Közélet, hírek

Költözik az OSZK, az épületet felújítják

2016.07.07. 13:44

Számos fővárosi kulturális beruházásról döntött a kormány. Az Országos Széchenyi Könyvtár Piliscsabára költözik, a főépület felújítására pedig tervpályázatot írnak ki. A Magyar Nemzeti Múzeumnak felajánlják a Palotanegyed több épületét, felújítják az Operaházat, és a Természettudományi Múzeumnak is új központi épületet keresnek. 

A kormány döntése alapján az Országos Széchényi Könyvtár kap egy nagyszabású, nagy volumenű raktáregyüttest, ahol a készletezés, a raktározásra váró dokumentumok és könyvek méltó elhelyezésére nyílik lehetőség. Ez várhatóan Piliscsabán valósulhat meg. A kormány megbízta a Fejlesztési Minisztert, hogy a szükséges épületegyüttest és telket ehhez biztosítani szíveskedjék.

Másrészről a kormány döntött arról, hogy a budai várpalota-együttes F épületét, amely az Országos Széchényi Könyvtár jelenlegi épülete, teljes egészében fölújítja. Erre hivatalos tervpályázatot, tehát nem koncepcionális pályázatot, hanem már megvalósítási terv pályázatot ír ki. És meghívja a magyar építészeket annak megálmodására és annak megtervezésére, hogy vajon a 21. században Magyarország nemzeti könyvtárának hogyan kell kinéznie. A kormány néhány épületrészt szeretne eredeti állapotban helyreállítani, mint az F épületnek a lépcsőházát, és vannak más épületrészek, amelyeket pedig a 21. századi kor kihívásainak, technológiai lehetőségeinek megfelelően szeretnénk megvalósítani.

Döntöttek arról is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum "használatába ajánlják" a józsefvárosi Palotanegyed több épületét, közöttük pedig visszaállítják, növelik a zöldfelületeket - mondta.

A miniszter azt is közölte, hogy mintegy 25 milliárd forintból felújítják az Operaház főépületét, a Természettudományi Múzeumnak pedig új központi épületet keresnek.

A városligeti beruházásról szólva Lázár János ismét megerősítette, hogy a jelenlegi 60-ról 65-70 százalékra nő a zöldfelületek aránya. Hozzátette: tiltakozásra szabályozott keretek között van lehetőség.


forrás: MTI