Emberek/Interjú

Kihirdették a 2021-es Év Homlokzata pályázat győzteseit

2021.11.12. 14:00

A nagy múltú építészeti megmérettetés idén is változatos és izgalmas csemegéket tartogatott mind az öt nevezési kategóriában. Kékesy Péterrel, a Baumit Kft. alkalmazástechnikai vezetőjével, szakértőjével beszélgettünk a zsűrizésről, a nyertes épületekről és a rendhagyó díjátadóról.

Dudás Beáta: Hány nevezés érkezett a pályázatra?

Kékesy Péter: A tizedik alkalommal meghirdetett Év Homlokzata versenyre összesen 199 pályázat érkezett az öt kategóriában. Nagy örömünkre azt tapasztaljuk, hogy évről évre szélesebb körű szakmai érdeklődés övezi a versenyt, és egyre több építész csatlakozik a megmérettetéshez, a kivitelezőkkel közösen vagy akár önállóan is.

DBMennyiben voltak kísérletezőek az épületek, akár színhasználat, akár homlokzati megoldások terén?

KP: Több kategóriában, például a középületekben is szerepeltek olyan pályázó épületek, ahol a homlokzati színeknek kiemelt jelentősége volt. Azt is láthattuk, hogy a különféle burkolatok használata is egyre markánsabban jelenik meg az épületeken vakolattal kombinálva. 

 

DBHogyan értékelte az idei mezőnyt a zsűri?

KP: Az öttagú zsűrinek már több évnyi tapasztalata van a pályázat elbírálásában, amely alatt mindenki a saját nézőpontjait, pro és kontra érveit sorakoztatja fel. A különbségek ellenére idén teljes egyetértésben hozták meg a zsűritagok a végső döntésüket. Az egyes kategóriák legjobb és legszínvonalasabb épületeit egyhangúan választották ki a különdíjazottakkal együtt.

DBMelyik kategóriában küldték be a legizgalmasabb épületeket?

KP: Az előző évek versenyeinél jellemző tendencia most sem változott, a családi és társasház kategóriában érkezett a legtöbb nevezés. Ugyanakkor mind az öt nevezési kategóriában voltak figyelemre méltó és előremutató építészeti tervek, például volt olyan felújított régi épület, amihez hozzákapcsoltak egy új építésű épületrészt, ekképpen újragondolva a meglévő épületet.

Olyan pályaművek is érkezetek, ahol a tömegformálás módjával kísérleteztek. A társasház kategória nyertes pályázója a modern stílusú lakóház homlokzati kialakításába egy kis ritmusjátékot is belecsempészett. A középület kategória nyertesei a buszpályaudvar mint építészeti téma banalitásán túlmutatva gondolták újra az állomásépület városi környezettel való viszonyát és a karakterét (amelyről Fenes Tamás részletesebben is írt ebben a kritikájában - szerk.). Ugyancsak figyelemre méltó a műemlék kategória győztes épülete, amelynek a tervezői a historizáló stílusú Irányi Palota 120 éves épületszerkezetében alakítottak ki elegáns irodai tereket.

DBMennyiben volt rendhagyó az idei díjátadó esemény? 

KP: A járványhelyzetre való tekintettel online térben tartottuk meg a nagyszabású díjátadó gálaműsorunkat. Az evhomlokzata.hu honlapon élőben közvetítettük az eseményt november 11-én, amihez bárki csatlakozhatott és végigkövethette a gálaest pillanatait. A pályázók és a különdíjazottak is otthonról izgulhatták végig az eredményhirdetés perceit. Bízunk benne, hogy a következő alkalommal ismét személyesen gratulálhatunk majd a nyerteseknek.

 

Az Év Homlokzata 2021 pályázat győztesei

Családi ház kategória: Füzes András, építész (Várda)

Társasház kategória: GEOS Group Hungary, kivitelező (Erkel Residences, Budapest, IX. kerület, Erkel utca)

Energetikai felújítás kategória: Alpin Szig és Szerkezet Kft., kivitelező (Budapest, XIX. kerület)

Középület kategória: Intramuros Építész Kft. – Kurucz Olívia és Dobos Botond Zsolt építészek (Szivárvány utcai buszpályaudvar, Budaörs)

Műemlék kategória: Pyxis Nautica Építésziroda Kft. – Péntek Ágnes, Kis Ferenc, Monori László, Tóth Dávid, Tótszabó Tamás és Valastyán Igor építészek (Irányi Palota, Budapest)

Közönségdíj: Golden Pantheon Kft., kivitelező (Sopron)

Baumit különdíj (megosztva): T-Trans Főép Kft., kivitelező (Pesti Ház Átrium 3, Budapest, Lőportár utca), és Generál Centrál Kft., kivitelező (Mézeskalács Bölcsőde, Szabadszállás)

 

A zsűri által különdíjjal jutalmazott épületek

Családi ház kategória: esztergomi családi ház, DKD Kft. – Dankó Kristóf, székesfehérvári családi ház, 1 Építész Kft. – Gelencsér Olivér

Társasház kategória: Kövér Lajos utcai társasház, Budapest – ketteS műterem Kft. és Fischer-Bau Építőipari Kft., Budapest, Benczúr utcai társasház – HÁsZ Kft.

Középület kategória: Gyermekek Háza Tagiskola, Budapest II. kerület – Épkar Zrt., Patakpart Iskola, Budakalász – Swietelsky Kft. 

Energetikai felújítás kategória: K40 Apartments, Budapest – Projekt Builder Kft., Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központ, Balatonalmádi – LTV Interior Kft.

Műemlék kategória: Belvárosi plébánia, Szolnok – BRAVO-VILL 13 Kft. és Ártér Építész Kft., Rudolf ház - Bistro 42, Esztergom – Cz. Kft. és Somody és Társa Tervező és Szolgáltató Bt., Makovecz Imre tervezte „A Művelődés Háza és Könyvtára" felújítása, Sárospatak – Sáros és Társa Építésziroda Bt.

 

Az öt kategória legjobbjait Vadász Bence Ybl- és Pro Architectura-díjas építész, Jánosi János Ybl- és Pro Architectura-díjas építész, Máté Klára, a Magyar Építéstechnika főszerkesztője, Dr. Tari Gábor PhD, a Műszaki Egyetem docense és Vidor Győző, a Xella közép-európai igazgatója jelölhette ki.