Programok

Könyv jelent meg Kolozsvár egyik legismertebb építészéről

2019.12.04. 14:03

A RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) szakmai estje keretében mutatják be a Pákei Lajos építész munkásságát bemutató monográfiát.


Az Erdélyi Múzeum-Egyesület gondozásában idén nyáron jelent meg Gy. Dávid Gyula: Pákei Lajos hagyatéka., Egy századfordulós kolozsvári építész tervrajzai, rajtervei, gyűjteményei című könyve.

A kötet egy repertórium-adattár, amely – félezer oldalon – veszi számba az építész több, mint ezer tételből álló ránk maradt, de az elmúlt, lassan száz év alatt szétszóródott örökségét a Magyar Unitárius Egyház Kolozsvári Gyűjtőlevéltárától, a budapesti gyűjteményekig. A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (amely intézmény az Építészeti Múzeum tetszetős anyagán kívül az egykori Országos Műemlékfelügyelőségi tervtár gazdag gyűjteményét is magába foglalja) és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának terv és dokumentum gyűjteménye, a Magyar Nemzeti Galéria családi arcképei mind-mind további, az életművet vizsgáló kutatás, összefoglaló és elemző feldolgozás lehetőségét nyújtja, rója ránk feladatul.

A repertóriumokat függelékek, mellékletek egészítik ki, melyek betekintést nyújtanak az egyes gyűjtemények és őrzési helyek anyagába, áttekintő képet adnak a Pákei-család 16. századig visszavezethető leszármazási rendjéről, az építész és műemlékvédő Pákei tervezéseinek, épületfelméréseinek Kolozsvári helyszíneiről. Pákei Lajosról és életművéről szóló könyvészetben a könyv végi bibliográfia nyújt segítséget. 

A könyvbemutató a RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) szakmai estje keretében:

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. Petőfi S. u 5.)
Időpont: 2019.12.09. hétfő 18 h.

Bevezetőt mond: Káldi Gyula építész
Pákei Lajos építész és a kötet bemutatását követően a szerző Hadik András művészettörténésszel beszélget.