Nézőpontok/Vélemény

Klubkultúra, savkultúra és alternatív terek – Kortárs művészeti és építészeti könyvajánló VIII.

2022.03.27. 16:58

Az ISBN könyv+galéria könyvajánló sorozatának mai témája a klubkultúra és az ehhez kapcsolódó alternatív mozgalmak. A három kiadvány megidézi az önfeledt és határok nélküli időket, és emlékeztet minket arra, hogy érdemes kimozdulni a hétköznapok monoton világából és kritikusan gondolkodni a rendszerről, amely egyhangúságra és a jól megszokott mindennapokra kényszerít bennünket.

TEN CITIES - Clubbing in Nairobi, Cairo, Kyiv, Johannesburg, Naples, Berlin, Luanda, Lagos, Bristol, Lisbon. 1960-March 2020.
Spector Books, Leipzig 2020.

A Spector Books 2020-ban kiadott Ten Cities című könyve átfogó képet ad a klubzene és a klubkultúra világáról. A kötet Afrikán és Európán keresztül mutatja be, hogy hogyan nézett ki az éjszakai élet 1960-tól 2020-ig. Jóleső és egyben keserédes érzés két év bezártság után fellapozni egy ilyen sűrű és pezsgő kiadványt. A kötet erőssége, hogy nem csak a szokásos, jól ismert nagyvárosok éjszakai életét mutatja be, hanem távolabbi kultúrák klubéletét is illusztrálja. A kötet a klubokat a különböző életmódok és szubkultúrák éjszakai laboratóriumaként mutatja be, mindezt lejátszási listákkal és bámulatos fotósorozatokkal együtt. A klubkultúra részletes taglalása mellett a könyv fő vizsgálódási tárgya a kreativitás és az éjszakai élet közötti összefüggések feltérképezése. A Ten Cities három szerkesztő és huszonöt különböző szerző munkáját foglalja magába, akik között ugyanúgy találhatunk társdalomtudósokat és történészeket, mint zenei újságírókat, klubaktivistákat és urbanistákat. A könyv bemutatja a klub kultúrával kapcsolatos politikai és történelmi perspektívákat és emlékeztet bennünket arra is, hogy a klubozás jóval többet is jelenthet, mint egy házon kívül eltöltött mámoros este.

A kerettémához kapcsolódóan a Technologie und das Unheimemliche (T+U) két kiadványa következik, amely az alternatív terekből kilépve, a jelenlegivel párhuzamos világot mutat be nekünk. A Fridvalszki Márk, Miklósvölgyi Zsolt és Nemes Z. Márióból álló T+U (Technologie und das Unheimliche) egy olyan Budapest-Berlin-"Bárhol" székhelyű alkotói kollektíva, amely egyben kiadó is. Céljuk, hogy a conditio humana és a technológia konfrontációjából adódó kulturális jelenségeket tematikus témákkal és ehhez kapcsolódó projektekkel vizsgálják.

Tekintve, hogy a T+U tagjai nemcsak alkotói kollektívaként/kiadóként definiálják magukat, hanem mozgalomként is, ezért a nyomtatott kiadványaik inkább a mozgalom alkalmi megnyilvánulásai. Zine-jeikere nem végtermékként, hanem inkább a szellemi és művészi folyamatok melléktermékeiként tekintenek.

"Bármilyen fontos számunkra, hogy valami előremutatót tegyünk, kiadványainkat inkább retrofuturisztikusnak, időtlennek vagy régészeti leletnek kell tekinteni. Zine-jeink kulturális tektonikus lemezek, kollektív félelmek és fantáziák ásatásai, nemlineáris történetek lehetséges jövőbeli forgatókönyveiről és a jelen alternatív történeteiről."

Technologie und das Unheimliche Vol. 6. Acid
T+U, Budapest, 2021.

Mottó: "Világ pszichonautái, egyesüljetek!"

A Technologie und das Unheimliche című kiadvány 6. lapszáma az acid politikai és kulturális allegóriáját vizsgálja. A kiadvány megjelenési esztétikája már önmagában egy erős trip élmény, amelyet tetéznek a hozzá írott szövegek.

Képzeljük el, hogy megjelenik egy különös idegen a bolygónkon és közli velünk, hogy ez nem egy ruhapróba az apokalipszishez, ez maga az apokalipszis... De aggodalomra semmi ok, ez egy csodálatos hír, hiszen lehetőséget kapunk ezzel egy autentikus emberi civilizáció újrateremtésére. Leküzdhetjük a jelenleg domináns paradigmákat, a határainkat pszichedelikákkal feloldhatjuk, sőt mi több, újraírhatjuk a monogámiára és a monotóniára épülő szexualitási szokásainkat is. Mindez lehetségessé válik, ha megértjük azokat a dolgokat, amelyek igazán fontosak. Azokat a dolgokat, amelyeket oly rég elnyomtunk magunkban, s amelyeket elnyomtak bennünk.

A savas elméletek és összefüggések mellett olvashatunk interjút az Űrérzékeny lelkek szerzőjével, nosztalgiázhatunk ‘90-es évekbeli flyereken, sőt még Bernáthy Sándor és fia is felbukkannak a közel nyolcvan oldalas, néhol lidérces, néhol pedig idilli utazás végén.

Maria Jančová & Václav Janoščík: ACID OVER
Technologie und das Unheimliche

T+U, Budapest, 2022.

Miért népszerűsítette a gyógyszeripar azt az eszmét, hogy a mentális egészségügyi problémát az agyunkban lévő kémiai egyenlőtlenségek okozzák? Mi az az "acid communism"? Egyáltalán mi is pontosan az acid? És hogyan függ össze ez bármivel is? Az ACID OVER című zine a savval kapcsolatos témákat feszegeti, s helyezi kontextusba az olvasó számára.

A kiadvány a Technologie und das Unheimliche Vol. 6. Acid kistestvére, amely a szlovák képzőművész Maria Jančová és a cseh filozófus, kurátor Václav Janoščík közös esszéjéből készült. A zine érdekessége, hogy a szerzőpáros 2021. decemberében egy Trafós performanszra alkotta a szöveget, amelyet most átdolgozva adtak ki.

Az ajánlóban szereplő kiadványok elérhetők az ISBN könyv+galéria kínálatában.

Farkas-Kovách Réka

Szerk.: Hulesch Máté