Technológia

Határok nélkül? Kis teherbírású tető bezöldítése

2021.05.27. 14:28

Egyre nagyobb az igény a különböző zöld területek, felületek kialakítására, így az úgynevezett zöldtetős megoldások is folyamatosan népszerűsödnek. Az egyre fokozódó érdeklődés ellenére az épület adottságait is figyelembe véve, érdemes jól megfontolni, hogy milyen technológiát választunk a tető bezöldítésére.

Lakossági igényként érkezett a kérés a Knauf Insulation Kft.-hez, hogy Budaörsön, egy kis teherbírású födémszerkezetre keressenek egy jól működő zöldtető megoldást. „Nagyon örültünk a felkérésnek, mert a világ több pontján sikerrel alkalmazott Urbanscape extenzív zöldtető rendszerünket tudtuk jó szívvel kiajánlani" - fogalmazott a Knauf Insulation. A rendszer nagy előnye a kis önsúllyal gyorsan készre telepíthető, azonnal működő növényi vegetáció megvalósítása.

Az Urbanscape rendszer lelke a speciális ültetőközeg, az Urbanscape Green Roll (HTC GR), hosszú kőzetgyapot szálakból speciális tűzéssel készült, tömött, mérettartó filc formájában előállított könnyű zöldtető ültetőközeg. A termék kizárólag kőzetgyapot szálakat tartalmaz, hidrofóbizáló szert nem. Ennek köszönhetően az Urbanscape Green Roll kiváló vízvisszatartó és víztároló képességet kínál a zöldtetős alkalmazás során a tájépítészetben és a különböző ásványi anyagú keverékekben.

Az ajánlatot egyedileg készítjük, időjárási sajátosságokat tartalmazó nemzetközi adatbázisunkból. Az adott földrajzi sajátosságokra és a tető speciális műszaki paramétereire készül a konkrétan az ajánlatban szereplő épületre érvényes rétegrendi kiajánlás. Ez a kiajánlás tartalmazza a kivitelezéshez kiajánlott termékeket és ezek az adott szerkezetben együttműködését, továbbá egy teljes évre részletesen kalkulálja az energetikai megtakarításokat és a csapadékhasznosítást is.

Komplett rendszerről, megoldásról van szó! Ez azt jelenti, hogy a megrendelő nem csak különböző, egyenként minősített termékeket vásárol különböző gyártóktól és bízik az általa összeállított szerkezet hibamentes működésében, hanem egy bevizsgált rendszert, minősített szerkezetet vehet meg egy nemzetközileg elismert gyártó helytállásával. Az Urbanscape rendszer EPD (Environmental Product Declaration) környezetvédelmi terméknyilatkozattal is rendelkezik.

Tetőtípusok:

Az Urbanscape Green Roof zöldtető rendszer bármilyen típusú tetőszerkezeten elhelyezhető: beton vagy acél födémen, fordított rétegű tetőn, illetve minden egyéb tetőn használt anyagtípuson. A zöldtető elemei minden esetben ugyanazok, csak a szigetelési igények és a vízzáró réteg helyzete változik.Visszatérve az eredeti témához, a budaörsi családi házhoz. Itt a statikus konkrétan megnevezte a födémterhelés maximumát. Ezt az értéket természetesen nem haladhatta meg a zöldtető vízzel telített önsúlya és az esetleges terhek összessége. Így esett a választás a Knauf Insulation rendszerére.

Ennek oka, hogy az Urbanscape Green Roof zöldtető rendszer magját alkotó Urbanscape Green Roll termőközeg talajkeverékkel összehasonlítva könnyebb, és szinte valamennyi épületszerkezeten használható, anélkül, hogy a szerkezet stabilitását veszélyeztetné. Az Urbanscape Green Roll termőközeg átlagosan 8-10-szer könnyebb, és a térfogatához képest akár 3-4-szer több vizet is képes megtartani, mint az egyéb hasonló, zöldtetőkben alkalmazott anyagok.

A termék kiajánlása során figyelembe kell venni azt, hogy az extenzív zöld tetők nem vagy csak korlátozottan járhatók. Budaörsön is állandó fizikai tartózkodásra nem alkalmas, ellenben szemet gyönyörködtető változatos színvilágú élő tetőfelület alakult ki.