Épülettervek/Lakóépület

Klasszicizáló épület tetőtérbeépítése a Bank utcában

2022.01.27. 08:02

Hamarosan kezdetét veszi a budapesti Bank utcában álló, klasszicizáló romantikus épület tetőtérbeépítése, melyet a Studio KVARC jegyez. A műemlék épületen végzendő, tisztelettudó beavatkozást az egyik tervező, Haraszti Lívia mutatja be. 

Városépítészetileg és építészetileg is sokat vitatott, aktuális téma a historizáló épületek tetőtérbeépítése. Különösen nehéz a kérdés, ha az épület és környezete városképi szempontból kiemelt terület: hogyan őrizhetjük meg az egységes budapesti városképet, miközben mind a társasházak, mind a befektetők részéről igényként merül fel a padlásterek hasznosítása? 

A műemlékként nyilvántartott, Bank utca 3. szám alatti lakóházat ifjabb Zitterbarth Mátyás, a klasszicista stílus jeles képviselője tervezte 1848-ban. Klasszicizáló romantikus homlokzata kiemelkedően szép alkotás. Egy ilyen épület tetőtérbeépítése nagyon finom megoldást kívánt, olyan megoldást, mely képes áthidalni azt a paradoxont, amit a műemlékvédelmi és a beruházói szempontok egyidejű kielégítése jelent. (Hasonló helyzetben voltunk a Kodály köröndön álló Hübner Udvarral kapcsolatban is, ezt a projektet korábban már bemutattuk az Építészfórumon.) 

A közterület felől látszó tetőszakasz formája nem változott, lényegében hagyományos,  homogén megjelenésű, cserép héjazatú nyeregtető maradt. A rakásmód azonban teljesen egyedi: felritkulásaival és besűrűsödéseivel dinamikusan változó, a homlokzati részletgazdagsággal harmonizáló finom cserép-szövet jön létre, elrejtve a mögötte húzódó nagy üvegfelületeket.

Ez a szövet olyan egyedi térélményt nyújt bentről, mely az ódon belvárosi padlásterek hangulatát ötvözi a kortárs, világos enteriőrrel, köszönhetően az eredeti ácsolat és a cserepezés látványának. Az üvegfelületek tisztíthatósága, nyithatósága, a cserepezés karbantarthatósága és egyéb műszaki követelmények megoldása egy hosszú, komplex tervezési folyamat eredménye.

A tető udvari része szabadabb formálású, a Bazilika felé irányul, de a ráépítés geometriájának kialakításakor az épület tervezőjének eredeti elképzelése, valamint a klasszicizáló, szimmetrikus rendet követő architektúra folytatódik. Az új tető tömege a meglévő szintek benapozottságán nem módosít, bővítmény csak az északi oldalra került. A jelenleg sötét északi belső homlokzat is kap ezentúl napfényt, a felépítménybe integrált fénytükrös panelnek köszönhetően.

A tetőtérbe kétszintes, nagy alapterületű lakások kerülnek, sok fénnyel, a Bazilikára panorámás, különleges pozíciójú teraszokkal. A gépészeti felépítmények látványát, valamint az akusztikai problémákat elkerülendő, a kültéri berendezések központosítva, a tető tömegén belül, a lépcsőház feletti térben kaptak helyet, fölfelé megnyitva.

Haraszti Lívia

 

Szerk.: Paár Eszter Szilvia