Közélet, hírek

Kihirdették a „Tata Szíve” országos tervpályázat díjazottjait

2021.06.22. 11:10

A tervezők feladata az volt, hogy újragondolják a Magyary Zoltán Művelődési Központ és a volt rendelőintézet épületét, valamint a Várkanyarban elhelyezkedő környező közterületeket. A zsűri összesen hat pályaművet javasolt díjazásra, első, második és harmadik helyezettet, valamint egy pályaművet kiemelt megvételre, kettőt pedig megvételre.

Korábban mi is beszámoltunk a Tata Szíve elnevezésű tervpályázatról, amit idén márciusban írt ki a helyi önkormányzat. A pályázat célja az volt, hogy a tervezők újragondolják a Magyary Zoltán Művelődési Központ és a volt rendelőintézet épületét, valamint a Várkanyarban elhelyezkedő környező közterületeket. Bár a pályázat közvetlenül a Tata centrumában elhelyezkedő három helyszínt érintette, jelentősége ennél szélesebb körű, hiszen a helyi településfejlesztési koncepció kiemelt részeként szervesen összekapcsolódik az Öreg-tó partján húzódó történelmi városmaggal, az Esterházy-kastéllyal és a tatai várral, valamint az ezeket körülvevő területek további fejlesztésével - olvasható a város honlapján, ahol közzétették a június 17-én kihirdetett eredményeket is. 

A beszámolóban idézik dr. Horváth Józsefet, Tata jegyzőjét, aki ismertette: a tervpályázat során javaslatot kértek a művelődési ház és a volt rendelőintézet teljes belső felújítására, beleértve a funkciók és a térkapcsolatok újragondolását, a településképi megjelenésük átgondolását, a 21. századi követelményeknek megfelelő, a történelmi múlttal rendelkező városhoz és a várhoz illő megfogalmazását. Összesen 25-en küldtek be pályaművet, ezek közül 22 volt szabályos és érvényes. Az elbírálást országosan is elismert szakemberekből álló zsűri végezte.

A bírálóbizottság tagjai voltak:

Elnök: Michl József polgármester

Társelnök: Füleky Zsolt, építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, Miniszterelnökség

Krizsán András, elnök, Magyar Építőművészek Szövetsége

Szalay Tihamér, alelnök, Magyar Építész Kamara

Szemerey Samu, vezető településügyi szakértő, Lechner Nonprofit Kft.

Dr. Herczeg Ágnes, tájépítész, Szent István Egyetem

Faragóné Godó Mária állami főépítész, Állami Főépítészi Iroda, Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal

Markos Anikó, elnök, Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara 

Kamarás Dorottya főépítész, Tata

Szalay Tihamér, a Magyar Építész Kamara alelnöke a zsűrizés folyamatával kapcsolatban elmondta: az elbírálás során az egyik fő szempont az volt, hogy a nyertes pályamű erősítse a város lelkiségét, a kisvárosias jellegén, élhetőségén ne változtasson, tökéletesen igazodjon Tata hangulatához, szerkezetéhez. Michl József polgármester a tataiak nevében mondott köszönetet a pályázóknak, a zsűri tagjainak, valamint a szakmai segítséget nyújtó Lechner Tudásközpontnak egyaránt. Felidézte, hogy Tata 1938-ban két településből forrt eggyé, és így három központú város lett. A tatai rész centruma a Kossuth tér, a tóvárosié az Ady Endre utca, míg a tervpályázat által érintett terület a két városrész találkozási pontjaként tölt be központi funkciót. Ennek a térnek a megújulását már a 2008-ban megjelent Magyary-terv is megfogalmazta, tette hozzá. 

A zsűri összesen hat pályaművet javasolt díjazásra, közülük az első helyezettel lefolytatható az a közbeszerzési eljárás, ami alapján a fejlesztés részletes tervezése elindulhat. A győztes művet a Fernezelyi Kft. és a GARTEN-STUDIO Kft. közösen készítette, pályázatukat a zsűri egyhangúlag, teljes egyetértésben értékelte az első helyen.

A díjazottak: 

1. helyezett (10 millió forint díjazás): a Fernezelyi Kft. (FBIS architects) és a GARTEN-STUDIO Kft. közös pályaműve

2. helyezett (6 millió forint díjazás): a dmb építész műterem Kft. pályaműve

3. helyezett (4 millió forint díjazás): az Archi-kon Kft. pályaműve

Kiemelt megvételben részesült (3 millió forint díjazás): a Deichler Jakab Építész Stúdió Kft. pályaműve

Megvételben részesült (1 millió forint díjazás): Pelle Zita és Balázs Marcell pályaműve

Megvételben részesült (1 millió forint díjazás): a Value 4 Real Projektmenedzsment és Mérnöki Kft. pályaműve

Az eredményhirdetést követően Fernezelyi Gergely építész, vezető tervező úgy nyilatkozott: "A tervpályázatban azt tetszett a legjobban, hogy nem csak egy épülettel, hanem egy tágabb városi környezettel is kellet foglalkozni. Egyrészt érteni kellett, hogy ez a tér hol van a városban, és miért fontos az elhelyezkedése, másrészt pedig egy komoly köztérfejlesztés is része volt a feladatnak, így a  GARTEN-STUDIO tájépítész kollégáit is bevontuk a munkába, s velük közösen gondolkodtunk térben, városban és épületben egyaránt."

A pályaműveket június végéig a Magyary Zoltán Művelődési Központ emeleti kiállítótermében lehet megtekinteni.