellenállósága és a fa megmunkálhatósága azonban ötvözhető, köszönhetően a belsőépítészetben és bútorgyártásban világszerte egyre elterjedtebb anyagnak, a kőfurnérnak. A kőfurnér használata különösen jellemző a progresszív építészet egyik fellegvárának tartott Egyesült Államokban. A legjelentősebb online építészeti szaklapnak tartott ArchDaily hasábjain rendszeresen megjelennek az anyag kreatív interpretációi, legyen szó akár művészeti múzeumról is, melyben a külső és belső tereket összekötő lépcsők készültek kőfurnérból. Az anyagot családi házak építése során is lehet alkalmazni, ahol a kémények burkolására és díszítésére is felhasználható. Kalifornia legnépszerűbb könyvtárának pedig egész homlokzatát kőfurnér fedi.


A Magyarországon a JAF Holz által forgalmazott Euroveneer Stone hasítható palakőzetből készül. A gyártás során a kőlapokat szövetrétegre kasírozzák, ez akadályozza meg a vékony kőlap széttörését. A kőlap pedig nem csupán vékony, de faipari szerszámokkal is megmunkálható, így a belsőépítészek és dizájnerek fantáziájára van bízva, hogy milyen esztétikai-vizuális hatást kívánnak elérni az egyedi felületű elemek használatával. A kő belsőépítészeti használatának korlátja gyakran az, hogy természeténél fogva nehéz, súlyos anyag, ám a kőfurnér használatával ellenálló, de kis súlyú elemekkel dolgozhat a tervező. A hagyományos falfelületek mellett bútorokon, ajtókon és padlókon is egyre többször találkozunk a kővel, miközben nem is gondoljuk, hogy valójában egy ragasztott vékony és könnyű anyaggal állunk szemben. Erre jó példa a romániai JAF Holz cégcsoportjába tartozó Holver egyik munkája, a brassói Louis klub, amelynek pultját kőfurnérral burkolták. A belsőépítészeknek pedig az is jól jöhet a burkolatok, konyhafrontok tervezésekor, hogy akárcsak a fa, a kőfurnér is hajlítható, így lehet alkalmazni íves felületeken is. 

Forrás: JAF Holz www.jafholz.hu