Közélet, hírek

Kétmilliárd forint az Orczy negyed fejlesztésére

2018.03.09. 09:10

Komplex szociális városrehabilitáció valósul meg a következő években Józsefvárosban. A támogatási megállapodást szerdán írta alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kocsis Máté polgármester.

Kocsis Máté, a kerület vezetője azt emelte ki, hogy miközben a 2000-es évekig az ország lepusztult gettóként, reményvesztett helyként könyvelte el Józsefvárost, addig az elmúlt évtizedben komoly változások mentek végbe. Az azóta eltelt időszakban eddig két ütemben megújult a Palotanegyed, a Corvin sétányon világszínvonalú ingatlanfejlesztés valósult meg, teljeskörűen újjászületett a Magdolna-negyed. A további feladatok között említette a józsefvárosi pályaudvar területének rendezését és a Blaha Lujza tér idén kezdődő rekonstrukcióját. Utóbbi együtt jár a Corvin áruház homlokzatának megújításával, amely noha korábban gyönyörű volt, azt a kommunista diktatúra alatt egy fémlemezzel befedték.

Az Orczy-negyed fejlesztésére rátérve kifejtette: ez Budapest nagy gyűrűjén belül az utolsó városrész, amely nem méltó a fővároshoz, és megerősítésre szorul. A terület - illeszkedve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem beruházásaihoz - 2018 és 2021 között újul meg; a kerületi városmegújító munkát pedig 2024-ig szeretnék befejezni. Elsőként a közbiztonság megerősítését tűzték ki célul, majd a közintézmények, a közterületek, végül a lakóházak megújítására fektettek hangsúlyt. Utóbbira csak idén 1 milliárd forintot használhatnak fel a társasházak. A társadalmi programoknak köszönhetően - amelyek a többi közt szakképzést, gazdaságélénkítő és felzárkóztató elemeket, bűnmegelőzést, drogprevenciót tartalmaznak - nemcsak küllemében újult meg Józsefváros, de az ott élők életminősége is javult. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a beruházással kapcsolatban szintén azt hangoztatta: az nemcsak az épített környezetről szól, hanem munkahelyteremtésről, vállalkozásfejlesztésről, biztonságról is. Az Orczy-negyed beruházás jól illeszkedik abba a sorba, amelyet iskolák, óvodák, közterületek megújításával kezdett a kerület. A 2005 és 2015 közötti Magdolna-negyed rehabilitációs program jó alap volt a folytatáshoz. A városfejlesztés elemei közé sorolta az önkormányzati lakóépületek megújítását, mintegy 300 lakás - üzemeltetési költségek csökkenésével járó - korszerűsítését, a műszakilag indokolt bontásokat és az úgynevezett zöld udvar programot. A tapasztalatok és a mérések is igazolják, hogy az elmúlt években olyan változás indult el Józsefvárosban, amelynek révén Budapest vonzó városrészévé vált.

Forrás: MTI