Épületek/Lakóépület

Kint és mégis bent – Családi ház Ürömhegyen

2020.11.30. 18:33

A Jánszky Györgyi Teréz és Markó Balázs által tervezett családi házat környezete és a táj látványának csodálata komponálta. A markáns, döntött üvegfallal kiképzett épület budai hegyekre néző kilátására a téli hónapok közeledtével csak irigykedhetünk, amelyre a Jaksa Bálint által készített megkapó kisfilm csak tovább erősít.


Az épület és környezete
A családi ház Észak-Budán a III. kerületben, Ürömhegyen található. Mint építész és belsőépítész tervező, saját otthonomnak és műtermemnek terveztem az épületet, mely 2017-ben épült fel. ´Mottója´ a város gyors megközelíthetősége, a természet közelsége, a lakótér építészeti egyszerűsége, s a természettel összhangban működő létérzet volt.

Az utcai szintről egy automata kapun keresztül a térkővel burkolt, fűtőszállal ellátott és az esti órákban megvilágított bekötő úton érkezhetünk meg a lakóházhoz, melynek fűtőszálai biztosítják a biztonságos és kényelmes feljutást télen is. Ezen a térszinten a gépkocsival egy kétállásos garázsba parkolhatunk le, majd egy fedett kültéri kerti lépcsőn át sétálva érhetjük el a lakószint bejáratát. Ez a szakasz a felső kertrésszel képez azonos szintet a telek lejtésének következtében, a lakótér ily módon történő kiemelésével tehát építészeti hangsúlyt kap az a csodálatos panoráma, amely a lakrész üvegfalain keresztül tárulkozik fel a szomszédos hegyekre és völgyre.

A megérkezés szintjén a garázs mögött kapott helyet egy gépészeti tér és a tároló. Az épület körüli kertet oly módon parkosítottuk és ültettük be gazdagon növényekkel, hogy minden évszakban legyen olyan növény itt, ami virágba borul. A növényültetés másik alapvető célkitűzése az volt, hogy a szomszédok irányába a kerítésen zöldfal jöjjön létre, így alakítva ki a kert intimitását. Ennek fentartásáról automata öntözőrendszer gondoskodik, de minden második héten kertész is rendezi az udvart.

Élettér
Öntött fehér műgyanta padló és látszóbeton mennyezet jellemzi a belső enteriőr alap-anyaghasználatát és tisztaságát. Ez az egyszerűség kiemeli a környezet és a természet szépségét, mely a padlótól mennyezetig tartó üvegfalakon keresztül minden irányból beáramlik a lakótérbe. Ez a környezet ideális egy műalkotás reprezentációjára is, a háttér egyszerűsége ugyanis teljes mértékben kiemelheti az adott művet.

A lakrész három egymástól elhatárolt zónát képez. A közösségi tereket az egybenyitott nappali és étkező egysége foglalja magába, amelybe szigetként úszik be a nagyméretű gépesített amerikai konyha is. A második zóna a privát tereket képezi, ahol hálószobák és a fürdőszoba helyezkednek el. A harmadik zóna a kiszolgáló tereket jelenti: ez egy zuhanyzós fürdőszobát takar, melyet a vendégek is tudnak használni, valamint mellette egy gardróbszobát. A mosó-szárító gép ebben a fürdőszobában a gardróbhoz közel kapott helyet.

“Kint fehérbe borul a táj és a nappali közepén, mint egy hóval fedett rét közepén ülve, elénk tárulnak a hófedte hegycsúcsok, s a ropogó tűz mellett más dolgunk sincs, mint élvezni azt, ahol vagyunk: a természetben kint és mégis védetten bent, melegben, nyugalomban, a ropogó tűz mellett a szőnyegbe simulva lenni, ahonnan a döntött üvegfalon keresztül jól láthatóak a csillagok.“

Teraszok
A lakótérből két irányba juthatunk ki a természetbe. Déli irányban egy fedett teraszról tárulkozik fel a hegyvidéki látkép, északi irányban egy átriumként beúszó zen kertbe léphetünk. Itt egy szoborszerű betonfal, az épület üvegfalai és a hátsó kerítésre felkúszó növényfal képez egy hátsó, hűs elvonuló intim kertet. Ezzel a két megnyitással nemcsak a természetet engedjük be az épületbe, hanem annak nyári átszellőztetése is egyszerűen megoldott.

Az épület felmelegedése ellen a nappaliban és a hálószobában felszerelt klíma, valamint a nappali 2,8 m magas és 6 m széles dőlt üvegfalára kívülről elhelyeztett automata árnyékoló textília gondoskodik. A textil kialakítása olyan, hogy a fényt megszűri ugyan, de a kilátást nem blokkolja.

Bútorozás
A lakóterekben kizárólag funkcionális és beépített bútorok találhatóak: a konyha minimalista bútorozása mellett ilyenek a járható gardrób bútorai, a fürdőszoba berendezése, a fő hálószoba francia ágya és a nappali kanapé egysége. Ezeknek a bútoroknak a textúrája és letisztultsága illeszkedik az építészeti anyaghasználathoz, színük mattt fehérre festett, míg a kárpitok pasztell színekkel rendelkeznek.

Műszaki alapadatok
A tervezés legmeghatározóbb szempontja azonban az energiatudatos kialakítás és üzemeltetés volt. A nyílásokat háromrétegű hőszigetelt üvegezés jellemzi, a hőleadást padlófűtés végzi. A fűtési rendszert a gépészeti térben elhelyezett automata pellett kazán és hozzá tartozó automata adagoló tartály, valamint szigetelt hőtároló puffertartály képzi. Ezen felül, a nappaliban légfűtéses kandallót építettünk be alternatív fűtésként, amely az egyik legmeghatározóbb karakterisztikuma lett a lakótérnek.

Jánszky Györgyi Teréz

 

Szerk.: Pleskovics Viola