Közélet, hírek

Kiválasztották a 2023-as Architectural League Prize nyerteseit

2023.05.08. 15:45

Az Architectural League Prize idei tematikája a kényelmetlenség volt, mely arra ösztönözte az építészeket és kreatív alkotókat, hogy gondolkodjanak az éghajlatváltozásról, a munkaügyi gyakorlatokról és környezetünk egyéb nyugtalanító, elbizonytalanító aspektusairól. A szövetség öt stúdiót és egy tervezőpárost jelölt a díjra, akik júniusban online előadássorozatban számolnak be a munkáikról.

Az évente megrendezett pályázaton olyan építészek, tervezők és stúdiók vehetnek részt, akik kevesebb mint 10 éves – egyetemen kívüli – munkatapasztalattal rendelkeznek, és Észak-Amerikában élnek és dolgoznak. A díjazottak New Yorkban, Bostonban, Illinoisban, Milwaukee-ben, Charlottesville-ben, Virginia államban, Új-Mexikóban, Torontóban és Madridban tevékenykednek. A nyertesek a következők: Katie MacDonald és Kyle Schumann az After Architecture építészei, Miles Gertler a Common Accounts, Joseph Altshuler és Zack Morrison a Could Be Design tervezői, Sarah Aziz, Lindsey Krug és Daisy Ames a Studio Amestől és Sean Canty a Studio Sean Cantytől.

A benyújtott munkákat elbíráló zsűri tagjai Germane Barnes tervező, Barbara Bestor Los Angeles-i építész, Wonne Ickx a PRODUCTORA-tól, Kyle Miller építész és a Syracuse Egyetem professzora, Jennifer Bonner, a Harvard Egyetem Graduate School of Design építészprofesszora, valamint Tya Winn, a philadelphiai Habitat for Humanity projekttervezési igazgatója és a Syracuse Egyetem professzora voltak.

Fiatal tervezőként számos kényelmetlen felelősség hárul ránk: az építészeti örökségek lebontásával, a hagyományos paradigmák megkérdőjelezésével, a kényelem egyre költségesebbé válásával vagy az ökológiai aggályokkal. A kényelmetlenségek léptéke, kontextusa és sürgőssége változó: A klímaváltozástól a munkaügyi gyakorlatokig, kellemetlenségeink forrásai kritikus reflexiót és kollektív képzelőerőt igényelnek. A pályázat olyan fiataloknak szólt, akik nyugtalanok a szakma fennálló rendjével szemben, és arra ösztönözte őket, hogy tegyék fel a kérdést: Hogyan reagálhatunk a kellemetlenségekre? És, egyáltalán kinek a kényelme számít?

A díjazottak júniusban egy online előadássorozat és kiállítás keretében mutatják be munkáikat. Az alábbiakban a 2023-as Liga-díj nyerteseinek korábbi munkáiról készült képeket, rövid bemutatkozót és a 2023-as előadássorozatról szóló további információkat ismertetjük.

Katie MacDonald és Kyle Schumann | After Architecture (Charlottesville, Virginia)
Katie MacDonald és Kyle Schumann 2012-ben alapították az After Architecture-t a Cornell Egyetem hallgatóiként. Az építőipar környezeti válságban való bűnrészességére válaszul a virginiai Charlottesville-ben működő stúdió a fenntartható, preindusztriális építési technikák és anyagok újbóli előtérbe helyezését és fejlesztését javasolja. Építészetük egyszerre low- és high-tech, feltörekvő számítógépes technológiákat párosítanak helyben előállított biogén anyagokkal, hogy egy sajátos formai nyelvet hozzanak létre, amely "átformálja a biológia, a technológia és a szerzőiség közötti kapcsolatot".

