Közélet, hírek

Két ütemben épülhet meg a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet új kutatóháza

2023.02.03. 15:46

Az 1962-ben átadott, jelenleg is használt VIII. kerületi, Szigony utcai tömböz kapcsolódhat a bővítés, amelynek tervei egyelőre még engedélyezésre várnak. 

Hat éve, egy 2017-es cikkben számoltunk be arról, hogy mintegy 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból kaphat új épületet a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete. Ugyanezen a sajtótájékoztatón számos más - azóta részben megvalósult - MTA-fejlesztésről is szó volt: bejelentették, hogy a Nyelvtudományi Intézet és a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont soproni épületének felújítása napirenden van, befejeződhet a Szegedi Biológiai Kutatóközpont korábban megkezdett felújítása, továbbá a Humán Tudományok Kutatóházának IX. kerületi épületét is ez idő tájt adták át. Mindemellett szóba került az MTA székházának leendő felújítása is, amivel azóta többször is foglalkoztunk, illetve a martonvásári kastélyparkban felépülő Agrár-innovációs Centrum létrehozása. 

A KOKI új kutatóházának szükségességét akkor azzal indokolta Török Ádám, az MTA főtitkára, hogy a kutatóintézet régi, korszerűtlen tömbháza egy hatalmas költségekkel járó felújítás esetén sem felelne meg a mai igényeknek. Ekkor még az volt az elképzelés, hogy a beruházás 2017-ben meg is kezdődik, a befejezését 2019-re jósolták. 

Habár a közbeszerzési értesítő szerint 2017-ben meg is kötötték a generáltervezői szerződést az M-Teampannon irodával, a projekt ez idáig mégsem indult be. A tervezési program az elmúlt évek alatt többször is módosult: az időközben felmerülő igények miatt nőtt a leendő épület alapterülete (ami miatt a kerületi szabályozási tervben eredetileg előírt zöldfelület aránya sem lett betartható), nagyobb lett a homlokzatmagasság, kérték a kormánytól a projekt kiemelt beruházássá nyilvánítását (ami meg is történt), illetve meghosszabbították a tervezés határidejét.

Legutóbb tavaly májusban indult közbeszerzés az új kutatóépület kivitelezési tervének áttervezésére, és noha ennek lezárultáról nincs információ, az ÉTDR szerint végül beadták a terveket tavaly novemberben engedélyezésre (miután a 2022 szeptemberében benyújtott kérelmet a hatóság visszautasította). Az anonim tervlapokon az látszik, hogy a fejlesztést két ütemben valósítanák meg a Szigony utcai, már meglévő, tízemeletes toronyhoz kapcsolva, amelyet 1962-ben adtak át (tervezője az IPARTERV-nél dolgozó Kemper Ervin volt), és amely legutóbb a 2010-es években esett át jelentősebb felújításon (egyébként szintén az M-Teampannon tervei szerint). 

A leendő kutatóház tervezésében részt vett a Laterna Építész-Tervező és Szolgáltató Iroda is, amely több korábbi MTA-projekten is dolgozott az M-Teampannonhoz hasonlóan, honlapjukon referenciaként is szerepel a beruházás. A beadott tervek egyelőre hatósági döntésre várnak, a megvalósítás menetéről nincs információ.