Épületek/Lakóépület

Kockaház: vidéki és városi módra

2021.07.27. 15:33

Kádár-kocka tematikus hetünk keretében több izgalmas felújítási koncepciót is bemutatunk. A soron következő cikkben a Garfit Műterem két tervével ismerkedhetnek meg, melyek a szabadon böngészhető Nemzeti Mintaterv Katalógusba is bekerültek. 

A II. világháború után Magyarországon, Európa többi országához hasonlóan, elindult a nagy újjáépítési hullám, hogy az elpusztult épületállományt pótolják. A fővárosban és a nagyobb városokban az ´50-es és ´60-as évektől kezdve az újjáépítés lakótelepi lakások létrehozására összpontosult, aminek keretében állami támogatással, rövid idő alatt, sok családnak tudtak otthont teremteni. Vidéken és a külvárosokban azonban teljesen más volt a helyzet, itt a lakosság önerőből épített családi házakat, melyeket a pártállam és az építész szakma is kifogásolt, a hagyományos népi építészetet követő formaviláguk és a kivitelezés minősége miatt. A ´60-as évek közepétől kezdődött az úgynevezett „kockaházak" térhódítása, ami mögött több indok is állt: alkalmazkodott a szigorodó építészeti előírásokhoz, az új telekméretekhez, építésük pedig gyors és olcsó volt. Ennek eredményeként a ´80-as évekig közel 800 ezer kockaház épült országszerte.

A kockaház eredetileg nem típusterv alapján készült, később a szakma reakcióként ugyan létrehozott javaslatokat, de ezek nem tudtak versenybe szállni az olcsó kivitelezési költségekkel. Körülbelül 90-100 m2 alapterületű, középfőfallal osztott házak épültek, utcafrontra néző két szobával, a hátsó traktusban pedig lakókonyha, fürdőszoba és tároló kapott helyet. A kockaházak sem energetikai, sem pedig elrendezés szempontjából nem tesznek eleget a 21. századi igényeknek, ugyanakkor az ország épületállományának jelentős részét alkotják, ezért kiemelten fontos jó újrahasznosítási stratégiák kialakítása, mely egy környezettudatos alternatíva új ház építése helyett.

A Lechner Tudásközpont Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft. 2019. áprilisában építészeti ötletpályázatot írt ki Nemzeti Mintaterv Katalógus létrehozására, melynek egyik fő témája a kockaházak átalakítása volt. A Grafit Műterem csapata kétféle verziót készített a felhívásra, egy vidéki és egy városi megközelítést.

Vidéki típus

A kockaházak nem alkalmazkodnak jól a tradicionális telekformához, ezért a vidéki megoldás esetében a népi építészetből ismert hosszúház formája lett az inspiráció alapja, ami illeszkedik a hagyományos, keskeny telekformához. Az utcafrontra rendezett tipikus kockaház eredeti  kialakítása helyett az átalakítás folyamán az új, hátulsó hozzáépített részbe helyeződik a hangsúly, ide kerül a nappali, konyha és étkező együttese. Az így kialakított közösségi rész padlószintje a terepszintre kerül, ezáltal pedig szoros kapcsolat alakul ki a kerttel. A hozzáépítés mellett húzódó tornác szintén egy népi építészeti elem kortárs adaptációja, mely átmenetet hoz létre a külső és belső tér között, valamint energetikai szempontból is javít a ház minőségén.

A vidéki típusterv egy aktuális igények szerint, lépésről lépésre hátrafelé bővíthető tervet kínál, három lehetséges verzióval: egygyermekes család, kétgyermekes család, valamint nagyszülőkkel együttélés esetére.

Városi típus

A városi típus esetében a hosszirányú hozzáépítés helyett a vertikális terjeszkedés kapott hangsúlyt. A sátortetős kockaházak esetében a tetőtér beépítése nem kifizetődő, ugyanis kevés hasznos tér alakítható ki a tetőfoma miatt. A tetőszerkezet a faanyag minőségéből adódóan általában egyébként is megérett a cserére, ezért – amennyiben a tartószerkezetek megfelelő állapotban vannak és terhelhetők – ha egyébként is új tetőre van szükség, jobban megéri új szintet ráépíteni. Ezáltal egy teljes szintnyi, jól kihasználható térrel lesz nagyobb a ház, a költségek pedig a tetőtér-beépítéshez képest nem lesznek jelentősen magasabbak.

A városi verzió esetében külsőleg jelentős az átalakulás, a megújult tömeg és tetőforma mellett nagyobb nyílászárók kerülnek a homlokzatra, friss, kortárs arculatot kölcsönözve a háznak. A hiányzó kertkapcsolat egy nagyméretű hátsó terasszal oldható meg, az emeletre pedig nagy erkélyek kerülnek, melyek egyúttal a terasz árnyékolásában is szerepet játszanak.

A Grafit Műterem által készített Városias típus a pályázaton megvételt nyert, és 2020-tól részét képezi a szabadon böngészhető Nemzeti Mintaterv Katalógusnak.

 

Az Építészfórum Kádár-kocka tematikus hetének nyitócikkét itt, a hét összes anyagát pedig itt találják.

Szerk.: Paár Eszter Szilvia