Közélet, hírek

Kiss Gyula az Ybl új tanszékvezetője

2009.02.11. 10:48

A közelmúltban Kiss Gyula DLA építészt nevezték ki a Településmérnöki és Építészeti Tanszék tanszékvezetőjének a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán, ahol Reischl Gábor örökébe léphet.

A közelmúltban Kiss Gyula DLA építészt nevezték ki a Településmérnöki és Építészeti Tanszék tanszékvezetőjének a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán. Kiss Gyula huszonhárom éve az „Ybl” építész tanára, egyúttal pedig számos megépült alkotás tervezője, sok tervpályázat résztvevője. Hosszú évek óta tartják fenn közös építészstúdiójukat, a Kiss és Járomi Építészirodát feleségével, Járomi Irén építésszel.

Kiss Gyulát olyan időszakban választották meg a tanszék vezetésére, amikor a felsőoktatásban átmeneti időszak zajlik, az ún. bolognai folyamat. A felsőoktatásba belépők számára ma már lehetőség van rövidebb, három- négyéves, gyakorlatorientált főiskolai, valamint hosszabb, öt-, esetleg hatéves elméletorientált egyetemi tanulmányokra egyaránt. Az Ybl-re – az iskola hagyományaiból eredően – sokkal jellemzőbb lehetne az előbbi, de ugyanakkor ez az a hely, ahol posztgraduális formában már korábban is lehetőséget nyújtottak az utóbbihoz hasonló építész-tervezői képzésre. Vagyis mintha ebben az iskolában már előre felkészültek volna az átszervezésre, és ebben nem kis szerep jutott a tanári kar jeles egyéniségeinek, többek között Kapy Jenőnek, Reischl Gábornak és Kiss Gyulának.

Reischl Gábor 2007-ben azért mondott le a MÉSZ elnöki tisztségéről, hogy az oktatásban zajló átalakulásra tudjon koncentrálni, azonban hirtelen jött betegsége, majd 2008 nyarán bekövetkezett szomorú halála ebben megakadályozta. Kiss Gyula megbízott tanszékvezetőként már bizonyította rátermettségét, ezért nem meglepő, hogy egyhangú szavazással most őt választották meg a Településmérnöki és Építészeti Tanszék vezetőjének. Segítőtársai a már említett Kapy Jenő mellett többek között Lukovich Tamás, Turányi Gábor DLA, Börcsök László, Markó Balázs, Csontos Györgyi, Kámán Előd, Laczó Zoltán, Dévényi Tamás, Gajdos István, Csorba Zoltán PhD, Erstey Attila, Schwarczuk Ágnes, Szabó László DLA és Chatharine Szanto.