Közélet, hírek

Kihirdették a Jane Drew- és Ada Louise Huxtable-díj idei nyerteseit.

2021.01.25. 14:32

A W Awards, azaz a Women in Architecture Awards (Nők az építészetben díj) két legrangosabb kategóriáját idén a főként szociális lakótelepek tervezőjeként híressé vált, skót Kate Macintoshnak és a brit-ghánai építész, professzor és író Lesley Lokkonak ítélték oda.

A 2012 óta minden évben kiosztott díj olyan női építészek munkásságát ismeri el, akik példaképek lehetnek a jövő építész generációinak, ez által hirdetve a szakma sokszínűségét. A többek között Csandígarh városán is dolgozó modernista építész, Jane Drew után elnevezett díjjal olyan építész tervezőket tüntetnek ki, akik egész életen át tartó elkötelezettséget tanúsítottak a kiemelkedő színvonalú építészeti tervezés iránt, és akik nevéhez jelentős, nagy hatású épületek köthetőek. A Jane Drew-díj idei nyertese Kate Macintosh, az úttörő szellemiségű skót építész, oktató és lakhatási aktivista.

Macintosh bár egy ideje már nyugdíjas éveit tölti, továbbra is gyakran hangot ad a szociális lakhatási rendszer fejlesztését támogató nézeteinek. Az építész legismertebb alkotásai London Southwark és Lambeth kerületeiben találhatóak. Egyikük az 1964 és 1972 között épült, közel 300 lakásos, 12 emelet magas Dawson´s Hights lakótelep, mely zikkuratszerű, teraszos kialakításával mai napig sikeres alternatíváját nyújtja a modernista lakásépítés blokkházas tendenciáinak. Macintosh, aki a huszas éveiben járt az épület tervezésekor, azt tűzte ki célul, hogy a tradicionális angliai sorházas beépítés minél több aspektusát átemelje egy sokemeletes tömegbe. Igyekezett minél több, különböző méretű és elrendezésű lakást kialakítani, ezzel biztosítva a telep lakóinak diverzitását. A mediterrán hegyi városokat eszünkbe juttató elrendezés biztosította, hogy a lakások 2/3-a két irányból benapozott lehessen. A Dawson´s Heights működő továbbgondolása a Smithson-házaspár által is hirdetett "utca a levegőben" tipológiának. Az építészeti kánonképzés furcsa fintora, hogy bár Alison és Peter Smithson telepei megbukott kísérletek, mégis azokat ismerik többen világszerte.

Az építész másik kiemelkedő épülete a Lambethben épült 269 Leigham Court Road, vagy mai nevén Macintosh Court, ami 2015 óta műemléki védettség alatt áll. Az 1968 és 1973 között tervezett, 44 lakásos idősek otthona a moduláris építkezés egyik első regionális példája. 2015-ben a telket eladásra kínálták ingatlanbefektetés céljából, azonban a lakosok és a szakma heves tiltakozását követően az önkormányzat ismét szárnyai alá vette. A Műemlékvédelmi Hatóság így méltatta Macintosh épületét:

„A Macintosh Court az idősotthonok példamutató építészeti képviselője, a jóléti állam jövőképének kulcsfontosságú tétele, mely kiemelkedik mind gyakorlati sikerei, mind pedig különösen jól átgondolt és érzékenyen kialakított környezeti minősége miatt."

Az épület előremutató példája annak, hogy hogyan lehetséges egy meghatározott rendszeren belül az összes lakás és a köztes terek minél élhetőbb kialakítását megvalósítani. A tömbök több helyen visszahúzott tömege biztosítja, hogy valamennyi lakás kelet-nyugati tájolást kapjon és mindegyikhez délre néző terasz vagy erkély tartozzon – nem csoda, hogy a lakók ennyire oda vannak érte.

Macintosht a The Guardian építészeti szakírója egy vele készített interjú kapcsán Nagy-Britannia egyik legkiemelkedőbb, igazságtalanul mellőzött, szociális lakhatással foglalkozó építészének nevezete, és nem alaptalanul. A 84 éves skót építész házai az Egyesült Királyságban is egyre súlyosbodó lakhatási válság árnyékában a ma építészeinek is sok tanulsággal szolgálhatnak.

A kitüntetés másik kategóriáját, az építészethez kötődő tudományterületek széles spektrumát díjazó Ada Louise Huxtable-díjat idén a szintén skóciai születésű, ghánai felmenőkkel rendelkező Lesley Lokkónak ítélték oda. Lokko, akit nemrég a Birt Építészek Királyi Szövetsége (RIBA) is elismert, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok több neves egyetemén is tanított, illetve 2015-ben megalapította a Johannesburgi Egyetem Graduate School of Architecture nevű építészeti képzését. A GSA egy posztgraduális kurzus, mely a londoni Architectural Association (AA) és a Harvardi Egyetem építészeti képzéseinek tananyagát veszi alapul.

A W Awards korábbi díjazottjai között olyan neveket találunk, mint 2016-ban elhunyt, 2004-ben Pritzker-díjjal kitüntetett Zaha Hadid, a világhírű építész és várostervező Denise Scott Brown (Robert Venturi felesége) vagy a fiatal Francesca Torzo, aki tavaly a hasselti Z33 múzeum épületével vívta ki a szakma elismerését.

 

Winkler Márk
Forrás: architectural-review.com, www.archpaper.com