Épületek/Örökség

Kiépítették a regéci vár reneszánsz palotaszárnyát

2021.07.31. 15:01

Regéc Község Önkormányzata az úgynevezett Interreg V-A Szlovákia Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program „Castle to castle" című projektjében fejleszthette a vár keleti egységét, azaz az együttes Reneszánsz Palotáját. A tárlatokkal és enteriőr rekonstrukciókkal megtelt középkori emléket a mai napon nyitották meg a látogatók előtt.

Az Öregtorony teljeskörű revitalizációjára még 2015-ben kerülhetett sor, benne 2016 óta működik állandó kiállítás. Ettől az évtől kezdve tudták a sikeres pályázatot követően elkezdeni a keleti szárny teljes kiépítését és lefedését is. A  fejlesztést lehetővé tevő „Castle to castle" program alatt a bodrogszerdahelyi Bocskay-Vécsey kastélyt, a nagyidai Csáky-Dessewffy-Schell-kastélyt, Nagykövesd várát, valamint a magyarországi Regéc várát újítják meg, hogy fellendítsék a régió turizmusát, és segítsék ezen úticélok összekötését.

Évszázadokon átívelő történetében a mai napon átadott regéci vár több nemesi családon keresztül került végül vissza királyi tulajdonba Mátyás uralkodásának idejében. A várat ő adományozta a Szapolyai családnak a 15. század második felében, ezt követően a Serédyek, majd 1558-tól pedig az Alaghyak birtokolták. Utóbbi család szolgáltatta a kastély egyik fénykorát, így az új kiállítás is kiemelt figyelmet szentel mindennapjaiknak, történelmüknek.

A vár másik fókuszpontja természetesen a Rákóczi család lesz: I. Rákóczi György erdélyi fejedelem még 1644-ben foglalta el a várat Esterházy Miklóstól, majd a linzi békétől fogva a család szentesített birtoka vált belőle – e falak között  nevelkedett így gyermekként maga II. Rákóczi Ferenc is, mely tényezőre egyébként egy konkrét tárlat összpontosít a komplexum falubeli fogadóépületében.

Három szinten követhetőek mostantól nyomon a regéci vár neves lakóinak mindennapjai és életük kellékei a megújult palotaszárnyban. Rekonstruált enteriőr elemekkel, eredeti leletekkel, kipróbálható eszközökkel,  installációkkal elevenítették meg a kiépített termeket, melynek tematikáiról az alábbi linken olvashatnak részletesebben. A projekt lebonyolítását a Magyar Kastélyprogram Kft. végezte, a palotaszárny kiépítésének vezető tervezője pedig Kosdi Attila volt. A projekt építészeti feladatait a jövőben az Építészfórumon részletesen is szeretnénk bemutatni.