Közélet, hírek

Kérdéses, megépül-e valaha a Majdan-múzeum Kijevben

2020.01.14. 12:24

Másfél évig húzódott csak a díjak kifizetése a 2018 nyarán tartott eredményhirdetés után: a Majdan Múzeum pályázatát megnyerő német Kleihues + Kleihues 2019 utolsó napjaiban jutott hozzá a díjösszeghez. Bár az építész elkötelezett, a Majdan Múzeum új épületének jövőjét további adminisztratív akadályok nehezíthetik. 

A 2013-2014 fordulóján lezajlott ukrajnai forradalmi események idején önkéntes munkával kezdődött meg a múzeumi munka: egy orális archívum építése, a kapcsolódó tárgyak gyűjtése és a dokumentáció. Az Euromajdanná szélesedő tiltakozáshullám kapcsán így alakult ki Ukrajna legújabb közintézménye, a Forradalom és Méltóság Múzeuma, amely nemrég egyszerűsítette nevét Majdan Múzeumra. A gyűjtemény mára több mint kétezer tárgyból és mintegy ötszáz vizuális, illetve audio-dokumentumból áll. 

A kialakult kollekció méltó elhelyezésére a központi helyszín, a kijevi főtér szomszédságában találtak megfelelő telket. A nemzetközi építészeti pályázatot 2017-ben hirdette meg az ukrán Kulturális Minisztérium. Összesen 12 ország 65 indulója vett részt; a zsűri 2018. június 27-én döntött arról, hogy az első helyezést (illetve az ezzel járó, 8,4 millió forintnak megfelelő 672 ezer ukrán hrivnyát) a német Kleihues + Kleihues kapja. Az iroda elképzelése egyfajta új „ukrán Akropoliszt” telepít a helyszínre; az oszlopsoros, elegáns épület a körbejárását lehetővé tevő sétánnyal a városi tér kiterjesztéseként is értelmezhető. (A Jan Kleihues vezette irodának idén Oslóban készül el jelentős munkája, a norvés nemzeti múzeum bővítése.)

A közös munka azonban nem indult zökkenőmentesen – azaz gyakorlatilag nem indult sehogy. A német iroda nem volt hajlandó addig szerződést kötni a további fázisokra, amíg a pályázat díjazásához nem jutnak hozzá. Ez pedig csak 2019 decemberének végén történt meg. „Gyakorlatilag nincs eljárás a külföldiek számára történő díjfizetésre. A folyamat csaknen másfél évig tartott. Minden intézmény, a Nemzeti Bank, az adóhivatal, az Ukreximbank, az Államkincstár számos dokumentumot igényelt. Hősiesen megharcoltuk ezt a bürokratikus háborút” – idézte az építész szavait a múzeum közleménye

Az eddig történtek nem különösebben kecsegtetőek az építkezés jövőjére nézve. Ráadásul Ukrajnán belül sincs egyetértés azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e erre a beruházásra. A projekttel nem különösebben szimpatizáló orosz sajtóban pedig olyan „elemzések” láttak napvilágot, amelyek a Harmadik Birodalom építészetéhez hasonlították a múzeum épületét…

A spontán módon, civil munkával kialakult Mennyi Százak kertje mellett (amit az Építészfórumon is bemutattunk) a nagyberuházáshoz kapcsolódóan hivatalos emlékművet is terveznek. A Mennyei Százak (az Euromajdan alatt áldozatul esett mártírok) emlékművének pályázatát Irina Volynets és Maria Protsyk, az ukrán MI-studio tagjai nyerték meg 2018-ban, de a körültekintő folyamat és a sokkörös egyeztetés (a Majdan Múzeum egy nyilatkozata 13 egyeztetési körről ír az ügyben) ellenére ennek megvalósítása sem zökkenőmentes. 2019 márciusában a Mennyei Százakhoz sorolt két forradalmár hozzátartozói, Stepan Solchanyk és Anna Plekhanova, nyílt levélben tiltakoztak az emlékmű megvalósítása ellen.