Miles Gertler | Common Accounts / Miles Gertler (Toronto és Madrid)
Miles Gertler 2016-ban Igor Bragadóval közösen alapította a Common Accounts irodát. A torontói és madridi székhelyű kísérleti designstúdió különböző médiumokon keresztül foglalkozik az öntervezés és az emberi test körüli mindennapi - bár néha tabu - térbeli és technológiai problémákkal. A stúdió merész kísérletei a fitnesz és a plasztikai sebészet témáitól kezdve a haláleset feldolgozásáig terjedő témákat vizsgálja mind a formatervezést, mind a közbeszéd lehetőségeit a komfortzónánkon kívülre tolva.

Joseph Altshuler és Zack Morrison | Could Be Design (Chicago és Urbana, Illinois)
Joseph Altshuler és Zack Morrison 2015-ben alapította a Could Be Designt. A Chicago-ban és Urbanában működő tervezőiroda az épített környezetet a cselekvőképességgel rendelkező szereplők által működtetett “lényként" képzeli el. Élénk színekkel és szokatlan formákkal a Could Be Design projektjei ezt az elevenséget ünneplik, arra invitálva a felhasználókat, hogy "találjanak kényelmet (sőt, örömöt) a kényelmetlenségben és az alázatban, amely fontos része egy olyan világnak, amelyben az ember nem tart igényt kiváltságos felsőbbrendűségre". A kreatív helyteremtés örömét az iroda a vidám kereskedelmi enteriőröktől az interaktív köztéri művészetig, mindenhol felvállalja.

Sarah Aziz és Lindsey Krug (Albuquerque, Új-Mexikó; Chicago; és Milwaukee, Wisconsin)
Az Albuquerque-ben élő Sarah Aziz a migrációs mintákat kutatja különböző léptékekben és kontextusokban. Lindsey Krug Chicagóban és Milwaukee-ben élő tervező, aki az épített környezetnek a testi tabuk és egyenlőtlenségek újraértelmezésében játszott szerepével foglalkozik. Aziz és Krug 2020 óta közös tervezési és kutatási gyakorlatot folytat távmunkán keresztül. Provokatív grafikákon, kutatásokon és installációkon keresztül vizsgálják és bolygatják meg az olyan figyelmen kívül hagyott, mindennapi dolgokat, mint a dollárboltok és a bukófű.

Daisy Ames | Studio Ames (New York)
Daisy Ames 2017-ben alapította a Studio Ames-t New Yorkban. Az építészeti kutató- és tervezőiroda az épített környezet két legégetőbb válságára reagál: a lakhatási és az éghajlati válságra. A kettő kapcsolódási pontján beavatkozva, az iroda munkája a lakáspolitikát, a szegregációt és az elnyomást, valamint a fenntartható építőanyagokat és technikákat vizsgálja. Az eredmények rávilágítanak az épített környezet gyakran láthatatlan elemeire, és kihívást jelentenek a hagyományos hazai paradigmákkal szemben.

Sean Canty | Studio Sean Canty (Boston)
Sean Canty 2017-ben alapította irodáját Bostonban. A stúdió geometriai vizsgálódásokkal foglalkozik, és társadalmi kérdéseket tesz fel a hagyományos lakástipológiák és építészeti formák kapcsán. A Studio Sean Canty célja saját szavai szerint, hogy "segítsen egy új normát létrehozni a lakástervezésben, amely a kollektivitást, a közösségi életet és a magasabb sűrűséget helyezi előtérbe". Térbeli csavarokon és keveréseken keresztül Canty tervei az egyes projektekben rejlő társadalmi és formai feszültségeket egyaránt megragadják.

The 2023-as League Prize virtuális előadássorozatának menetrendje:

Június 15:
Common Accounts
Sarah Aziz and Lindsey Krug

Június 22:
Studio Ames
Studio Sean Canty

Június 29:
After Architecture
Could Be Design

Az előadások EDT időzóna szerint 18:30-kor kezdődnek (ehhez a Magyarországról becsatlakozóknak +6 órát kell hozzáadniuk). A belépés ingyenes, de előregisztráció szükséges a Zoomon keresztül.


Forrás: Architectural League Prize